Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam pytanie ^^ a mianowicie chodzi mi o ^^ mam w pomieszczeniu dwa komputery podłączone do routera i drukarkę. Chciałbym tą drukarkę na porcie LPT która jest podłączona do komputera udostępnić drugiemu komputerowi i z tym mam problem bo jestem lajkiem w tym. Czy ktoś mógłby mi napisać jak to ustawić na tym komputerze gdzie jest zainstalowana drukarka i na tym drugim komputerze. Na obu komputerach jest windows xp .

Klikasz prawym klawiszem na drukarkę w aplecie drukarek w panelu sterowania, tam będzie opcja udostępniania. Dalbym screena ale pisze z tableta, choć myślę poradzisz sobie. Potem tylko na drugim PC dajesz zainstaluj/dodaj drukarkę, pojawia się kreator i wybierasz w nim drukarkę sieciową, a nie lokalnie podłączona - zapyta o to w pierwszym kroku.

Edytowane przez Longhorn

@up

a w adresie drukarki podajesz \\ip_komputera\udział (\\xxx.xxx.xxx.xxx\nazwa_udzialu)

Bo drukarka będzie widniała jako udział i w taki oto sposób musisz podać adres.

Edytowane przez kedziu

Można w ten sposób, ale klikając na kreator dodawania nowej drukarki automatycznie będzie ona odszukana, o ile oczywiście komputery są w tej samej grupie roboczej.

Jak klikam na udostępni drukarkę pojawia się przy drukarce łapka, teraz przechodzę do drugiego komputera i wybieramvdrukarki, dodaj nową drukarkę i drukarka sieciowa i  tym momencie nic mi nie znajduje. Może trza zrobić tą samą grupe roboczą ?? Longhorn jak byś mógł napisać jak to zrobić na windowsie xp

Ustaw na obu PC te same grupy www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/windows/2008/07/zmieniamy-grupe-robocza-w-windows-xp.aspx choć jeśli nic nie zmieniales to zapewne takie są. Drukarka rozumiem w trakcie wyszukiwania z drugiego PC włączona?

Drugi komputer - jak klikam na dodaj drukarke i wyszukaj w sieci to widzi tylko microsoft coś tam a tej co jest podłączona do pierwszego komputera przez port LPT nie widzi . A na pierszym komputerze tylko klikałem na udostępni drukarkę i nic dalej nie zmieniałem

OK sprawdzę jutro i napiszę czy wszystko działa bo niestety teraz jestem w trasie ^^ .

OK sprawdzę jutro i napiszę czy wszystko działa bo niestety teraz jestem w trasie ^^ .

Wszystko ustawiłem i działa super Longhorn bardzo ci dziękuje za pomoc !! Pozdrawiam