bb.koticki.pl 0 Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Zaczynając przygodę z forum benchmark w pierwszym poście chciałbym się przywitać Hi ! . Założyłem temat bo mam pewien niedosyt i nie znalazłem wyczerpujących informacji a jedynie news ! na temat nowego chłodzenia Arctic Accelero Xtreme IV z info z konkurencyjnych forum polskojęzycznych i nie tylko można wywnioskować, że jest poprawiona rewizja dobrze znanej i sprawdzonej AAX III , kolejne źródła podają ,że jest to na nowo zaprojektowane inne znowu że wprowadzono kilka mało istotnych zmian a jedynie numeracje w celu łatwiejszego zaszeregowania pod dany model i faktycznie chłodzenie na pierwszy rzut sprawia wrażenie poprawek jedynie kosmetycznych poprzez dodanie bacplate z żeberkami na górze pcb VGA. Cena jest tak sama jak AAX III wiec jak jest faktycznie różnica miedzy chłodzeniami odnosząc się do powiedzenia ,, Nowe jest wrogiem dobrego" Zaryzykowałem i zamówiłem w/w chłodzenie do R9 290X (referent) od Gigabyte, zastanawiam się nad faktycznymi różnicami w temperaturach bo zakładam ,że dodany bacplate odejmie kolejne kilka stopni z gorącego VRAM zwłaszcza po OC obecnie bezpieczne ustawienia OC mojego Gigusa to 1100@ !1400 jedyny minus to hałas! (ale gram w słuchawkach ) głównie w BC 2 , BF3/4 wiec karta się sprawdza jest płynnie ogólnie jestem mega zadowolony. Osoby mające styczność oraz doświadczenie z w/w cackiem zapraszam do dyskusji chętnie wysłucham opini i rad kolegów z forum !. Cytuj Link to post Share on other sites
remi.88 50 Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Pierwsza rada - przenies temat do dzialu CHLODZENIE Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 10 Października 2014 Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Czy do Extreme IV da sie jeszcze w razie czego zamontowac radiatorki na pamieci i sekcje zasilania gdyby byla taka potrzeba? Wiem ze nie sa dolaczane, ale mozna dokupic - chodzi mi o to czy sie zmieszcza, czy tez Extreme IV jest bardziej przyplaszczone do GPU i juz nie wejda. Edytowane 10 Października 2014 przez verul Cytuj Link to post Share on other sites
zulugula11 203 Napisano 10 Października 2014 Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Swego czasu przy referencyjnym chlodzeniu Gigusia R-290 temp.po obciażęniu VRM 1 /65 C, VRM 2 /84 C.Po zmianie chłodzenia na extreme 3 i OC na 1070/1250, VRM 1/ 82 C,VRM 2 /58 C.Procesor 58 C .Przy tej czwórce cała temp .na sekcji zasilania jest przenoszona na drugą stronę bez nawiewu wentylatora,pytanie czy skutecznie.Sloty PCI-E blisko umieszczone CPU i sytuacja zaczyna sie komplikować. Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 10 Października 2014 Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Dlatego myslalem ze gdyby dowalic dodatkowo radiatorki z przodu to w polaczeniu z backplate z tylu chlodzenie VRM i pamieci byloby pierwsza klasa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts