Skocz do zawartości

downgrade biosu msi z77g45

Recommended Posts

Witam, czy ktoś robił downgrade biosu na płycie MSI? Mam potrzebę to zrobić ale wiążą się z tym pewne wątpliwości.

1. Płyta, kiedy ją kupiłem, miała oryginalny bios w wersji 2.9 a ja chcę cofnąć do wersji 2.5 ze względu na:

a) brak ważnej funkcji dotyczącej OC procka (została wykrojona z najnowszej wersji, która jest w moim mobo obecnie czyli 2.C)

b) problemy z napięciami na USB 3.0 i tym samym rozłączanie mojego dysku zewnętrznego Seagate

Dodatkowo nie mam pojęcia jak to wygląda w kwestii firmware do Intel ME - czy też zostanie cofnięte na starsze a jeśli nie to czy to nie spowoduje problemów. Do całej procedury mam już przygotowany pendrive utworzony zgodnie z zaleceniami i przy pomocy narzędzia znalezionego na forum MSI.

http://forum-en.msi.com/index.php?topic=116721.0

Dzięki za pomoc.

Za pomocą tego flashera zaktualizuje sie tez ME. Ma wbudowane Fpt. Z samym downgrade BIOS i Me nie powinno być problemu. Kwestia tylko jest powrotu ME. W Z77 byl myk taki ze dali wsparcie do dla Ivy Bridge i pamiętam ze bylo troche problemów z downgrade. Ale nie wiem od której wersji BIOS jest to na twoją płytę. Jak chcesz aktualizować sam bios to narzędzie afude238 a jak BIOS I ME to narzędzie FPT. Wszystko z poziomu dos. Ryzyko jest. Nie wiem jakie me jest w 2.5. Proponuje jeszcze pobrać beta bios z tego forum us. Moze rozwiąże twoje problemy.

• Popieram 1

Jeśli chodzi o brak funkcji dotyczącej OC tj. digital compensation level to na poprzednich biosach ją miałem, na najnowszym się zmyła więc tutaj jestem pewny, że wróci. Co do problemów z USB 3.0 to poniżej doszukałem się podobnych jak są u mnie:

https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=7865.15

Niestety jest ryzyko wg mnie i wg Ciebie również. O ile opcję DCL przeboleję to rozłączanie dysku na USB 3.0 już nie bardzo. Jest to wkurzające i uwierzcie, próbowałem wszystkiego co znalazłem na wujku Google włącznie z wymianą kabelka USB na inny.