jabadabadu 0 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Witajcie! Od pewnego czasu borykam się z ilością wolnej przestrzeni na dyskach twardych (wewnętrznych/zewnętrznych), a właściwie jej brakiem. Nadszedł właściwy moment żeby zabezpieczyć się przed takimi sytuacjami na przyszłość. Jednym z możliwych rozwiązań byłby zakup kolejnego dysku na SATA3 i wpięcie go do komputera stacjonarnego, jednak taki sposób wyjścia z sytuacji dość mocno ogranicza dostęp z innych urządzeń (tablet, laptop, telefony komórkowe). Z kolei innym wyjściem byłby zakup dysku zewnętrznego (2.5"/3.5"). Jednak to wyjście podobnie jak wyżej, trochę ograniczałoby możliwość wykorzystania. Wydaje mi się, że najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie domowy serwer plików NAS, ze względu na możliwość zabezpieczenia danych na wypadek utraty jednego z dysków, zdolność rozbudowy powierzchni, jak i możliwość dostępu z dowolnego miejsca w domu, na dowolnym urządzeniu. Zainteresowały mnie dwa serwery plików: - WD My Cloud EX2, - WD My Cloud EX4. Do których najprawdopodobniej zostałyby dokupione dyski WD Red 4TB. Patrząc jeszcze na ofertę sklepu WD, wpadły mi w oko dwa rozwiązania: - WD My Cloud, - WD My Cloud Mirror. Główne wykorzystanie całej konfiguracji miałoby służyć do magazynowania zdjęć (RAW+JPEG), backupów systemowych, przechowywania danych. Propozycję skupiają się głównie na rozwiązaniach Western Digital, ze względu na moje zaufanie do tej firmy. Jednak wszelkie propozycje są mile widziane. Cytuj Link to post Share on other sites
MrAndy 14 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Ja też mam zaufanie do WD jeśli chodzi o dyski i dlatego kupiłem do swojego NASa WD Red ale jednak sam NAS to już co innego. Polecam coś QNAP, Synology, Thecus albo Asustor. Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 (edytowane) Ja też mam zaufanie do WD jeśli chodzi o dyski i dlatego kupiłem do swojego NASa WD Red ale jednak sam NAS to już co innego. Polecam coś QNAP, Synology, Thecus albo Asustor. jeśli ma być 1 lub 2 dyski to polecam swój model Qnap TS-119PII (jego następca to TS-121)... szybkość zapisu.. średnio na poziomie 70MB/s.. możliwość wykonania Q-Raid1 z użyciem zewnętrznego dysku podpiętego przez e-sata dzięki czemu mamy Raid1 w dwóch osobnych "urządzeniach" i jeśli Ci padnie NAS to drugiemu dyskowi nic się nie stanie.. to powód dlaczego kupując dwa dyski WD Black 2TB nie kupiłem NAS-a na dwa dyski tylko na jeden... sama jakość wykonania jak to Qnap.. plastik ale jest cichutko, dodatkowo polecam zakup przez qnap.pl/epasystemy.pl dzieki czemu masz 3 lata gwarancji z opcją pomocy przez zdalny pulpit z serwisem praktycznie od ręki Edytowane 30 Maja 2014 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts