Skocz do zawartości

Wybór pomiedzy GTX 780ti a R 290X

Recommended Posts

GTX 780 - 1720zł (minimum)

GTX 780 Ghz - 1800 zł

GTX 780 Ti - od 2500 zł

R 290X - 1700 zł (asus)

Takie zestawienie na szybko..

Co tu robić ? Może tego GHZ edition wziąć ? One różnią się tylko zegarami ? Jak jest ze strukturą wszystkich 780 ? Są jakieś różnice cz tylko taktowanie ?

Z wyborem kart od Gigabyte mocno bym się zastanowił. Sam miałem 780TI WF3 i karta waliła artefaktami w 3dmark 2011 i głośno piszczała cewkami. Pewniejszym wyborem będzie MSI, Asus, EVGA.

GTX 780Ti nie rózni się jedynie zegarem. Ma więcej jednostek cieniujących i innych bajerów w strukturze rdzenia. Zegar w zegar będzie około 15% szybsza. 780 GHz dogania standardowo taktowaną 780 TI.

To mając już swoje doświadczenia w co byś celował ?

Faktycznie wersje Ti są za drogie.. dylemat sprowadza się teraz do asusowskiej R9 290x albo ktoras z fajniejszych 780 bez ti. Za pol roku kupić lepiej druga taka sama i bedzie cf lub sli. Czy jesli CAD/CAM wchodza w gre to radeon całkowicie odpada ?

Bierz bez wahania Palita GTX 780 Super JetStream. Najwydajniejsza karta w śród 780 a osiągami w niektórych grach przegania R9 290X. Mniejszy hałas karty pod obciążeniem, niskie temp, mniejszy pobór prądu. Czego chcieć więcej.

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-cuda-gtx780oc-tf-3gb-ddr5-pci-e-384bit-2dv-hdmi-dp-box-n780-tf-3gd5-oc-gaming-592774/

Skoro TI za droga (a polecam - z mojej jestem mega zadowolony) to polecam "zwykłą" 780 od MSI. Chłodzenie cichutkie, zero piszczenia cewkami. Trochę powinieneś swoją  podkręcić i będzie wydajna karta na co najmniej 1,5 roku - 2 lata. :) Do tego kod na zakup Watch Dogs po  premierze - albo go wykorzystasz albo spylisz i już jakaś tam kwota się zwraca.

Edytowane przez joker5513

Pamiętaj że 780 bez Ti podkręcisz. Po podkręceniu 290, 290X i 780 na powietrzu praktycznie zrównują się, dodatkowo 780 zje kilka watów mniej. Dla mnie te karty są siebie warte, więc wybrałbym albo najtańszą, albo od faworyzowanego producenta. Tyle w kwestii gier, natomiast jeśli widzisz, że wykorzystałbyś nVidię także do pracy... no to tu już bym się nie zastanawiał i brał 780 (albo 2x770 jak już ktoś wspomniał, tylko pamiętaj, że łącząc dwie karty nie sumujesz ich pamięci).

• Popieram 1

290x jest porownywalny z 780ti referentem. Kazdy autorski 780ti odjedzie 290x, kazdy autorski 780ti odjedzie rowniez autorskim 290x.

Zawsze przy tych kartach pojawia sie temat oplacalnosci, oczywiscie jedna i druga jest nie oplacalna bo wersje bez X i TI sa bardziej oplacalne. Przy okazji warto pamietac, ze obydwie karty to grzalki, dotyczy to w takim samym stopniu 780ti. Zle opinie o 290x to wina referencyjnej konstrukcji, ktorej chlodzenie jak wiadomo jest fatalne i 290tek z tym chlodzeniem nie nalezy kupowac.

2x770 kosztuja 2600 zl w wersjach 2 gb, to nie jest najlepszy wybor. Jeszcze trzeba dodac, ze dwie karty autorskie to prawie zawsze problem z temperaturami, a referenty 770 nie sa tak udane jak 780. Evga ma fajne karty do SLI z 770, ale w tej chwili to jest droga zabawa i nie wiem czy jeszcze ma sens.

Edytowane przez lebenschmerz

Raczej nie będę się pakował w 2x770. Bardziej skłaniam się ku zakupowi dobrej 780 i później ew. dokupieniu drugiej takiej samej. Nie wiem ,czy jest sens kupowania wersji Ghz czy lepiej samemu coś podkręcić ? Czyli R290X ma podobną wydajność co dobre, niereferencyjne 780 ?

Lepiej 1x780 Ti czy 1x780 i za pół roku dokupić drugą 780 do SLI ?

W esc.pl R9 290X OC gigabyte WF3 kosztuje 1699 zł. Chyba najtaniej jak za ten chipset. To dość kusząca cena. Dylemat sprowadza się więc tylko do tej karty albo jakiegoś wypasionego GTX 780 bez ti. Być może udałoby mi się odliczyć vat z karty i wówczas Ti wchodziłby w grę, tylko czy warto dla tych kilku procent 500 zł dokładać

Zgadza się Nowaju. Sęk w tym, że za ten serwis płaci klient z własnej kieszeni. Ewki nie bez przyczyny są bardzo drogie. Polityka firmy dość ciekawa i gromadzi od lat coraz większą rzeszę fanów. Odnośnie kart. Znajomy ma Ewkę i spokojnie na powietrzu wychodzi poza 1100 MHz na rdzeniu (dla mojego MSI jest to już nieprzekraczalna granica, przy której karta zalicza zgona). Ale litości. Nikt nie trzyma karty na samym końcu jej wytrzymałości. Chociaż mam własny profil obrotów w afterburnerze, temperatura przy wysokim OC rośnie piekielnie szybko. Wentyle wpadają na 70/80% i szum zwyczajnie zaczyna doskwierać. Trzeba znaleźć własny "sweet spot" :)

Szkoda, że nie dane mi było przetestować Radosława. W niektórych grach daje ostro popalić. Cena na pewno przemawia za czerwonym, ale moc 780TI jest niezaprzeczalna. Nie spodziewałem się, że karta może być taka szybka. Dewastator. Jednak biorąc pod uwagę wskaźnik cena-wydajność TI prezentuje się fatalnie. Jak każde topowe GPU od lat...

Do autora. Wybierz producenta, który ci się podoba. Kolorystykę. Kupuj i graj. Zobaczysz jak niektóre tytuły się prezentują. Nowa jakość :D

• Popieram 1

Żebym się chociaż na chipset konkretny zdecydował to już sam producent nie byłby takim diametralnym wyborem. A ja mam wciąż rozkminę czy 290, 290x, 780 czy 780 ti ;P różnica między 290 a 780ti to 1000 zł. Nie chcę zaraz płakać, że bez podkręcenia grać się nie da albo, że grafę już trzeba zmieniać, jednak postęp marketingowo technologiczny jest nie do przeskoczenia i dobrze wybrać jakiś złoty środek.

Żebym się chociaż na chipset konkretny zdecydował to już sam producent nie byłby takim diametralnym wyborem. A ja mam wciąż rozkminę czy 290, 290x, 780 czy 780 ti ;P różnica między 290 a 780ti to 1000 zł. Nie chcę zaraz płakać, że bez podkręcenia grać się nie da albo, że grafę już trzeba zmieniać, jednak postęp marketingowo technologiczny jest nie do przeskoczenia i dobrze wybrać jakiś złoty środek.

To zależy czy chcesz teraz nabyć kartę na dłuższy czas, czy tylko do czasu aż wejdzie nowa seria kart.