majestic 9 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Zastosowanie komputera: multimedia, gry Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 400zł + ewentualna sprzedaż starych części Których części potrzebujesz?: Dobre pytanie... z pewnością więcej RAM Czy będziesz podkręcać sprzęt? Oczywiście Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: FullHD Specjalne wymagania: brak Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Phenom II X4 965BE @ 4.2GHz,Gigabyte GA-MA790X-DS4, 4x1Gb Aeneon 1066MHz, Sapphire Radeon HD6850 @ 960/1200 (karta w sumie daje radę póki co ) Własna propozycja zestawu: brak Do myślenia skłoniły mnie obecne wymagania gier co do wielkości pamięci RAM. Ja posiadam zajęte wszystkie 4 sloty i do tego jest to droższa DDRII. Jest sens działać? Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Pakowanie się w DDR2, dla mnie nie ma to zbytnio sensu. Ile dostaniesz za phenoma+płytę+ram? Jaki masz zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
majestic 9 Napisano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) No właśnie to jest dobre pytanie. Dostane tyle ile dadzą Myslę, że procesor w porywach jest wart 200zł, RAM 150zł, płyta 150zł ? To taki strzał orientacyjny Zasilacz jest OK, Coolermaster 650W. @EDIT Chociaż jak spoglądam na ceny to chyba lepiej będzie sprzedać części z drugiego (słabszego) komputera. Różnice w cenach nie są zbyt duże natomiast w wygodzie i komforcie pomiędzy tym Intelem a AMD nawet, nawet Edytowane 3 Czerwca 2014 przez majestic Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Za 850 zł można zmajstrować coś takiego: http://allegro.pl/intel-i5-2400-3-1ghz-lga-1155-gw-1m-i4299500189.html GA-Z68AP-D3 /intel Z68 4GB 1600 CL9 XMS3 Masz tutaj mocny, 4-rdzeniowy CPU, płytę w formacie ATX z chłodzoną sekcją zasilania i 4 slotami na ram. Do tego 4 GB ramu z niskim radiatorem (napięcie 1,5V) Cytuj Link to post Share on other sites
majestic 9 Napisano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Wygląda ładnie - podkręcać się da na tym zestawie? Bo ostatnie czasy troszkę przespałem i moje przygody z intelem zatrzymały się na s775. Obiło mi się niestety o uszy, że kręcenie tych nowych może być problematyczne Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Tak, płyta na Z68 umożliwi Ci podniesienie mnożnika turbo o 4 w górę i zabawę z BLCK. Cytuj Link to post Share on other sites
majestic 9 Napisano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Wystawiłem Quada z płytą i pamięciami Zobaczymy co dalej i ile trzeba będzie dołożyć. Zrobiłeś mi smaka na ten procsor bo faktycznie jest dość mocny i relatywnie tani. Będę musiał natomiast doskubać do 8Gb RAM bo to jest założeniem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts