xbaster 0 Napisano 20 Maja 2014 Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Więc tak kupiłem części do komputera złożyłem go za pomocą pracowników sklepu komputerowego. Wszytko działało fajnie przez pierwszy tydzień. Następnie zaczęły pojawiać się bluescreeny. Żeby dojść do tego że to wina procesora zajęło im to 2 miesiące. Wszystkie części zostały sprawdzone i nie mają żadnych usterek. Lecz w grach typu LeageOfLegends czy Fifa 14 jest problem. W lolu mam 300 fps na wejście co jest raczej rzadkością. Lecz po kilku minutach spadają one do ok.60 a czasem nawet do 25 co powoduje sekundowego laga. W fifie gdy jest wyzwanie treningowe lub arena treningowa wygląda to jak by było z 10 fps i zdjęcia. Moja konfiguracja wygląda następująco : karta graficzna- MSI Twin Frozr Gaming geforce gtx 780 (oc edition) płyta główna- MSI Z87-GD65 Gaming procesor- Intel Core I7-4470K pamięć- Goodram ddr3 16gb kit / kingston ssdnow300 120gb dysk twardy- WD Green 2TB WD20EZRX 64MB cache SATA-III zasilacz- Be quiet! zasilacz Pure Power L8 CM 730W Dodam że sprawdzałem sterowniki po kilkanaście razy przereinstalowywałem gry i nadal to samo.Nie grzebałem w biosie jak i nic nie podkręcałem. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 20 Maja 2014 Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Jakie masz temperatury na CPU i GPU? Masz tragicznie przepłacony zestaw, ale już i tak jest za późno. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
xbaster 0 Napisano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 GPU ok 60 CPU 45 Cytuj Link to post Share on other sites
RafiXll 178 Napisano 20 Maja 2014 Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 (edytowane) Zaktualizuj sobie bios mobo,( masz tam 2 biosy na mojej gd 65 na dzień dobry okazało się że bios nr 1 jest uje.... popsuty. Po przełączeniu na drugi bios wszystko śmiga żadnych bs itp. I zero ścinek tylko grafa gorsza 580 Extreme od msi Edytowane 20 Maja 2014 przez RafiXll Cytuj Link to post Share on other sites
xbaster 0 Napisano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Zaktualizuj sobie bios mobo,( masz tam 2 biosy na mojej gd 65 na dzień dobry okazało się że bios nr 1 jest uje.... popsuty. Po przełączeniu na drugi bios wszystko śmiga żadnych bs itp. I zero ścinek tylko grafa gorsza 580 Extreme od msi Sorry trochę się nie orientuję na tej stronie nowy jestem podpowie ktoś jak przełączyć ten bios? Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Zaktualizuj bios do najnowszej wersji, mam ta samą płytę i procesor i u mnie to działa dobrze. Nigdy nie było problemów z bs czy czymś tam, a używałem chyba z 6 różnych biosów. Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 http://forum.benchmark.pl/topic/122009-flash-biosu-gpu-nv/ Zalecam pomoc kogoś kto się na tym zna, to nie jest "formacik". Cytuj Link to post Share on other sites
xbaster 0 Napisano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 fps znacznie wzrosły mam ok.450 na start ale i tak spadają do 150 a w niektórych momentach do 25 Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin.mag 34 Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Zainstaluj EVGAPrecisionX i ustawieniach zaznacz w osd żeby wyświetlało parametry pracy grafiki bezposrednio podczas gry , gdy fps zaczną spadać zaobserwuj czy takty karty także nie spadają.Dalej , pobierz i zaistaluj Intel® Extreme Tuning Utility i również miej ten program włączony w czasie gry , będziesz mógł na wykresie zobaczyć jak pracuje procek pod obciążeniem , możesz sobie ustawić zakres czasowy , domyślnie jest na 5 min. http://www.dobreprogramy.pl/EVGA-Precision-X,Program,Windows,34214.html https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&ProdId=3483&DwnldID=23743&keyword=%22%22extreme+tuning+utility%22%22&lang=eng Te temp to w stresie czy idle?Jakim programem to mierzyłeś? Chłodzenie na procku jakie jest, box? jeśli tak to w grę może wchodzić problem z temp na cpu.Sciągnij sobie to : http://www.techpowerup.com/realtemp/ Nie trzeba tego instalować , wystarczy odpalić RealTemp.exe i zostawić żeby mierzył , zobaczysz temp max i min. podczas używania pc i będziemy wiedzieli na czym stoimy.A tak na marginesie ten procek to zapewne Intel i7-4770K a nie Intel Core I7-4470K hmmm? . Edytowane 22 Maja 2014 przez Marcin.mag Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Wygląda jakby karta przechodziła w tryb oszczędzania energii - sprawdź w menu "opcje zasilania" (win7) czy nie masz czasem włączonej opcji "Oszczędzanie energii". Edytowane 22 Maja 2014 przez Rica1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts