De_Vu 0 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Wczoraj pytałem o szybkość transferu między dyskami a dzisiaj po podłączeniu nowego nic nie da się z nim zrobić. Próbowałem 3 kabli SATA, zasilanie działa. System go nie widzi, BIOS też nie. Nie wiem co jest grane. Siedze na Windows7. Płyta główna ASUS P5Q SE PLUS, pierwszy, stary dysk to seagate 80 GB PATA. Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Sprawdz go na innym kompie, na innych gniazdach SATA. Kręci sie? Nie śmierdzi spalenizną? Nie terkocze jakośpodejrzanie? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 A odłącz ten PATA i zobacz czy wtedy bios go widzi. Cytuj Link to post Share on other sites
dodzik18 1 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 A jakiej firmy ten dysk? Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Może masz wyłączone sataII Cytuj Link to post Share on other sites
De_Vu 0 Napisano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 No więc tak, dysk nie śmierdzi, nie brzęczy, chodzi cichutko i jest lekko ciepły, Seagate seria 7200.12, 250 GB. Wchodząc do biosu, na głównej "stronie" mam podane urządzenia SATA, widnieje nazwa starego dysku i napędu DVD. Odłaczyłem ten stary HDD, zostawiłem nowy, wchodze do biosu a tam dalej widnieje ta sama nazwa dysku? Nic nie rozumiem. Później podłączyłem spowrotem stary razem z nowym i przywitał mnie komunikat o bootowaniu. Tak jakby komputer ruszył z tego nowego ale go nie widział. Teraz mam odłączone nowe HDD. Czarna magia. Krzesło elektryczne dla tego, kto komputer wymyślił. Oba dyski są firmy seagate. Może stąd ta sama nazwa? Wydaje się to głupie ale nie mam pomysłów, to by oznaczało, że bios wykrywa nowe HDD po odłączeniu tego na PATA. Nie wiem gdzie w biosie mam sprawdzić czy jest włączone SATAII. Nie wiem, która to opcja. Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 A odłącz napęd i stary dysk. Zostaw tylko nowy dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
De_Vu 0 Napisano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Już wiem, że po odłączeniu starego dysku bios wykrywa tego nowego. Wszystko widnieje czarno na białym. A może raczej biało na niebieskim.. Dostaje komunikat o bootowaniu. Wygląda to tak, że albo nowy HDD albo stary. Pytanie jak je "pogodzić". Gdy są podłączone oba system nie startuje ze starego PATA. Jak to zmienić? Chodziło o bootowanie, musiałem ustawić urządzenia w odpowiedniej kolejności. BIOS dysk widzi. System dalej nie. Problem rozwiązany. Dysk musiał zostać zainicjowany. Sformatowałem go i wszystko śmiga. Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 W biosie nie wyśfietli ci wszystkich dysków musisz ustawić np. ten nowy w pierwszej kolejnosci,natomiast by system widział nowy dysk i jego nowe partycje musisz je stworzyć podłaczając nowy dysk.Miałem tak samo gdy kupiłem F3 1TB a mam razem 3 dyski. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Chodziło o bootowanie, musiałem ustawić urządzenia w odpowiedniej kolejności. BIOS dysk widzi. System dalej nie. Problem rozwiązany. Dysk musiał zostać zainicjowany. Sformatowałem go i wszystko śmiga. Ehh, czyli nie ma jak prawidłowo opisać problem Ludzie się produkują, czemu hdd jest nie widziany, a tu kolejność Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Mistrz dobrze napisał,prawidłowe rozwiązanie problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 wyśfietliTo prawie jak hszesna ostatnio Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts