Skocz do zawartości

R9 290 Sapphire Tri-X OC czy GTX 780 Zotac OC (nie AMP)

Recommended Posts

Witam

Stoje przed wyborem karty graficznej i nie wiem na jaka postawic?! W gre wchodza te modele:

Sapphire R9 290 Tri-X OC (zegary: gpu 1000 i 6200 pamiec)

Zotac GTX 780 OC (zegary: gpu 941/993 i 6008 pamiec)

Gram w rozdzialce 1080p, procek to i5 4670k, 8GB DDR3, plyta Asrock Z6, zasilacz Fractal Integra R2 750W.

Zalezy mi na przyszlosciowej karcie, nie chce w ciagu 2 lat wymieniac jej, rozdzialka max full HD, nic wyzej mnie nie interesuje.

Pzd.

Wybrałbym GTX 780 ponieważ ma na pokładzie : Architekturę CUDA, PsyhyX, PureVideo, Wygładzanie TXAA, nowy FXAA nieźle wygładza a nie obciąża prawie karty, Adaptive Vertical Sync, SLI, optymalizację płynności wyświetlanego obrazu, oraz wiele innych dobrodziejstw których teraz nie wymienię bo nie wszystkie pamiętam. Pozdrawiam :)

Co kto woli delikatnie używanego GTX 780 za 1500-1600 bez problemu dostaniesz karta z długą gwarancją posłuży, jeśli masz możliwość takiego zakupu i nie musisz brać na fakturę, jeden woli tańszego r9 drugi GTX kwestia gustu moim zdaniem warto dopłacić i wiedzieć że ma się coś porównywalnego "mechanicznie"(elektronicznie) do Rolexa :)

To racja będziesz miał większy wybór lepszych wygładzań których po prostu r9 nie ma tak samo jak PsyhyX-a i paru innych technologi a więc zdecyduj sam co dla Ciebie się liczy cena czy jakość.

Witam

Gram w rozdzialce 1080p, procek to...

A nie w takiej

2,560 x 1,440, DirectX 11, 'Ultra' Settings,  więc co ma taki test pokazać że po mocnym OC które weźmie może prądu i rozgrzeje tego r9 jak lawę pokaże że ma więcej fps na sekundę i lepiej sobie trochę radzi przy ponad full hd którego autor nie używa... bez sensu 290ka czy 780ka wystarczy do 1080p z palcem w nosie i to bez żadnego OC, więc jeśli ktoś gra a nie wpatruje się w benchmarki to nie zrobi mu te parę fps praktycznie żadnej różnicy w grach.

Najlepsze jest to zachwalanie a w rzeczywistości ?

Cuda ? radeon ma opencl, w jakiej grze z tego skorzystasz... ?

PhysX ?, fajny, trzeba przyznać ale za dużo wymaga. Z nowych gier, przykładowo taki Assassin's Creed 4 zarzyna nawet GTX 780 z włączonym physix na wysoki.

Lepsze wygładaznie TXAA ? co chwilę widzę jak użytkownicy piszą, że przełączają je na inne bo zbyt rozmywa obraz.

Adaptive VSync ? radeon też ma swój odpowiednik już od dawien dawna

Teraz najlepszy argument, lepsza jakość... no ja pier...e :rotfl:, obie karty to takie same chińczyki, składane przez te same, małe żółte rączki z tych samych elementów (oprócz rdzenia), prawdopodobnie nawet w tych samych fabrykach. 

zdecyduj sam co dla Ciebie się liczy cena czy jakość.

Cena ? używany r9-290 z gwarancją 1200-1300zł czasem nawet taniej.

Wydajność ? mniej więcej taka sama, czasem mocniejszy gtx780, a czasem r9-290 zależnie czy przy grach pomagali czerwoni czy zieloni. Różnice rzędu kilku fps, praktycznie niezauważalne.

Teraz trzeba wziąć pod uwagę, czy warto dołożyć do tego gtx 780 ? To już głównie zależy od kupującego, wg mnie nie.

• Popieram 1

I co z tego czy z koparek czy nie ?

Ma gwarancję, wcale nie był przemęczony bardziej niż przez zapalonego gracza. Tri-x z allegro z gwarancją od stycznia czy lutego to prawie nowa karta.

Każdy, kto ma chociaż trochę wiedzy technicznej wie, że karta która pracowała ze stałą, niezbyt wysoką temperaturą (70-80 *C, dobrze przygotowana koparka) będzie sprawniejsza od takiej która była co chwila rozgrzewana i schładzana (gracz). Rozszerzalność temperaturowa się kłania i wysoka podatność elektroniki na zimne luty dzięki dyrektywie RoHS.

A nie w takiej

2,560 x 1,440, DirectX 11, 'Ultra' Settings,  więc co ma taki test pokazać że po mocnym OC które weźmie może prądu i rozgrzeje tego r9 jak lawę pokaże że ma więcej fps na sekundę i lepiej sobie trochę radzi przy ponad full hd którego autor nie używa... bez sensu 290ka czy 780ka wystarczy do 1080p z palcem w nosie i to bez żadnego OC, więc jeśli ktoś gra a nie wpatruje się w benchmarki to nie zrobi mu te parę fps praktycznie żadnej różnicy w grach.

A niby jak  ma karta  pokazać swój potencjał?  najlepiej ustawić 1280x1024?  , coś ci się chyba pomieszało  radek r9 290 pobiera prawie  tyle samo pradu  co gtx 780 co do temperatur również  chyba nie jesteś w temacie  nie jest to wersja referencyjna  lecz  autorska karta   z chyba najlepszym obecnie chłodzeniem  powietrznym jakie jest dostępne  dla radeonów  , a czy ja napisałem że do 1080p nie wystarczy  gtx 780?  , to że karta ma  bardzo duży potencjał  oc  i prezentuje świetną wydajność w 2560x1440  to chyba  nie jest wadą a zaletą 

BattleCrit, dużo rozsądnych użytkowników jest mojego zdania. Przeczytaj ostatnie zdanie z tamtego postu i poszukaj w sieci o czym napisałem to może zmienisz zdanie.

A od problemów jest gwarancja, jeśli mają wystąpić szybciej na karcie po kopaniu, to na pewno wystąpią w okresie gwarancji.

Edytowane przez MasterBarti

odnosnie kart z koparek: myslalem tez jak Ty, po czym kupilem za 700 zl 2 miesiecznego R9 280X, zostalo mi 34 miesiace gwarancji - jak sie zepsuje w ciagu tych 3 lat - wymienia mi na nowa karte, a jak zepsuje mi sie po 3 latach  - no coz pewnie do tego czasu bede mial nowa karte graficzna...

Mi glos rozsadku mowi ze lepiej zaplacic mniej niz wiecej za podobna wydajnosc, szczegolnie ze mam dluga gwarancje.

Btw. moj radek 4850 zepsul sie po 6 miesiacach (dawno temu) a nic nie kopal

A niby jak  ma karta  pokazać swój potencjał?  najlepiej ustawić 1280x1024?
Autor ma 1080p FHD najwięcej dostępne więc 2,560 x 1,440 

sobie nie wyczaruje znikąd a o wydajności i reszcie pisałem każda karta po OC pod maksymalnym obciążeniem mocno się rozgrzeje i będzie głośniej chyba sam nigdy żadnej nie miałeś znawco....

Akurat na wyzszej rozdzialce niz FHD mi nie zalezy bo monitora (LG FHD 60Hz) zmieniac nie bede. Chce grac na FHD z wlaczonym VSync a wiec stale FPS na poziomie 60 mnie interesuja. Do tej pory mialem GTX 660 i w ostatnich tytulach karta juz sobie nie radzi.

Podalem te dwa modele gdyz o tym Randeonie od Spaphire czytalem sporo dobrego a ten GTX od Zotac to najtansza karta z serii 780 (dlatego nie AMP). Caly czas mowa o nowych kartach kupowanych ze sklepu dlatego w gre wchodza wlasnie te dwa modele!

Pzd.

• Popieram 1

Toc że karta sobie radzi doskonale  w wyższej rozdzielczości  od ful hd  to bardzo dobrze świadczy  o   jej potencjale  , nie od dziś wiadomo że karty typu radeon r9 290 i r9 290x  bardzo lubią bardzo  wydajne procesory  , tzn mają wiekszy narzut  na procesor  od kart nvidia  ale też  więcej zyskują na wydajnośći   po podkreceniu procka   , tak jak napisałem zmieniać monitora nikt ci nie każe w zasadzie nie ma takiej potrzeby   obie karty  maja porownywalną wydajnośc ja bym wybral  radka r9 290 trix , dlatego że jest tanszy

dlatego że ma  doskonałe chłodzenie   , doskonały potencjał oc