carl22 4 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Witam. Od końca zeszłego roku mam problem z moim PC'tem. Sporadycznie potrafi się zawiesić i zrestartować od tak....Czasami kilka razy w ciągu jednego dnia a czasami przez cały miesiąc mam spokój. I teraz znowu się zaczeło, wczoraj miałem chyba z 4 lub 5 zwiech i restartów, dziś mi się zrestartował juz 3 razy z czego trzeci raz podczas pisania tego komentarza. Komputer łąpie chwilową zawieche i się restartuje. Nie dzieje się tak jednak podczas grania (może to po prostu zbieg okoliczności bo więcej na necie siedze niż gram). Tak czy inaczej komp wcale nie jest niczym obciążony, restartuje sie przy surfowaniu po necie a czasem nawet jak wszystko jest wyłączone wraz z przeglądarką. Jest to całkiem sporadyczne, nie można przewidzieć momentu kiedy to nastąpi. Czasami nawet się zdarza że zawiesi się na kilka sekund i spowrtoem wraca do normy. Ale to rzadziej, z reguły zawiecha oznacza restart. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Zacznij od podania PEŁNEJ konfiguracji. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Płyta główna Gigabyte GA-MA77OT-UD3Processor AMD Phenom II X4 955 3.20GhzGrafa gainward GeForce GTX 460 SERam 4GB RAM DDR3, 1333Mhz zasilacz boxowy 500w Może zasiłka pada? Nie wiem czemu można przypisać moje objawy Cytuj Link to post Share on other sites
Beznogi 97 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Boxowy ? Co masz na myśli ? Napisz jaka marka i model. Cytuj Link to post Share on other sites
Stawskiszef 1174 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Zasilacz boxowy podejrzewam ze to jest właśnie przyczyna ciągłych restartow i zwiech komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Ne znam marki i modelu, pisze po prostu box. "Zasilacz boxowy podejrzewam ze to jest właśnie przyczyna ciągłych restartow i zwiech komputera." Na pewno? Nie znam się na tym dobrze ale majac większe doswiadczenie ode mnie chyba możecie hipotetycznie powiedzieć jakie są powody takiego zachowania PC'ta No dobra, zasiłke wymienie na pewno, ale czy po za zasilaczem mogą być jeszcze jakieś powody restartów?? Czy może zasiłka to jedyny racjonalny powód Cytuj Link to post Share on other sites
aleksia 20 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Owszem, ten zasilacz koli w oczy. Pierwszy raz się spotykam z takim określeniem jak "boxowy". Dlatego też nie dziwne, że będzie pierwszym podejrzanym w niemalże każdej awarii. Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 weź przetestuj ram memtest86, od tego bym zaczął. Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Tylko najpierw niech zmieni ten "zasilacz"- i tak jest to konieczne w perspektywie ogólnego "zdrowia" reszty podzespołów. Autorze, dla pewności wrzuć fotę tego "boxa". Edytowane 27 Maja 2014 przez gtr76 Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 27 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Dziś przychodzi mi nowa zasiłka i grafa. Tak btw. po zaktualizowaniu sterowników na razie zwiechy i restarty znikneły Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Napisz po wymianie co i jak. Cytuj Link to post Share on other sites
bożo_wporzo 140 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 "Zasilacz boxowy" to wg mnie taki, który był dołączony w zestawie do obudowy. Ile lat ma ten komp (zwłaszcza zasilacz), jaki system i kiedy był ostatni format? Dobrego antywirusa używasz? Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Zasilacz już wymieniony. Grafa też i nie ma żadnych zwiech i restartów komp ma już chyba z ponad 3 lata Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts