lamparcicho 315 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Witam, czy ktoś robił downgrade biosu na płycie MSI? Mam potrzebę to zrobić ale wiążą się z tym pewne wątpliwości. 1. Płyta, kiedy ją kupiłem, miała oryginalny bios w wersji 2.9 a ja chcę cofnąć do wersji 2.5 ze względu na: a) brak ważnej funkcji dotyczącej OC procka (została wykrojona z najnowszej wersji, która jest w moim mobo obecnie czyli 2.C) b) problemy z napięciami na USB 3.0 i tym samym rozłączanie mojego dysku zewnętrznego Seagate Dodatkowo nie mam pojęcia jak to wygląda w kwestii firmware do Intel ME - czy też zostanie cofnięte na starsze a jeśli nie to czy to nie spowoduje problemów. Do całej procedury mam już przygotowany pendrive utworzony zgodnie z zaleceniami i przy pomocy narzędzia znalezionego na forum MSI. http://forum-en.msi.com/index.php?topic=116721.0 Dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
waderr73 9 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Którą wersję ME pokazuje ci obecnie w BIOS? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lamparcicho 315 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 ME8.1.50.1456 Cytuj Link to post Share on other sites
waderr73 9 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Za pomocą tego flashera zaktualizuje sie tez ME. Ma wbudowane Fpt. Z samym downgrade BIOS i Me nie powinno być problemu. Kwestia tylko jest powrotu ME. W Z77 byl myk taki ze dali wsparcie do dla Ivy Bridge i pamiętam ze bylo troche problemów z downgrade. Ale nie wiem od której wersji BIOS jest to na twoją płytę. Jak chcesz aktualizować sam bios to narzędzie afude238 a jak BIOS I ME to narzędzie FPT. Wszystko z poziomu dos. Ryzyko jest. Nie wiem jakie me jest w 2.5. Proponuje jeszcze pobrać beta bios z tego forum us. Moze rozwiąże twoje problemy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lamparcicho 315 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Dzięki za cenne wskazówki. Mógłbyś podać link do tego biosu lub dokładniej napisać, gdzie mam go szukać? Cytuj Link to post Share on other sites
waderr73 9 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 To samo forum co podałeś linka. Musisz być zalogowany, inaczej tego działu nie widać. Jak nie masz konta to sie zarejestruj. Powiedz mi jeszcze skąd wiesz ze BIOS 2.5 naprawi twoje problemy. Piszesz ze od poczatku miałeś 2.9 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lamparcicho 315 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Jeśli chodzi o brak funkcji dotyczącej OC tj. digital compensation level to na poprzednich biosach ją miałem, na najnowszym się zmyła więc tutaj jestem pewny, że wróci. Co do problemów z USB 3.0 to poniżej doszukałem się podobnych jak są u mnie: https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=7865.15 Niestety jest ryzyko wg mnie i wg Ciebie również. O ile opcję DCL przeboleję to rozłączanie dysku na USB 3.0 już nie bardzo. Jest to wkurzające i uwierzcie, próbowałem wszystkiego co znalazłem na wujku Google włącznie z wymianą kabelka USB na inny. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts