Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera: multimedia, gry

• Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 400zł + ewentualna sprzedaż starych części

Których części potrzebujesz?: Dobre pytanie... z pewnością więcej RAM

Czy będziesz podkręcać sprzęt? Oczywiście

Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: FullHD

Specjalne wymagania: brak

Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Phenom II X4 965BE @ 4.2GHz,Gigabyte GA-MA790X-DS4, 4x1Gb Aeneon 1066MHz, Sapphire Radeon HD6850 @ 960/1200 (karta w sumie daje radę póki co :) )

Własna propozycja zestawu: brak

Do myślenia skłoniły mnie obecne wymagania gier co do wielkości pamięci RAM. Ja posiadam zajęte wszystkie 4 sloty i do tego jest to droższa DDRII. Jest sens działać? Pozdrawiam.

No właśnie to jest dobre pytanie. Dostane tyle ile dadzą :D Myslę, że procesor w porywach jest wart 200zł, RAM 150zł, płyta 150zł ? To taki strzał orientacyjny :)

Zasilacz jest OK, Coolermaster 650W.

@EDIT

Chociaż jak spoglądam na ceny to chyba lepiej będzie sprzedać części z drugiego (słabszego) komputera. Różnice w cenach nie są zbyt duże natomiast w wygodzie i komforcie pomiędzy tym Intelem a AMD nawet, nawet :)

Edytowane przez majestic

Za 850 zł można zmajstrować coś takiego:

http://allegro.pl/intel-i5-2400-3-1ghz-lga-1155-gw-1m-i4299500189.html

GA-Z68AP-D3 /intel Z68

4GB 1600 CL9 XMS3 

Masz tutaj mocny, 4-rdzeniowy CPU, płytę w formacie ATX z chłodzoną sekcją zasilania i 4 slotami na ram. Do tego 4 GB ramu z niskim radiatorem (napięcie 1,5V)

Wygląda ładnie - podkręcać się da na tym zestawie? :) Bo ostatnie czasy troszkę przespałem i moje przygody z intelem zatrzymały się na s775. Obiło mi się niestety o uszy, że kręcenie tych nowych może być problematyczne ;)

Wystawiłem Quada z płytą i pamięciami :) Zobaczymy co dalej i ile trzeba będzie dołożyć. Zrobiłeś mi smaka na ten procsor bo faktycznie jest dość mocny i relatywnie tani. Będę musiał natomiast doskubać do 8Gb RAM bo to jest założeniem :)