KubaMax 0 Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Mam pewien dylemat. Otóż przeszukałem masę GB internetu i oprócz tego, że poznałem nieco właściwości tzw. smartfonów to można powiedzieć mam jeszcze większy problem. Moja podstawowa rozterka to: mam wybrać jeden z tańszych modeli typu MyPhone, Kruger&Matz, Prestigio (ale za to nowy i z gwarancją) czy skusić się na coś z wyższej półki np. troszkę starszy model samsunga, ale za to używany więc niepewny. Gdy już zdecyduję sie na jeden lub drugi wariant to teraz kolejny problem - jaki model?... jest tego od groma i czytając dziesiatki komentarzy natrafiłem na cudowne opinie wychwalające sprzęt, ale także krytykę w stylu "nigdy nie kupuj tego szajsu". Tak więc proszę was o subiektywne opinie, ale oczywiście odniesienie do znajomych którzy dany model posiadają również mile widziane. Moje wymaganie nie są zbyt wygórowane: -cena: jak już wcześniej pisałem maxymalnie 500 zł (nie, nie zapłacę ani złotówki więcej). -system: raczej tylko android -płynność działania: chciałbym aby telefon działał jak najpłynniej, oczywiście ścięcia 2 razy dziennie po których trzeba wyjąć baterię nie będą dla mnie wielką komplikacją i przyjmę je na luzie, ale żeby nie zdarzało się to co godzinę, a dodyk nie działał jak stara książka w której trzeba ostro sie namęczyć zeby przerzucić stronę, telefon ma być w miarę płynny chociaż wiem że za tą cenę nie mogę się spodziewać nie wiadomo czego -wifi: jako że dużo korzystam z internetu fajnie gdyby ten element był dość dobry -bateria: chciałbym, aby przy dość intensywnym użytkowaniu starczała od rana do wieczora -wygląd: prosty, nowoczesny design z małą ilością przycisków z wyswietlaczem ~4 cale -ram&procesor: jak najlepszy - wiem że są różne rodzaje procesorów dlatego sam nie podejmuję się ich porównania, chcę poprostu żeby można sobie smartfona spokojnie użytkować, z nudów popykać w gierkę gdzie będzie można się odstresować a nie rzucać telefonem gdy będzie się ciął Kupuję smartfona bo mój wieloletni przyjaciel SE w890i zaczyna odmawiać posłuszeństwa i niestety trzeba kupić coś innego Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 MOTO G, super ekran HD, wydajny, i w dobrej cenie, zawsze aktualny android jak w nexusach : http://allegro.pl/motorola-moto-g-8gb-najtaniej-i4295863667.html Cytuj Link to post Share on other sites
Tabalan 348 Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Skoro ~4" wyświetlacz to może Samsung Ace 3 LTE (koniecznie LTE, wersja bez LTE jest słabsza ogólnie)? Cytuj Link to post Share on other sites
sajgon338 1 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Też mam dylemat, budżet ten sam. Rozglądam się jakiś czas -> u mnie wyznacznik to przede wszystkim bateria Co do systemu -> android, nie musi być aktualny, sam się postaram o zamienniki typu CM To co ja mam na oku Motorola Moto G Kruger&Matz DRIVE -> bateria 400mAh to dla mnie duży plus Samsung Galaxy S2 (dokupię większą baterię) HTC One X (gorzej z baterią, ale + to multimedia) Który z nich wybrać? Macie jakieś inne propozycje? Tylko poproszę argumentować swoje propozycje. Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 galaxy s2 w tej cenie? albo używka albo sprowadzany z hongkongu ( podróbka albo odnawiany egzemplarze) One X to samo co s2...... Cytuj Link to post Share on other sites
KubaMax 0 Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Ta moto G z tego co widzę fajna opcja, tylko że nazwa motorola kojarzy mi się ze starym sprzetem, słabej jakości, rzadko polecanym z klapką i anteną Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 kojarzy mi się ze starym sprzetem, słabej jakości, rzadko polecanym z klapką i anteną teraz Motorola to inna firma, bierz MOTO G i bedziesz MEGA zadowolony, w tej cienie lepszego telefonu nie znajdziesz. Cytuj Link to post Share on other sites
KubaMax 0 Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 A to że Google sprzedało Motorolę firmie Lenovo, ma jakieś znaczenie np. przy aktualizacjach itp.? Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Nie, nadal bedzie najszybciej aktualizowana jak nexus Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz56 6 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Tak jak wyzej bierz Moto G Cytuj Link to post Share on other sites
sajgon338 1 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 S2 używaną da radę złapać. A warto byłoby dopłacić 100 zł i zainwestować w LG L9 II? Od Moto G ma lepszy aparat, lekko mocniejszą baterię i procesor, pozwala na szybszy transfer bezprzewodowy (HSDPA i obsługa standardu WiFi a) oraz co bardzo ważne slot na kartę pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz56 6 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 W motororoli dlugo trzyma bateria mozna powiedziec ze jest taka sama lub lepsza od L9 a co do procesora to na pewno moto jest lepszy mowi o tym benchmark jak i wlasne uzytkowanie telefonu, telefon ten da rade kazdej grze w tej chwili, nie zacina, czysty android jak w nexusach. A co do slotu wystarczy kupic moto z 16 gb i Ci wystarczy miejsca. A co do Lg l9 chodzi po ok 650zl po tyle samo co moto (8gb) Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 za 600 złmożna kupić Lg l90 czyli procek i gpu z moto g, aparat z l9 II, troche gorszy wyświetlacz ale za to znacznie lepsza bateria. ( no i wyświetlacz z racji niższej rozdzielczości zjada też mniej prądu ) Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) racji niższej rozdzielczości zjada też mniej prądu prosze cie... Czyli zamiasta ekranu HD ma wziasc o nizszej rozdzielczosci, poniewaz pobiera mniej pradu??? Czlowieku, To jakbys mu mowil zeby kupic telefon Z FullHD a ty mu mowisz zeby wzial z 800x480 bo mniej pradu pobiera. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Lazer23 Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Większość ludzi i tak nei zauważy różnicy miedzy qhd a hd.... na dobrą sprawę... Każdy ma inne priorytety. Inny woli trochę lepszy wyświetlacz a inny woli mieć mocniejszą baterie... Proste czyż nie ? Cytuj Link to post Share on other sites
sajgon338 1 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Dla mnie duże znaczenie ma też slot na kartę pamięci (w obecnym urządzeniu mobilnym 16GB to stanowczo za mało). Moto G go niestety nie posiada. LG L90 to ciekawa alternatywa, spróbuję oba LG dorwać do rąk i sprawdzić, który mi bardziej do gustu przypadnie. Co do ekranu, z mniejszą rozdziałką, mniej będzie obciążony procek i gpu -> co kto lubi. Warte uwagi jest, że oba LG mają fabryczne przyciski, a w Moto G zabierany jest fragment ekranu (tak, wiem, że KK łatwo rozwiązał ten problem, ale fizyczny klawisz się lepiej czuje). No i bateria. L90 wychodzi tu na prowadzenie i chyba będę skłaniał się ku niemu. A kompletnie odradzacie Kruger&Matz? Kusi mnie bateria i dual sim. I jeszcze Xperia SP, warta uwagi? Edytowane 3 Czerwca 2014 przez sajgon338 Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz56 6 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Kruger Matz ma znajomy jest zadowolony, ogolnie telefon fajny ale wiekszosc sie skarzy na to ze trzeba dlugo czekac na naprawe jak cos sie zepsuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) nny woli trochę lepszy wyświetlacz a inny woli mieć mocniejszą baterie.. moze tak, ale nie mow mi ze ekrany HD żrą az tyle wiecej pradu od qhd. roznica jest znikowa, ale na ok 4.5 calowym telefonie widac roznice miedzy ok 300 ppi a ok 220 ppi. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Lazer23 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sajgon338 1 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 moze tak, ale nie mow mi ze ekrany HD żrą az tyle wiecej pradu od qhd. roznica jest znikowa, ale na ok 4.5 calowym telefonie widac roznice miedzy ok 300 ppi a ok 220 ppi. ale też ta różnica nie jest na tyle ogromna, by przeszkadzała w użytkowaniu. Pojedynczych pikseli raczej nie zobaczę, a jeśli tak to z bardzo bliska, co mi absolutnie nie przeszkadza. A pobór jednak jest większy ze względu na obciążenie procesora i grafiki. Kruger ma podobne parametry jeśli chodzi o ekran. W takim razie wybór ograniczył się do LG L90 i Kruger&Matz Drive. Po wnikliwym wejrzeniu w specyfikację, za LG przemawia lepszy SoC, lepsza transmisja danych (od komórkowej, poprzez WiFi, Bluetooth) oraz aparat kosztem baterii. Jednak myślę, że skuszę się na LG, ze względu na nowszy SoC. W ciągu 2 tyg zakupię go i opiszę moje wrażenia. Do tego czasu jeszcze poczytam trochę i wysłucham waszych opinii by upewnić się w wyborze. Szkoda, że L90 nie obsługuje NFC jak L9, ale cóż, nie można mieć wszystkiego Cytuj Link to post Share on other sites
KubaMax 0 Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Jedyny minus Moto G jaki mi przeszkadza to brak slotu kart pamieci - w efekcie jedynie 5gb dla użytkownika. Ile miejsca zajmują przeciętnie gry na androida? Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz56 6 Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Juz pisalem ale napisze jeszcze raz, zawsze mozesz kupic mini pendrive z jednej strony ma usb a zdrugiej micro usb 16Gb kosztuje ok 20-30 od Kingstona a wielkosc to tak jak mometa 5 zl pendrive bedzie Ci sluzyl na filmy aa tel te 5 Gb ( 1 Gb na muzyke a 4 na gry Cytuj Link to post Share on other sites
KubaMax 0 Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Chodzi o coś takiego? http://allegro.pl/pendrive-kingston-duo-otg-8gb-usb-micro-usb-i4214843481.html Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz56 6 Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Tak Cytuj Link to post Share on other sites
sajgon338 1 Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Juz pisalem ale napisze jeszcze raz, zawsze mozesz kupic mini pendrive z jednej strony ma usb a zdrugiej micro usb 16Gb kosztuje ok 20-30 od Kingstona a wielkosc to tak jak mometa 5 zl pendrive bedzie Ci sluzyl na filmy aa tel te 5 Gb ( 1 Gb na muzyke a 4 na gry W moim przypadku nie jest wygodna taka konfiguracja. Szczególnie ze słuchawkami. Warto najpierw na własną rękę spróbować użytkować telefon czy pooglądać filmy z takim pendriv'em przez minimum godzinę. Co do gier to proste gierki ważą 2-4MB, jakieś ciekawsze i bardziej wymagające ~100MB, a mocne produkcje typu GTA, czy NFS to 1-2GB często. Cytuj Link to post Share on other sites
KubaMax 0 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Nie jestem no lifem i dwie mocniejsze gierki i kilka słabszych w zupełności mi wystarczą, od słuchania muzyki mam ipoda a filmy oglądam na tv lub kompie, także mój wybór padł na Moto "Dżi" teraz tylko uzbierać odpowiednią kwotę pieniedzy, będzie to pewnie okres ~1 miesiąca Mam jeszcze jedno pytanko - Moto G jest od nowości bez folii ochronnej na ekran, tak? Dokupywać do niej folię, czy z uwagi na szkło Gorilla Glass 3 używać bez. Jeśli będę unikał piasku to nie porysuje mi się szybko ekran? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts