Skocz do zawartości

Zalman Z3 Plus i i5-4440

Recommended Posts

Witam. Podobno ludzie problemy mają z podłączeniem 4 wentylatorów (Zalman Z3 Plus) do procesora i5-4440 (nie wiem jak to napisać, bo się nie znam, może do czego innego?). Ponoć można podłączyć tylko dwa. Chcę kupić ten procek i obudowę, ale chciałbym żebyście mi to przybliżyli, żeby potem lipy nie było ;/ Ludzie piszą o jakichś multiconnectorach, nie ogarniam o co chodzi. 

Czyli nie będzie problemów z podpięciem tych 4 wentylatorów? (jeśli kupię złożony zestaw na morele.net to chyba wszystko powinno być ok). A i pytanie niezwiązane z tą sprawą: Czy morele na transport komputera złożonego wyjmuje kartę graficzną? (bo tak jest np. na techplanecie ponoć) 

Czy morele na transport komputera złożonego wyjmuje kartę graficzną? (bo tak jest np. na techplanecie ponoć) 

Chyba musisz poprosić, bo mogą "zapomnieć" :D Najlepiej kup zestaw niezłożony i składaj sam: frajda taka jakbyś klocki lego za dzieciaka składał :D

• Popieram 1
Obudowa Zalman Z3+ ma 1 wentylator tylny podłączany na molex, pozostałe 3 mają typowe złącza wentylatorowe. Wentylatory nie są podpięte pod kontroler obrotów (to co pokazane na zdjęciu to są kable od przedniego panelu), gdyż to my decydujemy co gdzie będzie podpięte-kabelki są luzem. Niestety, kabelek od wentylatora ledowego (przedni jest zdecydowanie zbyt krótki- podłączając go do płyty byłby napiety). Dlatego ja podłączyłem tak: górny wentylator i przedni pod kontroler obrotów, górny tylny pod płytę, tylny pod molex, dzięki temu zostało mi jeszcze jedno złącze na płycie głównej.

Hmmmmm... Czyli jeśli chcę kupować na tym morele to będę miał podłączone wszystkie wentylatory (no powiedzmy, że złożony - ryzyk fizyk :D)? Czy będę musiał dokupić przejściówkę, którą wstawił @wojciechpiwo ? Jestem zupełnym "noobem" w hardware'u, więc przepraszam za zapewne tak banalne dla Was pytania. No niestety, dla mnie to jest czarna magia. Mi wszystko co czym jest trzeba tłumaczyć pół godziny albo i więcej :D W niektórych przypadkach nawet wujek google mnie zawodzi :D

Edytowane przez dzonybeat

Kolego, Tobie chodzi o to, że pod kontroler obrotów w Zalmanie można podpiąć tylko dwa wentylatory. Z3plus ma ich w komplecie 4. Polecam dwa górne podpiąć pod kontroler, przedni LEDowy pod złącze na płycie głównej, a tylny pod złącze molex od zasilacza.

• Popieram 2

Czyli jeśli trafię na kompetentnych ludzi (zdarzają się niestety i niekompetentni) i wpiszę w polu uwagi jak chcę mieć to poskładane to powinni mi wszystko bez problemu podpiąć tak jak mówicie? Ogółem wielki plus dla wszystkich odpowiadających, bardzo mi pomogliście. Dziękuję, forum benchmarkowe jak zawsze nie zawodzi! :)

Edytowane przez dzonybeat

Znaczy ogólnie składanie na jakimkolwiek serwisie internetowym (morele/techplanet/esc) nie jest polecane, gdyż Panowie nie mają czasu żeby bawić się w układanie kabli. Zmontują byle jak żeby było, powpinają wszystko na szybko, jeszcze potem okazuje się że połowa nie działa bo czegoś nie podpięli i takie jest ich składanie.

Klikacz, osobiście jeśli chodzi o składanie komputera na morele.net, to zamawiając tam zestaw byłem bardzo zadowolony, wszystko ładnie podłączone, kable z tyłu poukładane, pospinane opaskami. Naprawdę nie było do czego się przyczepić.

A z kolei tutaj na forum już spotkałem się pare razy z ludźmi niezadowolonymi ze składania kompa na morelach. Nie dość że trzeba czekać kilka dni dłużej to robią to byle jak. Może jest różnica między składaniem kompa za 5 dych a za tym składaniem kompa za złotówke po użyciu kodu :D