Skocz do zawartości

Arctic Accelero Xtreme IV

Recommended Posts

Zaczynając przygodę z forum benchmark w pierwszym poście chciałbym się przywitać Hi ! .

Założyłem temat bo mam pewien niedosyt i nie znalazłem wyczerpujących informacji a jedynie news ! na temat nowego chłodzenia Arctic Accelero Xtreme IV z info z konkurencyjnych forum polskojęzycznych i nie tylko można wywnioskować, że jest poprawiona rewizja dobrze znanej i sprawdzonej AAX III , kolejne źródła podają ,że jest to na nowo zaprojektowane inne znowu że wprowadzono kilka mało istotnych zmian a jedynie numeracje w celu łatwiejszego zaszeregowania pod dany model i faktycznie  chłodzenie na pierwszy rzut sprawia  wrażenie  poprawek  jedynie kosmetycznych poprzez  dodanie bacplate z żeberkami na górze pcb VGA. Cena jest tak sama jak AAX III wiec jak jest faktycznie różnica miedzy chłodzeniami odnosząc się do powiedzenia  ,, Nowe jest wrogiem dobrego" Zaryzykowałem i zamówiłem w/w chłodzenie do R9 290X (referent) od Gigabyte,  zastanawiam się nad faktycznymi różnicami w temperaturach bo zakładam ,że dodany  bacplate odejmie kolejne  kilka stopni z gorącego  VRAM zwłaszcza po OC obecnie bezpieczne ustawienia OC mojego Gigusa to 1100@ !1400 jedyny minus to hałas!  (ale gram w słuchawkach ) głównie w BC 2 , BF3/4 wiec karta się sprawdza jest płynnie ogólnie jestem mega zadowolony.

Osoby mające styczność oraz doświadczenie z w/w cackiem zapraszam do dyskusji chętnie wysłucham opini i rad kolegów z forum !. 

• 4 miesiące temu...

Czy do Extreme IV da sie jeszcze w razie czego zamontowac radiatorki na pamieci i sekcje zasilania gdyby byla taka potrzeba? Wiem ze nie sa dolaczane, ale mozna dokupic - chodzi mi o to czy sie zmieszcza, czy tez Extreme IV jest bardziej przyplaszczone do GPU i juz nie wejda.

Edytowane przez verul

Swego czasu przy referencyjnym chlodzeniu Gigusia R-290 temp.po obciażęniu VRM 1 /65 C, VRM 2 /84 C.Po zmianie chłodzenia na extreme 3 i OC na 1070/1250, VRM 1/ 82 C,VRM 2 /58 C.Procesor  58 C .Przy tej czwórce  cała temp .na sekcji zasilania jest przenoszona na drugą stronę bez nawiewu wentylatora,pytanie czy skutecznie.Sloty PCI-E blisko umieszczone CPU  i sytuacja

zaczyna sie komplikować.