Skocz do zawartości

Sapphire HD7950-Dobre taktowanie?

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Dzisiaj bawiłem się trochę Msi Afterburner.Udało mi się uzyskać stabilne oc 1100/1400 przy napieciu 1,2V i power limit +20%.Temperatury wyglądają następująco:

-Furmark 78C

-Battlefield 70C

-Idle 50C

Temperatura w pokoju to ok.23C,więc trochę gorąco.

Mogę na co dzień użytkować tak kartę? Nic się nie stanie?

Zmieniać coś w oc?

Screen z AB:

http://c.wrzuta.pl/wi2661/32cf66a70000f8555380cb33/msi_ab

Z góry dzięki za pomoc. :)

Jeżeli byś przetaktował to będziesz miał zwiechy, arty i inne objawy.

Jeżeli jest stabilnie to nie ma problemu.

Stwórz sobie w programie profil OC to będziesz mógł sobie przełączać w zależności od potrzeb OC/stock.

• Popieram 1

Nie wiem jakie jest maksymalne napięcie dla tej karty (ja od zielonych ;) ), może ktoś napisze, ale staraj się nie przegiąć, bo obniżysz żywotność karty.

Temperatury, szczególnie w furmarku do przyjęcia, toż to kat dla grafiki.

• Popieram 1

Mam pewien problem,Afterburner zaczął świrować.

Zawsze jak klikałem "Reset" to przywracało taktowania do fabrycznych 810/1250.Teraz jak klikam,to do fabrycznego wraca tylko napięcie i power limit, a taktowania zostają 1100/1400.Pomożecie?

up

Sapphire HD7950 Dual-x

Reset nic nie daje,zmniejszyłem ręcznie.To strasznie dziwne,bo jak używam Sapphire trixx to dzieje się to samo.Tak jakby coś się namieszało w Biosie karty.Spróbuję przełączyć Bios na drugi.

edit:

Nic nie dało.Spróbuję odinstalować Afterburnera...

edit2:

Też nic nie dało...

W jakimkolwiek programie sprawdzam,dalej wyskakuje 1100/1400  :roll:

Edytowane przez Animator

Kiedyś w idlu miałem 36-38 stopni.Od niedawna miewam po 45-50. :/

Być może pasta już zdążyła wyschnąć.Nie wymienię jej,bo zostało mi jeszcze klika miesięcy gwarancji...

A w swojej zmieniałeś power limit?

Edytowane przez Animator

ok,pasta wymieniona na Gelid GC Extreme.Na razie w Furmarku max 72 stopnie.Pasta jeszcze nie wygrzana,bo karta pracuje dopiero 10 minut.W idle 46 stopni.

W mieszkaniu mam 25 stopni,może to jest przyczyna...

W takim przypadku różnica temperatur wynosi 20 stopni w idle,więc nie jest źle.

Edit: Może pobawię się krzywą wentylatorów.Ustawiając na chwilę na 70% temperatura w idle spadła do 40 stopni przy temperaturze otoczenia 24 stopnie. :D

Edytowane przez Animator

ok,pasta wymieniona na Gelid GC Extreme.Na razie w Furmarku max 72 stopnie.Pasta jeszcze nie wygrzana,bo karta pracuje dopiero 10 minut.W idle 46 stopni.

W mieszkaniu mam 25 stopni,może to jest przyczyna...

W takim przypadku różnica temperatur wynosi 20 stopni w idle,więc nie jest źle.

Edit: Może pobawię się krzywą wentylatorów.Ustawiając na chwilę na 70% temperatura w idle spadła do 40 stopni przy temperaturze otoczenia 24 stopnie. :D

W stresie temperatura okej, w idle trochę duża moim zdaniem. ;)

Po wygrzaniu temp w idle spadnie o jakieś 3 -5 stopni.

40 lub nieco powyżej 40 stopni dla tej karty w idle to normalka, w stressie masz temperaturkę w porządku.

Furmark smaży/katuje karty dlatego w tym benchmarku temperatury uzyskiwane przez karty sa średnio o 7 stopni wyższe niż w grach.

Ja jestem takiego zdania że furmark jedynie do czego się nadaje to sprawdzenie wydajności chłodzenia i ułatwienie ustawienia krzywej wentylatorów na karcie :)

Edytowane przez Hezen
  • Popieram 1