Skocz do zawartości

Samsung Galaxy S5 vs. Sony Xperia Z2 ?

Recommended Posts

Potrzebuje szybkiej odpowiedzi.

W pierwszych wodoszczelnych telefonach od Sony. Np: Sony Xperia, Z, Z Ultra, Z Compact były pod zaślepkami na kartę pamięci, Sim, ładowarkę, itp, takie papierowe znaczniki do sprawdzenia wodoszczelności. Jeżeli miały kolor Czerwony to zalany niby był telefon, a jeżeli białe to ok. Teraz mam takie pytanie: obejrzałem 3 nowe (nówki sztuki, jedna w komisie, jedna w media expert oraz oraz jedna w salonie z komórkami), wszystkie mają czerwone coś pod zaślepką z lewej strony telefonu koło karty Sim.

Czy te telefony są zalane czy po prostu Sony zrezygnował z tego typu papierku na sprawdzenie zalania telefonu?

Wszyscy w sklepach i komisach mówili, że te czerwone coś to plastik. Teraz pytanie czy to prawda? Czy telefon był zalany?

A więc tak:

Sprzedałem samsunga za 900 zł.

Kupiłem sony xperia Z 2 dopłacając 750 zł.

Telefon nowy. Na gwarancji. Nie używany. Zafoliowany.

Telefon kupiony w media expert i też mam na to fakturę od poprzedniego właściciela.

W porównaniu do Samsunga S4, Z2 lepiej leży w ręce, jest wygodniejsza, bardziej poręczna, otrzymuje plusa za brak przycisku home, ergonomiczne rozłożenie przycisków z boku po prawej stronie. Wyświetlacz hm...jakoś tak nie przypadł mi do gustu. W samsungu lepsze kolory, większa możliwość regulowania jaśniej-ciemniej, lepsze kąty widzenia. Sony ma mniej zainstalowanych aplikacji producenta oraz innych, zaś samsung był naszpikowany aż do bólu aplikacjami na dzień dobry. Sony aktualnie nie zaciął mi się ani razu, działa płynnie, aparat robi dobre zdjęcia, fajna aplikacja w stylu dodawania tła (jakieś kwiatki, dinozaury) podczas robienia zdjęć, zdjęcia wychodzą ciut lepsze od S4.  Internet z pakietu danych jak i z WiFi działa o wiele szybciej. Wyświetlacz bardziej twardy do pisania esów.

Na temat baterii nie jestem w stanie się jeszcze wypowiedzieć.

Ogólnie hmm...nie wiem czy warto było zamienić i dopłacać telefon. Wszystko okaże się od mojego pytania powyżej. I tego jak wychodzi jego wodoszczelność. Ale pierw odpowiedź na moje pytanie potem testowanie wodoszczelności.

Głośniki podczas słuchania muzyki cichszy od S4. Dźwięk zaś o wiele lepszy.

Głośnik podczas rozmowy w S4 byl po prostu niesamowity. Zero szumów, zakłóceń, falowania, i szumów.Głośnik w Z2 podczas rozmowy dziwnie warczy a może nie tyle co warczy a słychać jakieś stuki, szum fal, czy jak to nazwać, coś bardziej przerywa i nie zbyt dobrze słychać osobę z którą rozmawiamy. Nawet w ustawieniach redukcja szumów itp, nie wiele pomogła na ustawienia i ominięcie problemu z dziwnym dodatkiem zakłóceń podczas rozmowy....czyżby uszkodzony seryjnie głośnik?

Wodoszczelności nie sprawdzałem. Gier również nie. 

Podczas zabawy aplikacją latarka, samsung miażdży kolosalnie Sony pod tym względem. Słaba dioda na latarkę z soniawce.

Co do uszczelki - napisz do Sony.Jest też możliwość że zmienili to aczkowleik czytałem że Xperia Z miałą coś takiego i czerwony kolor=brak gwarancji.

