Skocz do zawartości

Monitor 23-24 do gier, filmów do 1500 zł

Recommended Posts

Witam

Poszukuje monitora głównie do gier, ale w FPS nie gram, więc wykluczam od razu monitory z matrycą TN.

Będe również oglądał dużo filmów, często w ciemnym pomieszczeniu. Apsect ratio najlepiej 16:9.

Z tego co wyczytałem najbardziej odpowiadał by mi monitor z matrycą AH-IPS, niestety problemy z IPS glow i backlight bleed wydają się dość poważne nawet w droższych monitorach.

Nigdy nie pracowałem na żadnym monitorze IPS, więc nie wiem czy jest to aż tak straszne, 

Podobno nowe matryce AMVA mają już porównywalny do IPS czas reakcji i input lag. Nawet nie chodzi mi o czerń, zainteresowałem się tymi matrycami głównie ze względu na brak problemów z podświetleniem jak w panelach IPS.

tl;dr

Pomijając to chciałbym po prostu wiedzieć jaki jest najlepszy monitor do gier i filmów AH-IPS i AMVA do 1500zł, 23-24 cale. Pomińmy Eizo fs2333, który jakby nie design to już pewno by stał na moim biurku.

Nawet nie rozważaj 24", przy tej odległości zdecydowanie warto postawić na 27" - uwierz mi nie będziesz żałował.

Z AMVA na obecną chwilę przy tym budżecie warto wybrać między:

BenQ GW2760HS 

BenQ GW2760HM flicker free

Iiyama ProLite X2783HSU-B1

Iiyama ProLite XB2783HSU-B1

Zwłaszcza te Iiyamy są ciekawe, w testach wypadają nieźle - zazwyczaj lepiej niż 27" BenQ.

Faktycznie ciekawa ta iiyama chyba sobie taką sprawię. Z tymi 27 calami też spróbuje, skoro polecacie. 

Rozjaśnijmy tylko jedną sprawę ja miałem na myśli 80cm od oczu do monitora, i czy to faktycznie będzie w porządku przy 27 calach i 'zaledwie' 1080p?