verona 0 Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) Witam. Mam pewien problem z komputerem brata, a dokładnie to wydajnością. Battlefield 4 na najniższych ustawieniach i rozdzielczości zmniejszonej do tylko 1024x768, przy zmienionych ustawieniach w panelu Nvidii by ważniejsza była wydajność a nie wygląd, i tak jest 20-30FPS nic nie robią, przy czym często przy akcji spada do kilku-kilkunastu klatek całkowicie uniemożliwiając grę (pokaz slajdów). Z innych gier próbowałem Minecrafta i tam jakieś 120FPS, ale po wgraniu shaderów (mod na grafikę) gra spada do kilku klatek po czym całkowicie się zawiesza. Z kolei na moim laptopie z tymi samymi shaderami na GTX 765M i wysokiej rozdzielczości gram bez problemu na 40-60FPS. Więc czy ta karta jest faktycznie aż taaaaaaaaaaak daleko w tyle z moją laptopową? Dla porównania tą samą ilość klatek bez shaderów (ok 120) wyciągam bez problemu na grafice zintegrowanej w jeszcze innym laptopie z i5. No serio, GTX 275 nie jest nawet lepsza od intela ;p ? Czy to jest normalne przy tej specyfikacji komputera? - GPU GTX 275 - CPU AMD Athlon X2 250 3.00 GHz - RAM 4GB - SSD 128GB SanDisk - OS Windows 7 X64 Ja wiem, że to nie jakaś cudowna, i już stara karta, no ale chyba bez przesady? Na YT jest wiele gameplayów z różnych nowych gier gdzie ludzie grają na średnich i wysokich ustawieniach płynnie (z tą kartą znalazłem tylko film z wersji beta BF4 i tam też na wysokich ustawieniach bez problemu). Tak się zastanawiam, czy czasami to CPU nie jest tutaj może wąskim gardłem, albo coś z systemem? Co do samego systemu to jest w miare świerzy, z antywirusem, przed chwilą skanowany, najnowsze sterowniki graficzne ze strony nvidia. Jeżeli to faktycznie CPU tutaj jest ZA SŁABE na tą kartę, to może da coś wymiana, ale bez płyty głównej, czyli na ten sam socket? Pozdrawiam Edytowane 16 Maja 2014 przez verona Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Z własnego doświadczenia wiem że do BF3, w przypadku procesorów AMD rozsądne minimum to 3 rdzenie, BF4 ma niestety nieco wyższe wymagania. Podaj model płyty to zobaczymy jaki mocniejszy procek tam podejdzie, Cytuj Link to post Share on other sites
verona 0 Napisano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 ASrock M3A770DE Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Praktycznie każdy AMD poprzedniej generacji tam podejdzie Phenom II x4, x6, prawda jest taka że podczas mocnej rozwałki na mapie z dużą ilością graczy może czasem przyciąć. Cytuj Link to post Share on other sites
verona 0 Napisano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) Praktycznie każdy AMD poprzedniej generacji tam podejdzie Phenom II x4, x6, prawda jest taka że podczas mocnej rozwałki na mapie z dużą ilością graczy może czasem przyciąć. Niestety nie jest to tak, że czasem przycina, tylko nigdy nie wychodzi ponad 30 klatek gdy stoi się w miejscu na spawnie. Podczas biegu, strzelania i konfrontacji z innymi graczami jest już kilka, kilkanaście klatek. To teraz pytanie, który procesor i czy będzie mocna odczuwalna różnica? -- Zamówiłem AMD Phenom II X4 965 BE BOX 4 x 3,4GHz. Na CPUBenchmark ma 3x więcej punktów niż ten stary, więc mam nadzieję, że będzie spora różnica i da się coś z tej karty jeszcze wyciągnąć. Dzięki za pomoc. Edytowane 16 Maja 2014 przez verona Cytuj Link to post Share on other sites
CoreDuo 219 Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 AMD Phenom II X4 945 będzie dobrym wyborem w przystępnej cenie. Różnica będzie na pewno odczuwalna. Twój Athlon jest słabiutki do nowszych tytułów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts