BOOBY 0 Napisano 19 Maja 2014 Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Witam serdecznie. Pacjent to strup od GIGABYTE model 770GTX http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-n770oc-2gd/. Do rzeczy i najprościej jak sie da - wentylatory na karcie graficznej niezależnie od pobciążenia kręcą sie na 25% (750obr/min). Temperatura dobija do 95 stopni i karta zaczyna zbijac zegary. To był ogólny zarys - teraz pytania 1)Czy do poprawnej pracy w/w karty potrzebny jest soft o wdzięcznej nazwie OC GURU2? 2)Czy steroniki do Nvidii mają podobnie jak sterowniki do AMD(ati) "suwak" do regulacji prędkości wentylatorów. W Nvidi nie mogę go znaleźć. 3)Czy do w/w karty jest soft podobny to radeon bios editor gdzie była by możliwa do zaprogramowania w biosie karty liniowa praca wentylatorów niezaleznie od jakichś dziwnych (OC guru2) softów? 4)No i na koniec te 25% to chyba nie jest normalne?? Strup współpracuje z i7 4770k na płycie GA-Z87X-UD3H oraz z 16GB ramu OS Win 8.1 64Bit a zasilane to to jest Corsairem RM850. W sofcie OC Guru 2 mozna ręcznie wymusić szybszą prace wentylatorów progowo zaleznie od temperatury. Przy ustawieniu Auto jak byk wisi na 25% i nawet nie drgnie czy OC guru jest zainstalowane czy nie. Mam to iść oddać czy coś moge jeszcze posprawdzać? Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
mrama 36 Napisano 20 Maja 2014 Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 (edytowane) 1)Czy do poprawnej pracy w/w karty potrzebny jest soft o wdzięcznej nazwie OC GURU2? W OC GURU można ustawiać szybkość pracy wentylatorów na krzywej. 4)No i na koniec te 25% to chyba nie jest normalne?? Mam 770 od gigabyte i nie miałem takiego problemu ale i tak ustawiłem własną krzywą chłodzenia w OC GURU. Jeżeli Wentylatory po ustawieniu ręcznie w OC guru będą pracować w pełnym zakresie obrotów to raczej wykluczył bym wadliwą kartę. Edytowane 20 Maja 2014 przez mrama Cytuj Link to post Share on other sites
BOOBY 0 Napisano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 No to jak? Sprzęt wisi w biosie, ja dłubie sobie w ustawieniach płyty - karta sie nagrzewa w po jakimś czasie szlag ją trafia (robii shutdown) ?? Wiem że naciagana histeria ale po mojemu wentylatory powinny pracować pod kontrolą biosu karty a nie dodatkowego softu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts