Skocz do zawartości

Recommended Posts

Korzystał ktoś może z usługi dostępu do internetu opartej na technologi wimax, w tej chwili znalazłem dwie oferty od "normalnych" dostawców: ERA i NETIA. Interesuje mnie jak się zachowuje przy niepogodzie, przy braku widoczności nadajnika (mieszkam na pierwszym piętrze pomiędzy dość wysokimi blokami).

Podkreślę że wiem jak działa technologia, interesują mnie odpowiedzi osób które korzystały z technologii w różnych warunkach, pogodowych i zabudowy przestrzennej.

Nie doradzajcie mi żebym założył Astera albo UPC bo taniej i szybciej, jakbym miał taką możliwość to już dawno miałbym stacjonarkę.

Nie korzystam z takiego dostępu do netu więc tak do końca nie pomogę ale ... zawodowo zajmuję się również tą technologią więc .... :D

Proponuję żebyś "zażądał" przed podpisywaniem umów przeprowadzenia wizji i pomiarów bezpośrednio u Ciebie w domu. O ile Wimax nie sprawia raczej większych problemów z pracą na odbiciach i przy braku widoczności o tyle trzeba się upewnić że nie będziesz pracował na granicznych parametrach bo wtedy nigdy nie będziesz miał stabilnego łącza.

No i dobrze jest podłączać się właśnie latem gdy jest dużo liści na drzewach które są "po drodze", okazuje się że czasami mają naprawdę duży wpływ na sygnał :) .

Więc może ja sie wypowiedz, posiadam radiówkę i mój nadajnik jest ok. 250 metrów od domu. Po drodze mam kilka drzew, żadnego domu etc. Latem miałem tragiczną jakość dostępu do sieci, a po usunięciu drzew wszystko działa idealnie.

Więc może ja sie wypowiedz, posiadam radiówkę i mój nadajnik jest ok. 250 metrów od domu. Po drodze mam kilka drzew, żadnego domu etc. Latem miałem tragiczną jakość dostępu do sieci, a po usunięciu drzew wszystko działa idealnie.

Na Wimax czy na Wi-Fi ? Przy 250 metrach takie problemy?

Wi-Fi, właśnie problem największym problemem latem były drzewa, które właśnie kwitły i były "zielone". Po usunięciu kilku z nich, które rosły akurat na wprost anteny problem zniknął. Chodź podczas deszczu czy prószenia śniegu internet czasami kuleje.

Warunkiem podpisania umowy jest przeprowadzenie testów, ale wolałbym posłuchać jeszcze jakiejś opinii użytkownika. Właśnie wiem że wimax jest mniej podatny na zakłócenia i przeszkody terenowe, ale jednak te kilka żelbetowych bloków robi swoje.