dzonybeat 0 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Witam. Podobno ludzie problemy mają z podłączeniem 4 wentylatorów (Zalman Z3 Plus) do procesora i5-4440 (nie wiem jak to napisać, bo się nie znam, może do czego innego?). Ponoć można podłączyć tylko dwa. Chcę kupić ten procek i obudowę, ale chciałbym żebyście mi to przybliżyli, żeby potem lipy nie było ;/ Ludzie piszą o jakichś multiconnectorach, nie ogarniam o co chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 przecież wentylatory podłącza się do płyty a nie do procka i to od tego zależy ile płyta ma wejść na dodatkowe podłączenie wentylatorów 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Wentylatory od obudowy podłącza się do płyty głównej i procesor tutaj nie ma nic do gadania. Może po prostu Ci którzy to mówili mają więcej wentylatorów niż wejść na płycie głównej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Procesor nie ma nic to liczby wentylatorów. W Z3 podpinasz wentylatory pod kontroler obrotów i molexy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 @up albo w innych przypadkach bezpośrednio do MOBO, nie każdy ma kontroler obrotów dodatkowy/wmontowany w obudowę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dzonybeat 0 Napisano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 A więc płyta główna to http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h81m-hd3-h81-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-ga-h81m-hd3-606110/ . btw. nie wiem co to kontroler obrotów i molexy. jestem laikiem Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Lajkonikiem. Po prostu na obudowie masz przyciski to sterowania prędkością wiatraczków które chcesz zamontować. Ot cała filozofia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dzonybeat 0 Napisano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Czyli nie będzie problemów z podpięciem tych 4 wentylatorów? (jeśli kupię złożony zestaw na morele.net to chyba wszystko powinno być ok). A i pytanie niezwiązane z tą sprawą: Czy morele na transport komputera złożonego wyjmuje kartę graficzną? (bo tak jest np. na techplanecie ponoć) Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 kupisz taką przejścówke i wszystkie podłączysz http://obrazki.elektroda.pl/3718205800_1383587935.jpg 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Czy morele na transport komputera złożonego wyjmuje kartę graficzną? (bo tak jest np. na techplanecie ponoć) Chyba musisz poprosić, bo mogą "zapomnieć" Najlepiej kup zestaw niezłożony i składaj sam: frajda taka jakbyś klocki lego za dzieciaka składał 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dzonybeat 0 Napisano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Nigdy tego nie robiłem, a z moim talentem mogę wszystko spieprzyć więc nie wiem Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Sam jak składałem kompa po raz pierwszy to wiedziałem o tym tyle co Ty Są tutoriale na internecie, filmiki na YT. Jak nie jesteś człowiekiem z jednocyfrowym IQ to to na spokojnie złożysz 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dzonybeat 0 Napisano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Obudowa Zalman Z3+ ma 1 wentylator tylny podłączany na molex, pozostałe 3 mają typowe złącza wentylatorowe. Wentylatory nie są podpięte pod kontroler obrotów (to co pokazane na zdjęciu to są kable od przedniego panelu), gdyż to my decydujemy co gdzie będzie podpięte-kabelki są luzem. Niestety, kabelek od wentylatora ledowego (przedni jest zdecydowanie zbyt krótki- podłączając go do płyty byłby napiety). Dlatego ja podłączyłem tak: górny wentylator i przedni pod kontroler obrotów, górny tylny pod płytę, tylny pod molex, dzięki temu zostało mi jeszcze jedno złącze na płycie głównej. Hmmmmm... Czyli jeśli chcę kupować na tym morele to będę miał podłączone wszystkie wentylatory (no powiedzmy, że złożony - ryzyk fizyk )? Czy będę musiał dokupić przejściówkę, którą wstawił @wojciechpiwo ? Jestem zupełnym "noobem" w hardware'u, więc przepraszam za zapewne tak banalne dla Was pytania. No niestety, dla mnie to jest czarna magia. Mi wszystko co czym jest trzeba tłumaczyć pół godziny albo i więcej W niektórych przypadkach nawet wujek google mnie zawodzi Edytowane 25 Maja 2014 przez dzonybeat Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Kolego, Tobie chodzi o to, że pod kontroler obrotów w Zalmanie można podpiąć tylko dwa wentylatory. Z3plus ma ich w komplecie 4. Polecam dwa górne podpiąć pod kontroler, przedni LEDowy pod złącze na płycie głównej, a tylny pod złącze molex od zasilacza. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dzonybeat 0 Napisano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Nie nie chodzi mi o to Chcę po prostu wiedzieć czy można podłączyć wszystkie bez kupowania dodatkowych kabelków i innych bzdetów. (tylko to co jest w zestawie do... wszystkich komponentów) Edytowane 25 Maja 2014 przez dzonybeat Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Standardowe - tak. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 No to dokładnie to co powiedziałem - sam mam tak podłączone 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dzonybeat 0 Napisano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Czyli jeśli trafię na kompetentnych ludzi (zdarzają się niestety i niekompetentni) i wpiszę w polu uwagi jak chcę mieć to poskładane to powinni mi wszystko bez problemu podpiąć tak jak mówicie? Ogółem wielki plus dla wszystkich odpowiadających, bardzo mi pomogliście. Dziękuję, forum benchmarkowe jak zawsze nie zawodzi! Edytowane 25 Maja 2014 przez dzonybeat Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Znaczy ogólnie składanie na jakimkolwiek serwisie internetowym (morele/techplanet/esc) nie jest polecane, gdyż Panowie nie mają czasu żeby bawić się w układanie kabli. Zmontują byle jak żeby było, powpinają wszystko na szybko, jeszcze potem okazuje się że połowa nie działa bo czegoś nie podpięli i takie jest ich składanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Sawik900 52 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Klikacz, osobiście jeśli chodzi o składanie komputera na morele.net, to zamawiając tam zestaw byłem bardzo zadowolony, wszystko ładnie podłączone, kable z tyłu poukładane, pospinane opaskami. Naprawdę nie było do czego się przyczepić. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 A z kolei tutaj na forum już spotkałem się pare razy z ludźmi niezadowolonymi ze składania kompa na morelach. Nie dość że trzeba czekać kilka dni dłużej to robią to byle jak. Może jest różnica między składaniem kompa za 5 dych a za tym składaniem kompa za złotówke po użyciu kodu Cytuj Link to post Share on other sites
konstant 29 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Mi składali za zeta i zrobili to mega profesionalnie. Tam jest kilka ekip (u mnie składał Sosnowiec) i pewnie stąd różnice. Edytowane 26 Maja 2014 przez konstant Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (u mnie składał Sosnowiec) Odsyłaj póki możesz! Cytuj Link to post Share on other sites
konstant 29 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Huehue, pół roku działa bez problemu. Loteria i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Ale z Sosnowca! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts