Skocz do zawartości

Przenoszenie danych z dysku na dysk, ile to może trwać?

Recommended Posts

Witam, w tej chwili siedze na starym 80gigowym dysku seagate, zajmuje się obróbką video i potrzebuje wiecej miejsca. Jutro przyjedzie do mnie nowy 250 gigowy, który mam zamiar podpiąć jako drugie HDD. Na tym pierwszym, mam folder z nieskompresowanymi plikami video, które ważą po kilka giga, kończy mi się miejsce i mam zamiar przenieść cały ten roboczy folder na nowy dysk. Do tej pory zawsze pracowałem na jednym HDD, stąd też moje pytanie: Przenoszenie może długo potrwać? Gdzieś czytałem, że komuś zajeło parę godzin skopiowanie 3 filmów po 4 GB a u mnie to aż 50 GB. Co możecie na ten temat powiedzieć? Pierwszy dysk to jeszcze stare PATA a nowy SATAII, z tego co sie dowiedziałem całkiem dobry i syzbki model.

I przy okazji drugie pytanie. Czy wystarczy, że podłącze nowe HDD i sformatuje z poziomu systemu czy może będę musiał robić coś jeszcze aby móc w pełni z niego korzystać?

Przenoszenie może długo potrwać? Gdzieś czytałem, że komuś zajeło parę godzin skopiowanie 3 filmów po 4 GB a u mnie to aż 50 GB. Co możecie na ten temat powiedzieć? Pierwszy dysk to jeszcze stare PATA a nowy SATAII, z tego co sie dowiedziałem całkiem dobry i syzbki model.

a wlaczone DMA w systemie ? bo jezeli nie to faktycznie będzie to długo trwało :P:)

I przy okazji drugie pytanie. Czy wystarczy, że podłącze nowe HDD i sformatuje z poziomu systemu czy może będę musiał robić coś jeszcze aby móc w pełni z niego korzystać?

jezeli nie chcesz by nowy dysk byl systemowym to wystaczy, ze sformatujesz dysk spod systemu windows...

Ale moim zdaniem lepiej go dać na system :) zwłaszcza ze jest to SATA ;)

No i właśnie przy okazji kolega wyżej przypomnial o DMA... jak to sprawdzić ?? Odpalasz nero i szukaj zakladki informacja o systemie i tam zobaczysz czy masz wszystko dobrze :D

No i właśnie przy okazji kolega wyżej przypomnial o DMA... jak to sprawdzić ?? Odpalasz nero i szukaj zakladki informacja o systemie i tam zobaczysz czy masz wszystko dobrze

mozna tez sprawdzić inaczej ? bo jak autor tematu nie ma nero to co zrobi ?

wez menadzer urządzeń >> kontrolery ide ata/atapi

wchodzisz na wlasciwosci ;] i teraz podstawowy/pomocniczy kanal ide ?

ustawienia zaawansowane ;]

i bedzie ladnie pisalo czy masz wlaczone dma czy tez nie :D

jezeli nie to zrob...Tryb transferu : DMA jeżeli dostępne/... ok ;]

i zresetuj system ;]

tak jest w Windowsie XP, choć podejrzewam, że w Windowsie 7 jest podobnie ?, choć autor tematu nie napisał jaki ma system :D

Edit: mała pomyłka, jednak autor napisał Windows 7... :(

No właśnie dopiero co 3 dni temu W7 zainstalowałem i sie nie orientuje gdzie tego szukać. :D

moj komputer > wlasciwosci > sprzet > menadzer urzadzen ?

o znalazlem na necie jakies obrazy :o co prawda do Visty ale tez tak powinno byc w Windows 7 :):P:(:D

http://www.vista.pl/upload/fck/foldery_uzytkownikow/Vistomaniak008/image/Mened%C5%BCer%20urz%C4%85dze%C5%84%20w%20systemie%20Windows/1.jpg

http://www.vista.pl/upload/fck/foldery_uzytkownikow/Vistomaniak008/image/Mened%C5%BCer%20urz%C4%85dze%C5%84%20w%20systemie%20Windows/2.jpg

cos zle ... kombinujesz ;]

muisz miec takie okno ;]

http://www.vista.pl/upload/fck/foldery_uzytkownikow/Vistomaniak008/image/Mened%C5%BCer%20urz%C4%85dze%C5%84%20w%20systemie%20Windows/3.jpg

i wtedy rozwijasz (klikasz na plusa) tych kontrolery ide ata/atapi.... i wlasciwosci :D

ew. stacje dyskow ... :D