Jest też możliwość że uszczelka jest czerwona i tyle - a jest też możliwość że specjalnie jest czerwona aby gwarancji nie było(ktoś majstrował?).Choć jeśli oglądałęś 2 sztuki w sklepie i tak miał to wątpie.

dokładnie mi chodzi że czerwonego koloru jest to co na zdjęciu różnież jest czerwone:

http://img1.cokupicstatic.pl/asset_0c5692d2ef07fb1b4cade1cc813bf536

teraz pytanie: To zalanie? Brak gwarancji czy po prostu taki koloro sobie dali i wszystko jest ok?

http://www.tabletmaniak.pl/wp-content/gallery/tabletmaniak/sony-xperia-z2-tablet-obudowa/sony-xperia-z2-tablet-9611.jpg tutaj na tablecie też widać czerwony "coś" czyli wszystko okej czy jak mam to odebrac?

Czujniki są schowane głębiej i żaden z nich nie jest widoczny dla użytkownika

http://forum.android.com.pl/f1314/xperia-z2-i-kwadraciki-farbujace-na-czerwono-429263/#post3690104

czerwony służy do resetu telefonu!!!!

Edytowane przez huckincharlie
  • Popieram 1
To takie na zaślepce białe lśniące coś?

Tak. Bo one informują o tym czy woda dostał się  do środka czy nie.Czy telefon podczas nurkowania,był dobrze zabezpieczony zaślepkami czy nie. Trzeba uważać, aby zaślepki   dobrze przylegali do telefonu.

Edytowane przez eVerest

OK. Dziękuje. To tą czerwoną się nie przejmuje. I może się odważę i wrzucę go do wody. Porobię zdjęcia pod wodą. Lekko martwię się tymi szumami przy rozmowie.

P.S

Jak można stworzyć w Z2 na głownym pulpicie własny folder np: nawigacje GPS i żeby tam wrzucic kilka ikon aby nie było ich wiele na głównym ekranie tylko w folderach.

ak można stworzyć w Z2 na głownym pulpicie własny folder np: nawigacje GPS i żeby tam wrzucic kilka ikon aby nie było ich wiele na głównym ekranie tylko w folderach.

Przenieś aplikacje na aplikacje,folder utworzy się automatycznie. 

Instrukcja obsługi:

http://userguide.sonymobile.com/referrer.php?region=pl&product=xperia-z2#!Shortcuts-and-folders.html

Trochę wyżej pisałem o ogólnych wrażeniach.

Kolor czarny. Białego nie chciałem, z racji pracy.

Na chwile obecną hm...za wcześnie abym powiedział czy załuje czy nie. Ogolnie telefon chodzi szybciej niż S4, od internetu po gry. Ale jednak oczekiwalem czegoś innego chyba. Zadowolony jestem pod wzgledem wyglądu, pracy. Zawiedziony pod względem wyświetlacza, oraz głośnika do rozmów, oraz tego że ogólnie głosnik, dzwonek są ciche. Zobaczyć muszę tą wodoszczelnośc wtedy wypowiem się więcej dokładnie itp.

Jedno jest pewne, nie chcąc wyginać zaślepek trzeba zaopatrzyć się w stacje dokującą do ładowania magnetycznego. Bo przy ładowaniu klasycznym zaślepki są wyginane itp.

stacje dokującą do ładowania magnetycznego. Bo przy ładowaniu klasycznym zaślepki są wyginane

Stacja albo http://allegro.pl/magnetyczny-kabel-magnes-usb-sony-xperia-z2-z1-i4262604554.html

http://allegro.pl/kabel-usb-magnetyczny-sony-xperia-z1-z2-z-ultra-i4279735573.html

Taniej wychodzi.

W S5ce też jest zaślepka,ale nie ma wejścia magnetycznego.

Tu wygrywa Z2ka.

Edytowane przez eVerest

o   faktycznie, nawet link z mojego miasta jest prawie, jutro podjadę kupić. Dzięki.

Minusy Z2:

Ciszy głośnik (cicho leci muzyka z niego, czy to z karty pamięci czy YT, oraz dzwonek powiadomienia sms dzwonienia, oraz kiepski głośnik rozmów).

Plus:

Konkretne słuchawki,

GPS,

Interfejs, szybki płynny, nie zacina sie,

Aparat i jego dodatki,

Obudowa,

Masywność,

Brak zbędnych zainstalowanych aplikacji od producenta,

Ciszy głośnik (cicho leci muzyka z niego, czy to z karty pamięci czy YT

:o

Tu akurat powinno byś stereo dźwięk,czyli zdecydowanie lepszy niż S4ki. Daj na MAXa dźwięk  na YT albo  przy otwieraniu mp3.

Stereo głośniki to jedna z zalet tego telefonu.Nie powinno być problemu. Pogrzebaj w ustawieniach.

Ale nie mam pojęcia jeszcze gdzie ogarnąć aby połączenia były okej, znalazłem opcję i ustawiam bawię się, i kwestia wyregulowania albo serwisu :/

OK. Głośnik wyregulowany. I ten od muzyki i ten od rozmów. Jednak z tymi którymi rozmawiam, skarżą się ze mój głos to jakiś taki nie mój, a bardziej skomputeryzowany, robota, aczkolwiek wszystko ok slychać, mimo to uważam ze SGS4 był level wyżej z głośnikiem do rozmów.

Nie można przenosić aplikacji z telefonu pamięci na pamięć Karty, przejżałem dzisiaj kilka aplikacji które robią przenoszenie i na żadnej mi nie działa przenoszenie aplikacji. Nie wiem o co chodzi. ROOT?

Co to jest root?

Modyfikacja systemu nadająca prawa użytkownikowi do zaawansowane ingerencji w system operacyjny. Wielu zwykłym użytkownikom root do niczego się nie przyda, BEZ roota można używać zamienników aplikacji standardowych telefonu, kontaktów itd. Kiedy więc root jest przydatny? Kiedy ktoś chcę podmienić jakieś pliki systemowe, czy też korzystać z aplikacji wymagających dostępu do roota jak np. wifi tetherów. Root pozwala również na zrobienie kopi zapasowej danych aplikacji (np. savy gier).

http://forum.android.com.pl/f31/jestea-nowym-ua-ytkownikiem-androida-zobacz-koniecznie-android-faq-14130/

Edytowane przez Rica1

Tak jak obiecałem, napisze kilka słów czy warto było zmienić telefon z Samsunga Galaxy S4 (GT-I9505), na Sony Xperia Z2 (D6503).

SONY XPERIA Z2

Obudowa, wygląd:

Obudowa jak i cały telefon jest twardy, masywny, tworzy wrażenie naprawdę wytrzymałego telefonu. Jednolita bryła z obudowy bez możliwości otworzenia go. Jedyne zastrzeżenia mam do gumowych uszczelek które zabezpieczają sloty na kartę pamięci i kartę Sim iż mogły być bardziej masywne, bardziej wyprofilowane pod wodoszczelność. Ogólnie obudowa, wygląd robi naprawdę miłe wrażenie dla oka, z jednej strony elegancja delikatność a z drugiej twardość pancerność obudowy. Przyciski ułożone są w ergonomiczny sposób na bokach obudowy. Jednak czasem zdarza mi się podczas rozmowy przycisnąć przycisk np: od blokady telefonu, ale to kwestia przyzwyczajenie. Jednak przycisk głośniej +/- i do odblokowania telefonu mógłby mieć między sobą większe przerwy.

Wyświetlacz:

Wyświetlacz ogólnie dobry. Kolory bardziej rzeczywiste wyraźne w porównaniu do SGS4 gdyż ten miał koloru cukierkowe nalane kolorami, ten zaś realne. Wyświetlacz sprawuje się dobrze, mały poziom regulacji jasności, w samsungu był większy zakres a może i nie tyle co zakres a lepsza jasność. Ogólnie wyświetlacze remis.

Interfejs, płynność działania, oprogramowanie:

Interfejs, płynność działania jest ok. Telefon mi się ani razu nie zaciął, nie zlagował. Internet i WiFi działa szybciej niż SGS4. Płynność podobna interfejsu. Czas reakcji na niektóre pliki, ustawienia lepszy niż w w samsungu. Sony - mała ilość zainstalowanych aplikacji od producenta.

Co mnie zadziwiło - brak możliwości przenoszenia aplikacji z pamięci telefonu na kartę pamięci. Karta pamięci służy do przechowywania plików muzycznych, filmów, zdjęc i zapisu zdjęć z aparatu. Nawet ROOT nie pomoże w tej kwestii bo traci się gwarancje. Ale jest tyle pamięci w telefonie że powinno wystarczyć.

Ogólne wrażenia między Sony a Samsungiem to wielki plus dla Sony Xperia Z2.

GPS, aparat:

GPS - szybko działa, nie gubi sygnału. Lepszy niż w tradycyjnych nawigacjach w stylu Manty czy SmartGPS - szybciej łapie sygnał. Używałem do tej pory tylko Yanosik, Rysiek, Panorama firm, Google.

Aparat - wow - wiele funkcji od typu AR? (rzeczywistość rozszerzona) - dużo wgranych, jeszcze więcej motywów do pobrania. Apart działą szybko, łapie stabilizacje  obrazu oraz ostrośc. Jak dla mnie bije o głowę Samsunga. Zdjęcia czyste, wyraźne, brak pixeli widocznych przy powiększeniu. Dwustopniowy spust migawki to jest to co poprawia pewnie przyjemność robienia zdjęć.

Głośniki, dźwięki:

Głośnik i głos podczas grania jest ok. Muzyka leci wyraźna itp. Wszystko kwestia ustawień. Porównywalny albo lekko lepszy od Samsunga Galaxy S4.

Głośnik rozmów hm...coś z nim nie tak, albo słaba jakość, słychać szumy podczas rozmów (coś jakby rozmówca był na jakieś hali, szmery, szumu, coś dziwnego niepokojącego). Głość słaba. Samsung pod tym względem o wiele lepszy.

Dioda powiadomień: duża wyraźna, efektowna.

Dźwięk dzwonka połączeń oraz sms cichy - samsung był głośniejszy.

Co jeszcze mogę powiedzieć?

Warto wyposażyć się w stację dokującą, albo kabel do ładowania magnetycznego, aby nie bawić się gumowymi zaślepkami aby nie narażać się na brak wodoszczelności poprzez ciągle je otwieranie i zamykanie od ładowania.

Bateria jest naprawdę dobra. Maksymalny poziom jasności, 8 godzin grania, internetu, gg, sms, i bateria trzyma od wczoraj od godziny 16 do teraz i ma poziom 7%.

niektóre funkcje są poukrywane, albo trzeba ich trochę poszuukać, a może to kwestia tego, że przesiadlem się z samsugna i to dwa rózne markowe produkty przez co różnią się oprogramowanie ? nie wiem, ale jeden i drugi jest przyjemny w użytkowaniu.

Wodoszczelności nie sprawdzałem.

Telefon ogólnie oceniam: 8/10 (z racji głośnika rozmów oraz głośności dzwięku dzwonka).

Czy Warto było zamienić z S4 na Z2? hm..w dobrej cenie tak, warto. Jeżeli oczekujemy płynności, dobrego aparatu to jak najbardziej warto. W użytkowania typu: sms, sprawdzenie poczty, gg, pogranie w angry birds - różnica niewielka w użytkowaniu.

ostry.77 właśnie, proszę napisz co lepsze Note 3 czy Z2? Oraz co z Twoim głośnikiem, jakieś szumy itp coś podczas rozmowy, kwestia ustawień?
  • Popieram 2