Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się nad modernizacją już naprawdę leciwego PC. Mój zestaw:
zasilacz: TRACER 4Life/400 - 400 W

płyta główna: ga-m61pm-s2

procesor:  AMD Athlon 64 X2 3800+

karta graficzna: Palit GeForce 7600GS

ram: DDR2-800 3gb

HDD: jakiś Seagate 160 7200 rpm + Samsung SSD 840 Series 120GB na system

Wymienić chcę zasilacz, kartę graficzną i procesor( na AMD Phenom II X4 945). Czy jest sens w ogóle aktualizować ten zestaw ? Podajcie propozycje przykładowych części. Upgrade chciałbym zrobić jak najmniejszym kosztem. 

Zabawnie, mam identyczny sprzęt tylko grafa inna. Z chęcia poczytam co Ci doradzą, najsensowniej pewnie by było intel g3220 (procek, mobo, ram, zasilacz - 600zł, a do tego trzeba grafe liczyć). Masz (mamy) kiepską mobo, na stronie gigabyte masz listę pasujących procków...mało i rzadkie niestety, aktualizowałeś bios?

Lista obsługiwanych procków - http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2373

Ta plyta nie jest jakaś tragiczna. :) Fakt, że to budżetowka lecz udało mi się n a niej podkręcić amd phenom 8450 na 2.5ghz. W biosie ctrl+f1 odblokowywuje ukryte opcje OC, lecz po zbyt dużym zwiększeniu FSB włącza się safe mode. Idzie to ominąć poprzez włączenie komputera i wyłączenie go przyciskiem power. Trzyma się wtedy przycisk do uslyszenia charakterystycznego dźwięku i uruchamia znów. Za 3cim-4tym razem udaje się włączyć komputer. :) Co za tym idzie można zaktualizować bios i wsadzić tam jakiegoś phenoma/athlona z TDP 95w, bo jedynie do tylu obsługuje przez co będzie więcej pieniędzy na inne podzespoły, a od biedy i coś podkręcić idzie! :)

UWAGA !!!
Gdy wczoraj pisałem posta byłem już mocno zmęczony i pomyliłem się przy oznaczeniach płyty głównej. Za co przepraszam.

Moja płyta to GA-M61P-S3 (rev. 1.0)

Chciałbym uniknąć wymiany płyty głównej bo wtedy cała operacja staje się całkowicie nieopłacalna. Co do BIOS'a tak zaktualizowałem do najnowszego F7I.
Lista obsługiwanych  CPU: http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2434

Z tego co widzę Maksimum dla tej płyty to AMD Phenom II X4 945

• 2 tygodnie później...

Planowałem kupić następujące podzespoły:

zasilacz: Corsair VS 450W ATX 120mm ( kupiony za 105zł)

procesor:  Phenom II X4 945 (kupiony za 240zł)

karta graficzna: MSI Radeon HD7770 1GB (szukam sztuki za ok 250zł)

ram: Kingston KV800D2N5/2G 2GB (kupiłem za 30zł)

Łącznie za ten upgrade wyjdzie mi jakieś 650zł. I zastanawiam się czy jest w tym sens ? Czy nie lepiej dozbierać trochę i kupić np. taki zestaw za 900zł( ktoś sprzedaje, wszystko na gwarancji):

Procesor: Intel Pentium G3220

Płyta główna Asus H81M-E H81 

Napęd : Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA

Karta graficzna Sapphire Radeon HD 7770 GHz Edition 1G DDR5

Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB

Pamięć Patriot 2X2GB 1333MHz DDR3

Obudowa Take.me TAKOBU41997

Chłodzenie: Silentium pc spartan

Też niedawno posiadałem starociem z podobną konfiguracją jak twoja http://forum.benchmark.pl/topic/127931-pomoc-przy-modernizacji-komputera/. Chciałem go doinwestować gdyż bałem się wymieniać całości ponieważ myślałem że nie dam rady budżetowo, ale ku mojemu zdziwieniu udało się. Zestaw który podałeś jest bardzo opłacalny i warto zainwestować w nowy sprzęt a ewentualnie później to jego upgradować.

• Popieram 1