Skocz do zawartości

Jaka płyta główna na 785G z gniazdem AM2+

Recommended Posts

Cześć.

Szukam płyty głównej do swoich nowych zminiaturyzowanych PeCetów. Jako, że jest to w zasadzie niewielki upgrade (przenoszę się z ogromnych obudów do slimowych silverstone LC19) chciałbym wykorzystać możliwie dużo starych elementów.

Wymagania:

Format: ITX lub mATX (pełny ATX nie wejdzie do obudowy)

Chipset: AMD 785G, ale koniecznie z gniazdem AM2+ (w każdym kompie mam po 4GB DDR2, których nie chce wymieniać na DDR3)

Koniecznie na panelu zewnętrznym musi znajdować się optyczny S/PDIF (dźwięk mam podłączony do amplitunera światłowodami)

Chciałbym, żeby płyta miała 128MB sideport

W tej chwili w obu komputerach mam procki, które mi w zupełności wystarczają. W jednym jest Athlon II X2 240e (2,8GHz, 45W) w drugim Athlon 64 X2 3800+ EE (2,0 GHz, 35W). Prawdopodobnie nigdy nie będę miał tam zainstalowanych zewnętrznych kart graficznych, zasilacz w obudowie ma zaledwie 120W. Poza tym bardzo zależy mi na redukcji zurzycia energii. W tej chwili te kompiki ciągną po 60-70W/sztukę.

Zatem, co polecacie?

Po pobieżnych poszukiwaniach znalazłem sobie Gigabyte GA-MA785GM-US2H -> http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... _US2H.html która była by idealna, ale nie ma sideportu :\

Gość DANNY_79

Kolega ma Asrocka pod am3 i gdyby nie napis na radiatorze, to pomyślałbym, że to asus lub inna firma. Jednak, ten powyżej wygląda jeszcze po staremu, więc i wykonanie pewnie też po staremu.

Z drugiej strony nie jest to jakaś astronomiczna kwota, więc może po prostu warto odważyć się i asrocka wypróbować.

Pierwsze trzy nie mają sideport'u, poza tym są bardzo dobre. Asrock ma wszystko co trzeba, ale jak z jakością tych płyt? Jeszcze nigdy nie miałem Asrocka i jestem nieco sceptyczny :sciana:

ASRocka z czystym sumieniem mogę polecić - sam mam A785GXH/128M (większa wersja poleconej płyty) - bardzo rozbudowany BIOS, bardzo dobre OC, wydajna karta graficzna i przede wszystkim niezawodność.

W dodatku obsługa wszystkich procesorów (na chwilę obecną) od AMD pod AM3:

http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=A785GMH/128M

Jedyne obawy mam do poboru energii - moja platforma (Athlon X2 II 240 @ 3,5 GHz, HD4200, 3GB DDR2, Audigy SE, 2 dyski twarde, 2 napędy DVD) zużywała około 120W. Ale jeżeli zastosować by Athlona II X2 240e to zużycie powinno się zmniejszyć do około 100W.

Generalnie kwestie finansowe nie są u mnie decydujące. Jako, że komputerów używam do pracy to po prostu nie chce się użerać z problemami. W tej samej cenie co te Asrocki mam Gigabyte czy Asusa ale bez sideportu, dlatego wydaje mi się że nie warto ryzykować. J&W odpada choćby ze względu na pamięci SO-DIMM. Nie chcę wymieniać ramu, który już mam. Foxxcon Cinema Deluxe wygląda bardzo zachęcająco. Pytanie gdzie to kupić?

Jedyne obawy mam do poboru energii - moja platforma (Athlon X2 II 240 @ 3,5 GHz, HD4200, 3GB DDR2, Audigy SE, 2 dyski twarde, 2 napędy DVD) zużywała około 120W. Ale jeżeli zastosować by Athlona II X2 240e to zużycie powinno się zmniejszyć do około 100W.

Ja te komputery mam na prawdę szczątkowo wyposażone. Płyta główna + pamięć + CPU + dysk SSD. Nic więcej tam nie ma. W tej chwili, w tej maszynie z 45W CPU mam zmierzony pobór mocy na poziomie 62W w stanie bezczynności i 85W przy pełnym obciążeniu. Pomiary bezpośrednio z gniazdka, czyli ze stratami w zasilaczu. Realnie myślę, że jest przynajmniej 10-20% mniej. Szczególnie, ze zasilacze przy tak znikomym obciążeniu nie grzeszą efektywnością.

Nie powinieneś mieć żadnych obaw do jakości asrocka. Robią dobre płyty, możesz śmiało brać.

Ja do tej pory miałem doświadczenie z 3 modelami. Jeden padł przez wadliwy procesor lub NB (przegrzewał się), a 2 następne to już super płyty (dobre jakościowo) w super cenie ;) Też miałem wątpliwości, ale gdybym teraz składał nowy komputer po kosztach to z pewnością wybrałbym coś z oferty ASRock :)

HD 4200 ma dodatkowo UVD 2.0 (lepsze wspomaganie odtwarzania filmów), choć tego nie miałem okazji sprawdzić.

Choć na korzyść 790GX przemawia obsługa RAID 5 (al wątpię, aby Pan z tego korzystał).

Dodatkowe informację o różnicy 785G, a 790GX może Pan wyczytać tutaj:

http://pclab.pl/art37884.html

Szanowny Panie Redaktorze Tomku Stillerze ;)

No niestety Pan Tomek redaktorem już nie jest :)

Widzę, że strasznie Cię to boli. Napisz w odpowiednie miejsce, to mi zdejmą rangę - sam tego przecież zrobić nie mogę. To by chyba rozwiązywało problem z Panowaniem? Anyway. Zmierzyłem sobie pobór prądu przez ten "mocniejszy" komp już na dedykowanym zasilaczu DC-DC. Sytuacja przedstawia się następująco:

Idle: z sieci 42W, komputer pobiera 1,95A @18.5V zatem około ~37W

BIOS: z sieci 54W, komputer pobiera 2,5A @18,5V zatem około ~46W

100% load: z sieci 75W, komputer pobiera 3.6A @18.5V zatem około ~67W

Jak widać nie ma powodów do obaw o obciążenie zasilacza 120W :) Przy czym z sieci to jest pomiar takim zwykłym watomierzem do gniazdka wtykowego. Natomiast to co komputer pobiera, to są parametry linii zasilającej zasilacz DC-DC, czyli defacto nadal z uwzględnieniem jego strat. Schemat połączeń wyglądał następująco:

Gniazdo sieciowe -> watomierz -> zasilacz 19V/6.3A (120W) -> amperomierz/woltomierz -> zasilacz DC-DC -> komputer