zulugula11 203 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) Witam serdecznie. Zakupiłem taki zestaw pod 3570k oc 4,7-4.9+ blok na gpu R-290(miedziany) oc 1090/1250 jak się uda to wyżej .Jest to moje pierwsze wc. Liczę na to że chłodnica podoła przy odprowadzaniu ciepła(poza obudową).Obieg planuję rezerwuar, pompka,blok gpu,blok cpu,chłodnica . A odnośnie pytań to co mam zrobić z przewodem 3 pin na pompce i do czego on służy ?. Czy wyjście z chłodnicy mocuję do dolnego otworu w rezerwuarze ? I ostatnie pytanie co powiecie o borygo eko 1:1 z wodą zdemineralizowaną -nie zabrudzi mi układu ? . Będę rad za podpowiedzi .Pozdrawiam Edytowane 31 Maja 2014 przez zulugula11 Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 (edytowane) 3 pin na pompce sluzy do kontrolowania predkosci pompy, gdy np. siedzisz na internecie dziala wolno, a jak grasz dziala szybciej. borygo eko 1:1 z wodą zdemineralizowaną mozesz aczkolwiek efekt przy przezroczystych wezach nie jest zaciekawy. Edytowane 1 Czerwca 2014 przez Lazer23 Cytuj Link to post Share on other sites
zulugula11 203 Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 (edytowane) Najważniejsza jest dla mnie sprawność ,jak najtańsza obsługa i czystość układu. 3 pin na pompce to tylko pod regulator aqua w zatoce czy pod mobo też mogę i np SpeedFanem regulować ,albo 4 pin cpu ? Edytowane 1 Czerwca 2014 przez zulugula11 Cytuj Link to post Share on other sites
mulator 3173 Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 sluzy do kontrolowania predkosci pompy, gdy np. siedzisz na internecie dziala wolno, a jak grasz dziala szybciej. To nie jest pompa PWM. Ta pompa może być sterowana ale tylko napięciowo. I broń cię Panie Boże zasilać jej z mobo. Cytuj Link to post Share on other sites
vertiver 1406 Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 U mnie w pompce D5 mam dwie wtyczki. Jedną molex 4 pin do podłączenia oraz 3 pin. 4 pin molex podłączam bezpośrednio do kabli zasilacza. Uwaga Ze względu na duży pobór prądu (23W) pompa posiada wyprowadzenie zasilania MOLEX 4pin, nie wolno podłączać jej przypomocy adapterów do płyty głównej. Grozi to spaleniem tranzystorów odpowiedzialnych za zasilanie gniazda wentylatora. Natomiast 3 pinową wtyczkę podpinam do kontrolera dzięki któremu kontroluje prędkość obrotową pompki. Jeżeli chcesz zmienić obroty to manualnie w pompce. D5 to świetna sprawa Cytuj Link to post Share on other sites
zulugula11 203 Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 czyli 3 pin służy do podglągu prędkości obrotu pompki ,mam rozumieć .A z tym rezerwuarem to dobrze myślę z podłączeniem http://www.aquatuning.pl/product_info.php/info/p15380_Alphacool-Repack---Single-Laing-D5---Dual-5-25-Bay-Station.html Cytuj Link to post Share on other sites
vertiver 1406 Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Do tego rezerwuaru zatokowego podpina się jedną pompkę D5. Możesz zastanowić się nad połączeniem topu z D5 + rezerwuar tubowy. Cytuj Link to post Share on other sites
zulugula11 203 Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Zestaw jest w domu i czeka na nowe biurko bo chłodnica będzie za blatem .Mam już dość gorącego powietrza buchającego na twarz z pod biurka a inaczej kasty nie da rady .Dolnym otworem chłodziwo wpływa a górnym pomka podaje na układ ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts