Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam problem. Posiadam zestaw 5.1 5 głośników + sub oraz kartę dźwiękową SoundBlaster Creative Live! Dokładnie ten model

http://i45.tinypic.com/244xzys.jpg

Głośniki takie

http://www.3dnews.ru/documents/2755/dtt2200.jpg

W grze np. Batman działają sub oraz 2 głośniki

wszędzie tylko 2 głośniki i sub. Sterowniki wgrane karty dźwiękowej, w Windows wykrywa że wszystko działa, w dźwięki i urządzenia Audio dałem na SS 5.1

System to XP Sp3, właściwie nie wiem co jeszcze dodać. Prosiłbym Was o pomoc, dodam jeszcze że czasem mam taki problem że głośniki buczą, (to miałem już na starym systemie, na starej płycie głównej, walnąłem BIOSOWe audio na disabled, tutaj zostawiłem takie jakie jest) , tzn. dźwięk jest zniekształcony, potem okazuje się że dzwieki i urządzenia audio zmieniło się na np. 2.1 albo inną opcję. Czy to normalne że 4 głośniki nie pracuja wcale ? Wydaje mi się że wcześniej chodziły wszystkie i wtedy było wybornie. :sciana:

Ja wiem że mp3 mogą być nie na wszystkie głośniki, ale np. już gry powinny dawać możliwość odpalenia wszystkich prawda ? Sterowniki czy inne pierdoły mogę oczyście dodać, screeny,

Sterowniki jakie mam wgrane tylko do karty dźwiękowej, żadne Realtec itd. nic nie wgrane.

Może ffdshow sprawdzić ???? Bo mam wgrane ???

To nie jest prawdziwa karta 5.1 - możesz tylko i wyłącznie klonować dźwięk na tylni kanał przy serii CTxxx. Zmień kartę na SB Live! 5.1 serii SB, najlepiej SB0220. Możesz pozostać przy zintegrowanej, jeśli masz w miarę nowoczesną płytę główną ze średniej półki. Możesz oczywiście dołożyć do lepszej karty ;) Tylko załóż temat, albo przejrzyj forum, żebyś znowu bubla nie trafił :)

Chociaż mnie się wydaje ze to co podajesz to właśnie moja karta.

Spójrz na laminat, u góry po prawej stronie - wydaję mi się, że jest tam wygrawerowane "CT". Zresztą model, o którym pisze ma dopisane "Digital".

Ja polecam Sound Blaster X-Fi Xtreme Music.

Wiesz bubel nie bubel, o wszystkim co stare można tak powiedzieć, bo świetność ma już za sobą, ale ta karta była kupiona jakieś kilka lat temu, gdzie nie każdy myślał o zewnętrznej karcie dźwiękowej. Dzięki za pomoc, jak tylko będę miał odłozone pieniądze to może rozejrze się za kartą. :)

Ta karta nie jest bublem ze względu na to, kiedy została wpuszczona na rynek. To okrojona wersja pierwowzoru z prawdziwym 5.1 - dlatego właśnie jest bublem. Normalny 5.1 Live! Digital wyszedł na rynek w niemal tym samym momencie i nie był żadną zewnętrzną kartą, nie bardzo cię rozumiem :menda: W każdym razie na tej karcie zapomnij o prawdziwym 5.1 - lepiej się przestaw na zintegrowaną.

Zajme się tym dzisiaj, z tymże zintegrowany dźwięk w mojej P35 i tak będzie gorszy od tej karty prawda ? Co mi z 5.1 jak dźwięk będzie do kitu ? No chyba że same głośniki przeważają w jakości. Muszę odinstalować stery żeby przełożyć kable od głośników (sprawdzić głośniki )

aaa muszę zainstalować realteka ,,, :]

PS. Chodziło mi że ta karta była kupiona zaraz po premierze, więc wtedy była super.

Nie wiem czy mi dobrze doradziłeś bo narazie to kupa nie dźwięk. Wgrałem te sterowniki realtec i nie ma dźwięku, za to w panelu sterowania mam od ATI HD rear output. tylko wybór dźwięku, bez sensu. Za to teraz juz wiem jaką mam kartę i wydaje mi się że powinna odtworzyć 5.1 bo na karta to :

SB00600

5.1 SB Live !

Ten dźwięk to mnie osłabia w komputerze. :sciana: Nie widzi Realteca, nic , nie działa dźwięk oczywiście. :D

Wejde w BIOS, ale wątpie czy to cos da.

SB00600

O :D To dość porządna wersja. 5.1 na niej powinno hulać. Wyłącz integrę w takim razie w wróć do SB Live! :sciana:

A co do aktualnego problemu - odinstalowałeś wcześniej sterowniki do tego SB? Wyjąłeś ją ze slota PCI i włączyłeś w BIOS zintegrowany układ dźwiękowy?

Kurde mnie martwi to, że nikt poza mną nie udziela się w tym temacie, a jest całkiem ciekawy! No, ludzie - na pewno wielu z was ma jeszcze SB Live! 5.1, dajcie mu zrzuty ekranu z ustawień dla 5.1.

Ja osobiście polecam ci sterowniki kX dla tej karty (byłem pod wrażeniem względem standardowych od Creative):

http://kxproject.com/down.php?language=en

Sprawdzam w Batman, wgrałem tylko same drivery, od Creative, bez żadnych gówin, poprzekładałem kable i działa left, right i sub. Nieważne które podłącze , będą działać 2 + sub. Czyli coś jest na rzeczy, bo nie sądze żeby wcześniej było tak od razu. Pamiętam że wtedy na starym pc działały wszystkie np. filmie. przynajmniej powinny.

W grze Batman dźwięk powinien być 5.1 prawda ?

Sprawdź w panelu sterowania, czy masz ustawiony system głośników 5.1.

Sprawdź w opcjach sterowników, czy masz ustawiony system głośników 5.1.

Sprawdź w opcjach gry, czy masz ustawiony system głośników 5.1.

PS. Co to za głośniki?