skwarosz 0 Napisano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, mam pytanie odnośnie boxowego chłodzenia. Kilka miesięcy temu za pomocą tego forum zakupiłem nowego kompa z prockiem i5-4670k oraz dodatkowym chłodzeniem przez co boxowe zostało nie używane. Ostatnio w starym kompie z i7 870 zaczęły skakać temperatury czasem do 90 stopni. Postanowiłem wymienić pastę, a że przy zakupie nowego kompa została mi Artic MX-2 to chciałem taką nałożyć. Ale przypomniałem sobie że mam to boxowe nie użwane. I teraz zastanawiam się czy mogę takie zamontować, plusem dla tego boxowego jest to, że na pewno pasta będzie dobrze nałożona (pasta już jest na radiatorze). Tylko czy to nie będzie jakiegoś problemu ? Boxowe chłodzenie jest w jednym miejscu na środku kwadratowe natomiast przy i5 jest okrągłe, przy samym procesorze jest tak samo okrągłe. W tym momencie mam założone boxowe z i5 i temperatury jakie osiąga w stresie przy 100% użyciu programem fft-z max temp to 85 stopni, natomiast ide to 40. Czy zostawić już to chłodzenie od i5 z tą pastą, która jest teraz ? Czy zostawić i5 ale nałożyć Artic'a ? Czy też wrócić do boxowego z i7 i nałożyć Artic'a ? Edit: Dodatkowe pytanie czy po zamontowaniu chłodzenia powinienem trochę pokręcić w lewo i prawo w celu lepszego rozprowadzenia pasty ? Edytowane 8 Czerwca 2014 przez skwarosz Cytuj Link to post Share on other sites
khern 4 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Co do nakładania pasty ja osobiście jestem zwolennikiem nałożenia równej, cienkiej warstwy na całą powierzchnie.Natomiast co do chłodzenia. Pasta Artic'a może poprawi Ci chłodzenie 1-3 stopnie. A to czy to będzie chłodzenie od i5 czy od i7 to raczej bez różnicy, ale w mojej opinii poszukałbym funduszy na coś lepszego. Cytuj Link to post Share on other sites
krzesuo 892 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Witaj, obydwa procki mają podobne TDP (i7 870 ma 95W, i5 4670K - 84W), więc cooler od i5tki powinien dać sobie radę. Na Twoim miejscu nałożyłbym MX-2 ponieważ Intelowska pasta jest do niczego, zwłaszcza, że sam radiator swoje przeleżał w pudle. Boxowe chłodzenie jest w jednym miejscu na środku kwadratowe natomiast przy i5 jest okrągłe Jedynie tutaj mam wątpliwości, ponieważ zdaje mi się, że boxowe chłodzenie od i7 ma przez to większą powierzchnię styku z procesorem. Cytuj Link to post Share on other sites
skwarosz 0 Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witaj, obydwa procki mają podobne TDP (i7 870 ma 95W, i5 4670K - 84W), więc cooler od i5tki powinien dać sobie radę. Na Twoim miejscu nałożyłbym MX-2 ponieważ Intelowska pasta jest do niczego, zwłaszcza, że sam radiator swoje przeleżał w pudle. Jedynie tutaj mam wątpliwości, ponieważ zdaje mi się, że boxowe chłodzenie od i7 ma przez to większą powierzchnię styku z procesorem. Jak na razie nie jest źle, temp dochodzą w stresie do 65 stopni. Jak przy bardziej wymagających grach temp. skoczą do góry wtedy wymienię pastę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts