dawidkam 0 Napisano 18 Maja 2014 Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) Witam, jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził... telefon mam już po gwarancji i znalazłem na niego cyjana. Zainspirował mnie wpis: http://www.dobreprogramy.pl/Odblokowywanie-bootloadera-w-telefonach-Xperia,Blog,54389.html Chciałem go wgrać... znalazłem poradniki w necie na: tamten powyższy, ten też na bootloader, http://unlockbootloader.sonymobile.com/instructions a ten na wgranie samego cyjana: http://www.techgeekal.com/2013/04/14/cyanogenmod-10-jellybean-for-xperia-e-and-xperia-j-with-fxp215/ Nie wgrałem wcześniej clockworkmod, nie zrobiłem backupu (mea culpa! ) Sprawdziłem, czy mogłem odblokować, mogłem, zrobiłem to co kazali na dobreprogramy, wpisałem ten kod z maila na odbl. bootloadera i było dobrze, na komputerze napisało że ok, ale telefon pokazuje animację początkową i się wyłącza. Komputer wykrywa go tylko w trybie android bootloader interface... Co mogę zrobić, żeby wrócił do świata żywych(urządzeń)? Proszę o pomoc Edytowane 18 Maja 2014 przez dawidkam Cytuj Link to post Share on other sites
kubekpop 248 Napisano 18 Maja 2014 Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) Rozumiem, że próbowałeś go odblokować i teraz nie wstaje? Jeśli tak, to napisz w którym momencie wyłączyłeś telefon i już nie mogłeś go włączyć. Edytowane 18 Maja 2014 przez kubekpop Cytuj Link to post Share on other sites
rafal0803 4 Napisano 18 Maja 2014 Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) Czy telefon wyłącza się całkowicie, czy ekran jest podświetlony ?Spróbuj wyciągnąć baterię na 10-15 sekund, włóż i włącz telefon. Edytowane 18 Maja 2014 przez rafal0803 Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 leci animacja leci, potem staje jak przestanie falować i telefon się znowu włącza baterię wyciągałem już nie raz, najważniejsze że da się jeszcze wejść w tryb download Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Co mam zrobić? Nie mam wgranego CWM. Jak to odinem naprawić? Cytuj Link to post Share on other sites
Riczko 93 Napisano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Odin jest dla Samsungów, dla Sony jest Flashtool. Ściągnij jakikolwiek stockowy ROM dla twojej Xperii i wgraj przez Flashtoola. Instalujesz, wchodzisz w X:/Flashtool/Drivers i instalujesz sterowniki, pobierasz ROM, wrzucasz do X:/Flashtool/firmware, odpalasz program, naciskasz na ikonę błyskawicy i flashmode, wybierasz ROM, i postępujesz zgodnie z instrukcjami. Jak to zrobisz to zrobimy roota i sprawdzisz czy bootloader jest odblokowany oraz wgramy CM. A skoro jest animacja to telefon wstaje. Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Riczko 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) dzięki za odzew i uspokojenie, że telefon działa:) jutro się za to zabiorę chciałem mieć cyjana bo wtedy mam większą kontrolę nad fonem nawet niż nad rootowanym andkiem:, a telefon tani, to trzeba coś zrobić bo ścinki mnie wkurzają, na andka 512 ramu to zdecydowanie za mało:( udało mi się wgrać stockowy rom, ale on w przeciwieństwie do cyjana był w jednym pliku czyli ftf, cyjan na moję xperie po rozpakowaniu rara ma 2 foldery i boot.img , jak to wgrać??? Może trzeba clockworkmod recovery wgrać teraz? ok zrootowałem telefon na stockowym romie, myślę, że żeby wgrać cyjana muszę mieć teraz cwm znowu edit: zaisnstalowałem wszystko , mam cm10 pod nanhu ale jest jeden WIELKI PROBLEM - nie ma zasięgu sieci, tylko alarmowe, wkladałem i wyciągałem karte sim i nic, jak teraz przed cm był stockowy, to wszystko było ok, żeby wgrać cwm musiałem zmienić kernel:) POMOCY, nie wiem co robić, nie mam jeszcze wgranych gappsów alew to chyba nie problem? proszę o pomoc:) pilne:) edit: dołożę informacji, link do cm 10 od freexperia project, kltóry chciałem zainstalować: http://uploaded.net/file/os7pgt91/from/59w3fb Edytowane 19 Czerwca 2014 przez dawidkam Cytuj Link to post Share on other sites
Riczko 93 Napisano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Musisz zainstalować CM z Androida 4.0.4. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 modyfikacje androida 4.0.4 w postaci cm 9? cm 9 nie działa z xperią e niby, tylko cm 10:( nie ma cm9 na xperie E, na e jest tylko cm10 Cytuj Link to post Share on other sites
Riczko 93 Napisano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Instalujesz CM10 ze stockowego 4.0.4. Wgraj 4.0.4 (stockowy), później boot.img zflas**** (przez Flashtoola), wejdź do CWM i zflas**** CM10 oraz gappsy. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Riczko 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 a boot img jaki i skąd mam wziąć? sorry za banalne pytania boot.img to kernel, flashowałem go razem z clockworkmod recovery? możliwe? to to? czyli najpierw z cwm wgrać stockowego roma, potem od nowa wgrać przez flashtool cwm i z cwm wgrać normalnie cyana? cyana flashować flashtoolem z pc czy wgrywać przez cwm? E no sorry za zamieszanie, ale dokładnie tak wgrałem tego cm 10, najpierw od nowa stock rom flashtoolem, potem root impactem, kernel razem z cwm flashtoolem, a potem przez cwm wgrałem cm10, stockowy w miedzyczasie był sprawny (siec była wiec to wina cyana ze nie ma) xperiafirmware.com stamdąd instrukcji większość pochodzi stockowy wgrywałem najnowszy android i tu pewnie błąd? Cytuj Link to post Share on other sites
Gashu 8 Napisano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 boot.img to plik ktory masz spakowany w paczce z romem, jesli go nie uzyjesz zlapiesz prawdopodobnie bootloopa 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Riczko 93 Napisano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Tak tu jest błąd, wgraj starszą wersję z 4.0.4. A twój telefon ma już CM11, tylko kamera nie działa. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Riczko 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 a ten boot.img mam wziąć z cm czy andka stockowego? chyba z andka, czy się myle? Cytuj Link to post Share on other sites
Riczko 93 Napisano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Boot.img z CM-a. Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 dzięki za odpowiedzi spróbuję i zobaczymy co wyjdzie:) pochwale się wynikiem oczywiście:) Cytuj Link to post Share on other sites
Riczko 93 Napisano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) @Up Pamiętaj że w tym kernelu już jest CWM. Wgrywasz Stock, później flas****esz kernel z CM-a, wchodzisz w CWM, wgrywasz ROM, gappsy i robisz wipe, restart. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Riczko 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 wgrałem tak jak mówiłeś, najpierw stock rom, potem, cyan i cwm działa, ale sieci GSM dalej nie ma jak wchodze w w inf o telefonie to nie da się wyszukać sieci, i w polu numer telefonu informacja że brak jest jakieś wyjscie z tej sytuacji? ew. jakie inne oprócz cyjana romy dostępne na mój telefon polecacie, bo taki słaby sprzęt czymś trzeba kopnąć, bo jak miałem dużo apek na andku, to było tak, że telefon najpierw zaczynał wibrować, potem dopiero dzwonek, a po 10 sekundach dopiero ekran odbierania rozmowy i wyświetlało się kto dzwoni... wkurzające BARDZO, kolejną opcją jest samo rootowanie stocka, jakie wtedy polecacie apki modyfikujące system, administrujące i wgl jakieś tweaki czy toolsy pod zrootowanego andka? bo na stockowym ta xperia mnie wykończy, a lubie mieć ponad 40 apek zainstalowanych... xD gdzie indziej też sie skarżyli że nie rozpoznaje sim, aten nowy wifi nie działa i laguje spróbowałem najnowszy cyan 11... to samo... nie ma gsm... 11 do tego nie chce włączyć się pulpit, jakaś aplikacja została zatrzymana:( Cytuj Link to post Share on other sites
Riczko 93 Napisano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 @Up Sieć na stocku jest? Ewentualnie wróć na stock, usuń dograne przez sony apki przez Titanium Backup i wgraj jakiś kernel. Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 proszę o pomoc, cyjan nie działa a na stocka wrócić nie mogę... nie umiem... wgrywam przez flashtoola ale się nie da, telefon ustawiam w trybie ptp(kamera) bo mtp być nie może, na cyjanie trybu pamięci masowej nie ma... najpierw wgrywam stockowy kernel, włączam flash mode i próbuję wgrać stockowy rom ftf (nawet 2 wersje próbuję) i sie nie da, uruchamia sie tylko cyan 10.2 - ten który nie ma sieci... co robić, nie zrobiłem recovery - mój błąd, ale jakieś wyjście z sytuacji chyba jest? chciałbym teraz wgrać stocka i sobie go tylko zrootować, wiem jak ale się nie da. Proszę pomóżcie Cytuj Link to post Share on other sites
huckinCharlie 823 Napisano 1 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 http://forum.android.com.pl/f931/ Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 problem rozwiązany, mam cyjana 11, na początku pokazywał mi się samouczek a launcher mi się zawieszał, ale wyczyściłem cache i jest ok, tylko aparat nie działa:) Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Mam problem z moją xperią: wgrałem cm11. Problem jest taki że przez jakiś czas działało, teraz pojawił się kłopot z ładowaniem. Tel. całkiem padł, jak podłączę do ładowarki to co chwile się włącza powibruje, pokaże że ma mało prądu i gaśnie, i tak co chwilę. Nie mogę przez pustą baterię wgrać stocka, po wyjęciu baterii komp też nie reaguje na podłączony telefon i na wzajem, w fastboot ani flashmode nie da się wejść, co robić? może port usb jest już walnięty, czy to czegoś innego wina? mogę domowym sposobem jakoś naprawić, czy SERWIS? Cytuj Link to post Share on other sites
kubekpop 248 Napisano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Hmm, spróbuj wejść do recovery i podłączyć do ładowania i zostawić na jakąś godzinkę. Jeśli w tym czasie się nie wyłączy, to znaczy, że się ładuje, jeśli wyłączy, to najwidoczniej nie ma innej opcji niż naładowanie baterii w innym telefonie. Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 nie mogę wejść do recovery bo jest całkiem padnięty Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts