De_Vu 0 Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Witam, moja kofiguracja to: C2D E6550 2,9 Ghz 2GB DDRII 800 Mhz GTS 250 - Nie kręcony. Zasilacz Chieftec 400W GPS-AA Pytanie jest następujace, karta ma jedno dodatkowe złacze zasialania 6pin, producent dostarczył przejsciówkę na 2 molexy. Ja użyłem starej przejściówki z jednym molexem. Podlłaczyłem i wszystko działa jak należy, karta ma odpowiednie osiągi. Pytanie czy nie powinienem użyć tej pierwszej z wyjściem na 2 molexy? Niby wszystko działa ale mnie to zastanawia. Nie chce zakładać dodatkowego wątku wiec zapytam tutaj: Kupiłem drugie HDD, nie wiem konkretnie ile dysk twardy zjada watów ale chyba nie bedzie problemów z zasilaczem po podlaczeniu dodatkowego napędu? Zasilaczowi starczy mocy na to wszystko? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Ta przejściówka dodana przez producenta ma pewnie jedno wejście molex, a jedno wyście (żeby nie tracić wtyczki). Jeśli tak jest to możesz zostawić. HDD bierze ok. 5w więc zasilacz nie odczuje tego. Cytuj Link to post Share on other sites
De_Vu 0 Napisano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Odkopałem tą przejściówkę i dziwnie ona wyglada. Każda z tych dwóch "molexowych" wtyczek ma 3.. jak to nazwać.. piny? Styki? No wiecie o co chodzi. Czekam na wiecej odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Przecież ten zasilacz ma złącze 6pin PCI-E. Po co podłączać przez przejściówkę, jeśli ma potrzebne złącze? Cytuj Link to post Share on other sites
De_Vu 0 Napisano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Ale ze mnie tłuk, zamuliłem, rozkręciłem kompa i faktyczni podłączone mam 6pin pci-e. ;/ Nawet nie pamietam kiedy to zrobiłem. Dzięki tak czy inaczej. Mówisz, że HDD bierze maks 5W? Znajomy mówił mi, że do 20. Ale dysk to chyba nie wielki problem. Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Dysk pobiera tyle co nic. Nie masz się czym przejmować. Nie obrażaj siebie. Każdemu może się zapomnieć Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Podłączenie karty 6pin do 2xmolex jest lepszym rozwiązaniem przy zasilaczu posiadającym dwie słabsze linie +12V. W przypadku Twojego nie jest to najlepsze rozwiązanie, gdyż jedna z linii (i tak nie najmocniejszych sosteje teraz sporo po kościach. Odnośnie hdd, to pobiera on średnio do 8Watt, więc nie ma o czym mówić. Jak chcesz się uwapnić, czy wszystko jest, to trzeba przystąpić do pomiaru z miernikiem. Obciążyć kartę (np furmark na max) i zmierzyć linie +12, +5 i +3.3V jeśli spadki nie będą większe niż 11.4, 4.4, 3.15V, to wszystko powinno działać niezawodnie i jeszcze przez spory kawał czasu. pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
De_Vu 0 Napisano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Ok, czyli lepiej będzie jeśli zostawie tak jak jest? Przy 6pin bez molexów, przejsciówek, prosto od zasilacza? Zauważyłem, że podczas gry ten czasami bardzo mocno sie nagrzewa ale problemów ze stabilnoscią nie było. To normalne? Na HD 3850 był całkiem zimny. Chyba mu ta karta ładnie daje po kościach. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Jeśli posiadany przez Ciebie zasilacz posiada 6pin VGA, to podłącz właśnie przez niego. Dlaczego? Dlatego, że w większości przypadków linie 12V obecne w w/w złączu mogą być bardziej obciążane niż pozostałe. Dlatego właśnie jest ona dedykowana pod VGA. Tak, 3850 brał około 100 Watt, a gts, cóż nawet ~170 Watt. Więc widać od razu. Dlatego podłącz poprzez 6pin i działaj. pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
De_Vu 0 Napisano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Obciążyć kartę (np furmark na max) i zmierzyć linie +12, +5 i +3.3V jeśli spadki nie będą większe niż 11.4, 4.4, 3.15V, to wszystko powinno... Speedfan pokazuje 11,30 na pulpicie.. mam się martwić? Vcore 1,35 Avcc 3,38 Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Nie sugeruj się napięciami podawanymi przez program. Weź miernik napięcia (nawet najtańszy w castoramie za ok. 15zł) i zmierz napięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
drunk 246 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Dokładnie po prostu nie warto się sugerować programami w windzie , zawsze będą nie dokładnie , lepiej jak napisał severn kupić ten miernik. Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Miernik jak najbardziej oczywiście. Ten szef no niestety najlepszy nie jest - bawilem sie zestawem na tym samym szefie tylko 450W e8400 + 4850. Wiec teoretycznie mniej W powinno pobierac. Zasilacz uniemożliwial Oc proca powyzej 4ghz, Pod obciążeniem karty i proca Bsod za kazdym razem. U ciebie może on dawać rade ale działa już pod dużym obciążeniem. Dlatego sie grzeje, a jeszcze patrzac na termometry nie ma sie co dziwić. Co do programów, miernikiem 12V pokazuje mi 12,16/7 Everest 12,21 a HWMonitor 12,16 Wiec az tak dużo nie przekłamuja, stary M2N mylil sie tylko lub aż o 0,1V co przy zasilaczu MUSTANG 400W przy mega wydajnej linii 12V 10A 8600gt@900mhz i 4200+@2600 pokazywal na mierniku 11,35V Cytuj Link to post Share on other sites
De_Vu 0 Napisano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Miałem bsod, ale przez mocne o/c grafiki, z 740 tam chyba 830 na rdzeniu wlazło. A na tą karte to dużo. Tak to żadnych problemów nie uświadczyłem. Model 450W i 400 mają taką samą linie 12V. Nie ma żadnej różnicy. Speedfan pokazuje mi 11,30V na "dwunastce" a HWmonitor 11,95 - tak samo jak BIOS. Jutro kupie miernik tak z ciekawości i dla pewności. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts