Skocz do zawartości

Wybór pomiedzy GTX 780ti a R 290X

Recommended Posts

Chciałbym kupić jedną z topowych kart graficznych spośród tych, które wymieniłem w temacie. Karta będzie pracować z:

-i5-4670K 3,4Ghz@ ile się da

-AsRock Z87 EXTREME4

-Corsair RM 850W 80 PLus Gold

Moim faworytem jest :

EVGA GTX 780 ti 3gb superclocked ACX

Proszę Was jednak o uwagi i sugestie :)

Po przeanalizowaniu testów i tematów na forach doszedłem do 2 wniosków:

1) kupować niereferencyjne wersje kart

2) radeon sporo tańszy a w wydajności nie ustępuje aż tak bardzo

wedlug mnie najsensowniej kupic r9 290 (bez X) to praktycznie ta sama karta i mozna ja podkrecic do zegarow r9 290X a kosztuje ok 1600 zl, lub jezeli wolisz zielonych GTX 780 (bez Ti)

do full HD z monitorem 60 HZ to nie ma sensu brac nic wiecej niz R9 290 lub GTX 780. R9 290 tanszy, co do wydajnosci to w sumie ta sama polka.

Bralbym R9 290 bo sie najbardziej oplaca, szczegolnie ze mozesz podkrecic i bedziesz mial wydajnosc R9 290X za 1600 zl.

Jak sie nie boisz serwisu Asusa mozesz tego z postu Gando za 1700 zl rozwazyc

Edytowane przez bossk

Pytania:

1) Czy lepiej R 290X czy GTX 780 (R 290 wydaje mi się już trochę zaniżonym pomysłem)

2) Czy jeśli przesiądę się na jakiś monitorek 4K czy jedyną słuszną opcją nie jest 780 Ti ?

3) Może lepiej właśnie kupić R 290X, zaoszczędzić prawie 1000 zł w porównaniu do 780 Ti a później ew. dokupić drugą i podpiąć w CF (planowałem takie rozwiązanie przy doborze podzespołów) ?

4) Czy gry na układach nVidii nie działają lepiej i bardziej bezproblemowo z tytułu tego, że większość gier jest dedykowanych pod właśnie tę markę (marketing) ?

1. R9 290 to R9 290X z nizszymi zegarami, ale jak chcesz R9 290X od Asusa za 1700 zl to jest to bardzo dobra cena i mozna smialo brac.

R9 290X jest zauwazalnie mocniejszy od GTX 780

2/3. GTX 780 TI jest strasznie nieoplacalna, lepiej juz kupic za jakis czas drugiego Radeona R9 290

4. Roznie z tym bywa ale i tak w dowolna gre zagrasz plynnie na ultra 

link do testu z Tomb Rider, ale warto caly poczytac

http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/R9_290X_Gaming/20.html

/e

proponuję najpierw doczytać o różnicach 290 vs 290x a potem się wypowiadać...    dad

Edytowane przez dadulek

Jak się  przesiądziesz na monitorek 4k to i 2x gtx 780TI w sli nie zapewni ci komfortowej rozgrywki  we wszystkich grach  w wysokich ustawieniach graficznych . Co do karty  to oczywiście polecamm radeona r9 290  z autorskim chłodzeniem  najlepszy to TRIX  spokojnie mozeszz ja podkręcić  i bedziesz miał wydajność  radeona r9 290X

Wybaczcie, że nie napisałem o wydajności w systemach CAD/CAM ale w drugiej kolejności (zaraz po grach) do tego jeszcze sprzęt będę wykorzystywał.

I teraz nie wiem, czy lepiej 780 i ew. później SLI czy od razu z grubasa 780 Ti. Jeśli piszecie, że wystarczy podkręcić 780 i otrzymuje się zbliżoną wydajność do Ti no to Ti pewnie też można podkręcić i znów odbiec wydajnością w górę ?

Jeśli zamierzasz podkręcać kartę wybrał bym 780 GTX lub Ghz, jeśli nie to r9 290 z prostej przyczyny 780 ma większy zapas oc i jest wydajniejsza jak tutaj widać http://www.bit-tech.net/hardware/graphics/2014/03/14/gigabyte-geforce-gtx-780-ghz-edition-review/9 nawet na starych sterownikach, jak wiadomo nowe sterowniki dały poprawę  (337.50)

Jeśli zamierzasz podkręcać kartę wybrał bym 780 GTX lub Ghz, jeśli nie to r9 290 z prostej przyczyny 780 ma większy zapas oc i jest wydajniejsza jak tutaj widać http://www.bit-tech....dition-review/9 nawet na starych sterownikach, jak wiadomo nowe sterowniki dały poprawę  (337.50)

Ja tam z tego porownania widze ze po OC Saphhire R290x i GTX 780 GHZ sa rowne. W BF4 przewaga dwoch klatek . Zwykla 780 tka wypada gorzej. Nie ma co patrzec na referenta R9 z tego porownania bo to niedzialajace chlodzenie i nawet w stoku zbija zegary.