xtream 7 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Witajcie, mam taki problem bo mój serwer (win7) nie jest widoczny na zewnątrz. Ustawiłem najpierw no - ip, ale UPC w routerze ma jedynie obsługę dyndns (w routerze już ustawione). Chodzi mi o to że zarządzanie przez zdalny pulpit mam z kazdego miejsca na swiecie (przez teamviwer) a nie mam zwykłego FTP, na czym bardzo mi zależy. Czy jest jakaś mmożliwość by FTP byl widoczny i ew. jaki program do FTP użyć.? ps.serwer jest w dmz wiec w teorii powinien mieć porty odblokowanie Cytuj Link to post Share on other sites
jimasek 46 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Musisz przekierować odpowiednie porty ma routerze od dostawcy na adres IP twojego serwera. Cytuj Link to post Share on other sites
xtream 7 Napisano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Powiedzmy ze komputer ma ip xx.xx.xx.15 to o jakich portach mówisz ? Bo ja mogę przekierować w samym komputerze z 21 (zwykły FTP) na 80 i to też nic nie da bo po wpisaniu ip czy domeny albo nic się nie dzieje (limit czasu przrkroczony), albo zgłasza się router. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof 1392 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Na routerze ustaw przekierowanie portu 21 na serwer wewnątrz sieci, który działa również na 21 porcie. Ewentualnie FTPa odpal na porcie >10000 i taki sam port przekieruj na routerze. POŁĄCZENIE:21->router:21->serwer - 192.168.1.15:21 Cytuj Link to post Share on other sites
xtream 7 Napisano 27 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Przekroczono limit czasu połączeniaSerwer xx.xx.xx.25 zbyt długo nie odpowiada. po wpisaniu portu: xx.xx.xx.25:21 - Ten adres jest zastrzeżony jestem ciemny już jak tabaka To oczywiście moje IP wyjściowe (publiczne). Edytowane 27 Maja 2014 przez xtream Cytuj Link to post Share on other sites
mathewitp 30 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 ustaw opcje DMZ na ruterze na wewnętrzne IP Twojego serwer. Wtedy serwer będzie widoczny z sieci przed ruterem. Cytuj Link to post Share on other sites
xtream 7 Napisano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Jest już w dmz Wczoraj znajomy z innego miasta połączył się przez internet z FTP. Niestety przez Teamviwer stwierdził że najprawdopodobniej coś jest nie tak z programem FTP lub modemem UPC. Niestety było już późno wiec odpuściliśmy sobie analizę przekładając ją na inny termin. Cytuj Link to post Share on other sites
Kierze 1 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Dlatego nie bawię się w zarządzanie serwerem w własnym zakresie. Na początku próbowałem, ale mnie szlak brał jak tylko o tym potem pomyślałem, że prowadzę sklepy to strony muszę mieć dostępne. Miałem do wyboru albo płacić informatyką od wizyty, a zawsze coś się działo, albo pojechać z opcją administratora serwera i powiem, że to był dobry wybór nie wiem czy ktoś korzystał kiedyś http://www.bezpiecznafirma.com.pl/ natomiast opcja o tyle dobra, że już mam z głowy czas który musiałem poświęcać na pilnowanie serwera. Cytuj Link to post Share on other sites
xtream 7 Napisano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Alle "werbung" poszedł ... ja dodam jedynie za jestem osobą prywatną bez działalności i nie chce płacić dodatkowych pieniędzy. Stawiam aktualnie debiana, może on pomoże w konfliktach. Cytuj Link to post Share on other sites
incised 60 Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Jesli chcesz spróbować czegoś prostego w administracji http://www.zentyal.org/server/ Bazuje na UbuntuServer, instalacja dziecinnie prosta... administracja również. Projekt z założenia ma być konkurencją SBS MS. Cytuj Link to post Share on other sites
xtream 7 Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Niestety poszło juz Ubuntu lubuntu debian pochodna freenasa itp. I nic nie nie przypadło mi do gustu. Sprawa poważniejsza jest taka ze o ile już pogodziłem się z Windowsem i tyle z zablokowanymi portami juz nie. Nie wiem czy upc odblokowuje porty ? Cytuj Link to post Share on other sites
mathewitp 30 Napisano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 UPC nie blokuje portów. Mam postawiony serwer na łączu UPC i zero problemów z jawnością adresu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts