Skocz do zawartości

monitor 1000-1200 zl, gry, TV

Recommended Posts

Witam,

jestem sprzętowym laikiem i proszę o pomoc.

• budżet 1000-1200 zł, jeżeli jednak za niewielką dopłatą można uzyskać dużo lepszą wydajność to bardzo proszę
  • przeznaczenie Głównie do gier, sporadycznie filmy i TV
  • oczekiwania Gry to 99%, jednak czasami chciałbym mieć możliwość włączenia na monitorze telewizji. Nie wiem jakie są wymaganie do tego:  czy monitor musi mieć tuner telewizyjny, czy tez wystarczy jakiś tuner USB, etc. Oczekuje podstawowych programów telewizyjnych, żebym mógł obejrzeć mecz, kiedy moja luba ogląda swój serial:)
  • model karty graficznej lub skrócona specyfikacja jednostki centralnej (CPU, GPU, mobo, RAM, PSU) Karta graficzna to GTX 780, po ukazaniu się Wiedźmina 3 planuje SLI lub wymianę na nowy, topowy model, procesor i5-4670k

Jeżeli jest tak, ze wymóg telewizji znacznie ograniczy wydajność w grach, to będę zmuszony zrezygnować, ale może są rozwiązania, aby połączyć jedno z drugim. Waham się pomiędzy 24, a 27 cali, wiec proszę o coś w tym przedziale lub doradzenie, ile cali będzie dla mnie najlepsze, odległość od monitora to około 100 - 120 cm. Nie mam konkretnych oczekiwań co do matrycy, zdaje się na opinie ekspertów. Proszę o model z możliwością powieszenia na ścianie.

​Z góry dziękuję za pomoc.

generalnie monitory z tunerem to dno szamba za wygórowaną kwotę, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, by mieć tuner zewnętrzny przy przyzwoitym monitorze 

zasadnicza decyzja jaka cię czeka to wybór pomiędzy 120Hz, a lepszym panelem, a skoro chcesz go wieszać na ścianie TN'ka odpada, bo będziesz widział głównie błędy matrycy spowodowane słabymi kątami

2w1, czyli 120Hz i dobry panel kosztuje ok 2k, także raczej odpada, chyba że się zdecydujesz podnieść budżet

szczegóły znajdziesz w podpiętych tematach

generalnie monitory z tunerem to dno szamba za wygórowaną kwotę, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, by mieć tuner zewnętrzny przy przyzwoitym monitorze 

zasadnicza decyzja jaka cię czeka to wybór pomiędzy 120Hz, a lepszym panelem, a skoro chcesz go wieszać na ścianie TN'ka odpada, bo będziesz widział głównie błędy matrycy spowodowane słabymi kątami

2w1, czyli 120Hz i dobry panel kosztuje ok 2k, także raczej odpada, chyba że się zdecydujesz podnieść budżet

szczegóły znajdziesz w podpiętych tematach

Poczytałem sporo nt 120hz i różnych typów matryc. Wydaje się, że jedynym rozwiązaniem, które pozwoli maksymalnie wykorzystać mój sprzęt, będzie 120Hz z dobrym panelem, czyli trzeba podnieść budżet i tak też zrobię.

A zatem wszystkie wymagania bez zmian, budżet 2000 zł.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Czy w przyszłości, gdyby mój sprzęt nie dawał już rady, to monitor 120Hz będę mógł spokojnie przestawić na 60Hz, tak żeby mieć zadowalającą liczbę FPS?

A zatem wszystkie wymagania bez zmian, budżet 2000 zł.

czyli FG2421

Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Czy w przyszłości, gdyby mój sprzęt nie dawał już rady, to monitor 120Hz będę mógł spokojnie przestawić na 60Hz, tak żeby mieć zadowalającą liczbę FPS?

tak, przestawia się tryb pracy ze 120 na 60Hz i chodzi jak ta lala 

czyli FG2421

tak, przestawia się tryb pracy ze 120 na 60Hz i chodzi jak ta lala 

Rozumiem że to ten jeden jedyny najlepszy, bez żadnej alternatywy:)? Nie chcę być upierdliwy, ale czy mógłbyś w krótkich, żołnierskich słowach uzasadnić?

Edytowane przez mrukihuk

orzesz... wa, nie ma, nawet mi przez myśl nie przeszło, że monitory inne niż marketowe mogą nie mieć mocowania w standardzie VESA

no nic, zostaje zasadnicze pytanie, co wolisz 120Hz czy lepszy panel? czy może jednak zrezygnujesz z wieszania na ścianie?

alternatywa to kombinowanie z przejściówkami czy mocowaniami nie-VESA

orzesz... wa, nie ma, nawet mi przez myśl nie przeszło, że monitory inne niż marketowe mogą nie mieć mocowania w standardzie VESA

no nic, zostaje zasadnicze pytanie, co wolisz 120Hz czy lepszy panel? czy może jednak zrezygnujesz z wieszania na ścianie?

alternatywa to kombinowanie z przejściówkami czy mocowaniami nie-VESA

Obawiam się, że wieszanie na ścianie to w tej chwili wymóg nie do obejścia. Rozumiem, że solidna alternatywa dla FG2421 do powieszenia na ścianie będzie dużo droższa? Jeżeli tak, to zostaje na dzień dzisiejszy 60Hz i lepszy panel. 

Rozumiem, że solidna alternatywa dla FG2421 do powieszenia na ścianie będzie dużo droższa?

nie, nie ma na dzień dzisiejszy innej alternatywy jeśli chcemy 120Hz nie-TN

Jeżeli tak, to zostaje na dzień dzisiejszy 60Hz i lepszy panel. 

ok, w takim razie mamy

FS2333, jeden z lepszych modeli, tylko przekątna trochę mała, z większych np P2714H, oba z otworami montażowymi VESA 100mm