ESKA 352 Napisano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Witam serdecznie , szukałem spory czas słuchawek do gier w cenie do 300 zł i znalazłem właśnie Superlux'y HMC631 , poczytałem na forach audiofili itp. że są to słuchawki najlepsze w tej cenie no i kupiłem ... teraz pytanie jaka karta dzwiękowa do nich ? dodam że mam też głośniki Logitech X-530 zestaw 5.1 i fajnie by było jak by karta podpasowała też pod nie , oczywiście jeśli nie mozna iść na kompromis bo okaże się że albo można kupić coś dobrego do słuchawek albo do głośników to zostajemy przy SŁUCHAWKACH i do nich dopasujmy karte Cena to myśle max 400 zł , najlepiej nowa ... Taka moja cicha propozycja to ASUS np. Xonar D1 może ? Cena coś koło 250 zł albo typowo na słuchawki Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE ? http://www.komputronik.pl/product/146012/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Audiotrak_Prodigy_HD2_Advance_DE.html Oczywiście to są tylko i wyłącznie moje jakieś tam propozycje i licze na Wasze porady itp. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 znalazłem właśnie Superlux'y HMC631 , poczytałem na forach audiofili audiofile nie interesują się takimi słuchawkami. są to słuchawki najlepsze w tej cenie w audio nie ma czegoś takiego najlepsze. Taka moja cicha propozycja to ASUS np. Xonar D1 może być albo typowo na słuchawki Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE Ona jest właśnie bardziej typowo pod głośniki ,wyjście słuchawkowe to tylko dodatek. Na pewno lepszy wybór jak Xonar D1 ale zestawu 5.1 nie podłączysz, góra 2.1. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Rozumiem , rozumiem i dziekuje za szybka odpowiedz ! Hmm , jaką byś od siebie karte polecił ? a może "Asus Xonar phoebus Solo" ? Czy ten Xonar D1 wystarczy ? I co myslisz o tzw. wygrzewaniu słuchawek ? Prawda to czy mity bo jest podzielność zdań 50/50% ... Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Masz większy budżet do wydania, warto w całości wykorzystać. Asus Xonar Phoebus Solo to bardzo dobra karta ,taki Xonar D2 z wzmacniaczem słuchawkowym.Warto jeszcze wspomnieć o Creative Titanum HD ale ją kupisz tylko używaną w tej cenie. I co myslisz o tzw. wygrzewaniu słuchawek ? Prawda to czy mity bo jest podzielność zdań 50/50% ... normalne zjawisko docierania elementów w przetworniku.Ludzie z nie najlepszym słuchem się spierają o to ze to mit. W więkrzosci przypadkach zmiany są wyczuwalne w zależności od konkretnych warunków. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
behemothxx 208 Napisano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Co do wygrzewania to oczywista prawda. Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Jak zatem wygrzewać słuchawki ? Czytałem że są rózne programy itp. Czy po prostu same sie wygrzeją po np. 70-100h ich używania czyli mówiąc wprost dotrą się podczas normalnej eksplatacji ? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Jak zatem wygrzewać słuchawki ? po prostu słuchać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Panowie to co ostatecznie Asus Xonar phoebus Solo ? czy XOnar D1 ? duża jest między nimi różnica , pytam bo kupie karte zapewne na kilka lat wiec chciał bym być zadowolony Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Wygrzewanie to mit. Słuchawek się nie wygrzeje w 2 dni. Potrzeba na to około 2-3 tygodni normalnego użytkowania. Po tym czasie wątpię w to, żeby ktoś pamiętał jak grały po pierwszym włączeniu. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Też tak właśnie czytałem że różnicy nie usłyszymy chyba że byśmy mieli 2 pary takich samych słuchawek i porównali takie co uzywamy z miesiąc z takimi co leżały w pudełku wtedy pewnie jakaś tam różnica by była a tak to nie beziemy pamietali zapewne jak grały miesiąc temu chyba że była by to kolosalna różnica w jakości dzwięku To którą z tych kart brać ? Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Poebus jest nowszy i bardziej przyszłościowy (interfejs PCIE). Odpowiedź masz już gotową. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Ok dziekuje za odpowiedz Mam jeszcze jedno pytanie , będzie ta karta dobra do gier ? A konkretnie grania na słuchawkach ? Gdyż to jest priorytet dla mnie Już na prawde ostatnie pytanie takie nakoniec żeby było czarno na białym .... 1.Asus Xonar Phoebus Solo czy 2.Asus Xonar D2 Pytam bo teraz znalazłem a cena taka sama praktycznie może D2 z 50 zł droższa ... A jak lepsza to warto myśle dołozyć Tak jak mówie priorytet to gry na słuchawkach , ale mam też głosniki Logitech X-530 system 5.1 wiec fajnie by było jak by tez jakoś zagrały ... Albo możę ASUS Xonar Essence ST , używaną można dostać w tej cenie .... Bardzo prosze o odpowiedz Edytowane 7 Czerwca 2014 przez Szy3ki Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Wygrzewanie to mit. Słuchawek się nie wygrzeje w 2 dni. Potrzeba na to około 2-3 tygodni normalnego użytkowania. Po tym czasie wątpię w to, żeby ktoś pamiętał jak grały po pierwszym włączeniu. z samym wygrzewaniem jest bardziej skomplikowana sytuacja, bo to tez zależy od słuchawek no i przede wszystkim słuchu Na niektórych zmiany są marginalne, czy prawie żadne ale są modele, gdzie nietrudno usłyszeć zmiany w dźwięku po kilkudziesięciu godzinach. Owszem człowiek sam się przyzwyczaja do nowej charakterystyki ale jak bas się robi bardziej miękki, schodzi niżej, czy średnica się poprawia z czasem, to duża cześć osób nie będzie miała problemu z stwierdzeniem, że coś się zmieniło. Albo możę ASUS Xonar Essence ST , używaną można dostać w tej cenie .... Bardzo prosze o odpowiedz jeśli masz fundusze, to jak najbardziej, karta posiada spore możliwości dostosowania brzmienia pod swój gust. Jest przy tym lepsza jak Phoebus Solo, potrafi generować bardziej przestrzenne brzmienie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Wygrzewanie to mit. Tutaj chodzi także o dopasowanie się nauszników do kształtu łepetyny, stąd też się bierze wrażenie innego dźwięku i odczuć po "wygrzaniu". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 jeśli masz fundusze, to jak najbardziej, karta posiada spore możliwości dostosowania brzmienia pod swój gust. Jest przy tym lepsza jak Phoebus Solo, potrafi generować bardziej przestrzenne brzmienie. Mówisz że bybrał byś Xonara Essence ST ? Czytałem że St to lepsza wersja nowszego STXa bo podobno różnią sie tylko złączem które ST ma lepsze Podłącze głośniki do niej ? Bo widze że są innej wejścia , chyba będą potrzebne jakieś przejściówki ? Cytuj Link to post Share on other sites
behemothxx 208 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 W cenie xonara ST/STX można kupić jakiś sensowny dac/amp, więc moim zdaniem nie warto brać tych kart. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 w Polsce nic lepszego nowego nie kupisz w sklepach, z zagranicą to tak. Mówisz że bybrał byś Xonara Essence ST na początek zabawy HIFI wystarczy bez problemu.Warto wymienić oampy wówczas dużo nie traci do dobrych przetworników c/a. swoja drogą naczytałem się postów mikołaja jaki ten Xonar jest zły, itp Przyszedł taki czas, że zmieniłem na DAC z Chin,z bardzo dobrą relacja cena jakość warty około tysiaka i co ? lepszy jest ale na pewno nieznacznie ,także Xonar Essence to bardzo dobra karta, nawet dziś.Najgorsze jest to, że ktoś coś napisze, a reszta to podchwyci i tak się roznoszą historyjki na necie.Wracając do tematu wysokie prawdopodobieństwo ,iż autor na pewno będzie bardzo zadowolony,ponieważ czeka go spory skok jakościowy zwłaszcza po wymianie oampów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 na początek zabawy HIFI wystarczy bez problemu.Warto wymienić oampy wówczas dużo nie traci do dobrych przetworników c/a. swoja drogą naczytałem się postów mikołaja jaki ten Xonar jest zły, itp Przyszedł taki czas, że zmieniłem na DAC z Chin,z bardzo dobrą relacja cena jakość warty około tysiaka i co ? lepszy jest ale na pewno nieznacznie ,także Xonar Essence to bardzo dobra karta, nawet dziś.Najgorsze jest to, że ktoś coś napisze, a reszta to podchwyci i tak się roznoszą historyjki na necie.Wracając do tematu wysokie prawdopodobieństwo ,iż autor na pewno będzie bardzo zadowolony,ponieważ czeka go spory skok jakościowy zwłaszcza po wymianie oampów. No właśnie i to jest to że ktoś coś nagada , jakiś głupot i póżniej na kilku forach każdy ocenia negatywnie b kolega miał i narzekał , bo gdzieś słyszałem że jest zła itd. Dlatego wolałem napisać tutaj bo wiem że są ludzie co się znają alo mieli stycznoś i mogą się wypowiedzieć na ten temat Tylko pjawił się nowy problem a mianowicie za 3/4 miesiące będe zmieniał komputer na nowy a ta Xonar Essence ST ma wejście PCI o ile w tym momencie mam na płycie 3 takie wejścia o tyle w nowych płtkach takie złącze to żadkość :/ Natomiast STX ma wejście PCIe ale ponoć jest gorsza bo nie ma tam czegoś w sobie co poprawia znacznie jakość dzwięku I teraz sam nie wiem , bo może jest jak piszesz że tak ludzie tylko gadają alebo różnica jest faktycznie ale znikoma praktycznie nie słyszalna No albo wezme Asus Xonar Phoebus Solo nowa 419 zł a z tego co czytałem i oglądałem recenzje to zbiera dobre opinie a powiedział bym że nawet bardzo dobre , co o tym sądzisz ? Cytuj Link to post Share on other sites
behemothxx 208 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 No właśnie i to jest to że ktoś coś nagada , jakiś głupot i póżniej na kilku forach każdy ocenia negatywnie b kolega miał i narzekał , bo gdzieś słyszałem że jest zła itd. Dlatego wolałem napisać tutaj bo wiem że są ludzie co się znają alo mieli stycznoś i mogą się wypowiedzieć na ten temat Gdzie ja niby się wypowiedziałem negatywnie o tej karcie? Jest dobra ale w tej cenie można lepiej, ten xonar nie jest jakimś cudem techniki tak swoją drogą ... Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Natomiast STX ma wejście PCIe ale ponoć jest gorsza bo nie ma tam czegoś w sobie co poprawia znacznie jakość dzwięku nie jest gorsza zapewniam Cię ,brzmi ciut łagodniej od ST, także to zaleta.Różnice są czysto natury technicznej ,jeśli są jeszcze jakie różnice, to na pewno bardzo małe. No albo wezme Asus Xonar Phoebus Solo nowa 419 zł a z tego co czytałem i oglądałem recenzje to zbiera dobre opinie a powiedział bym że nawet bardzo dobre , co o tym sądzisz ? Essence i tak jest lepszy, bo to flagowy do niedawna produkt tego typu.Mi dał sporo frajdy. Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Gdzie ja niby się wypowiedziałem negatywnie o tej karcie? Jest dobra ale w tej cenie można lepiej, ten xonar nie jest jakimś cudem techniki tak swoją drogą ... Hmmm , przecież ja nigdzie nie pisałem o Tobie Essence i tak jest lepszy, bo to flagowy do niedawna produkt tego typu.Mi dał sporo frajdy. Da rade podłączyć do niej moje Logitechy 5.1 ? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Da rade podłączyć do niej moje Logitechy 5.1 ? nie, będą działać tylko 2.1. Jest co prawda możliwość dokupienia karty rozszerzeń Asus Xonar HDAV H6/A do Essence ale do tych głosików nie warto. http://www.ceneo.pl/5655172 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Hmm warto czy nie warto wiadomo że kolejne 150 zł prawie , jednak szkoda żeby z systemu 5.1 zrobiło się 2.1 Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 no chyba żebyś chciał poczekać na wersję Xonara Essence STX 2 ma od razu w sobie panel rozszerzeń na 7.1 i ulepszone brzmienie. Tylko ciężko mi ocenić ile to tak naprawdę warte jest zakupu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 W sumie teraz tak pomyślałem że kij z tym 5.1 bo i tak głosniki mam na biurku postawione wszystkie więc jest taki dzwięk 5.1 że łohoho %-) Poczekał bym na tego STXa 2 tylko właśnie czy jest sens no i cena pewnie lekko ponad 1000 zł więc troche się to mija z celem niestety Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts