Skocz do zawartości

Resetuje komputer po odblokowaniu PII 555

Recommended Posts

Witam. Opisze mój problem bo nie wiem co się stało... Bios naturalnie też resetowałem przez "Load Defalout Settings", ale dalej to samo ;) Po załadowaniu win7 professional 64bit po 5-10sec następuje samoczynny restart kompa.

Przy PhenomieII x2 555 3,2GHz (1,25V) tego problemu nie ma i komputer chodzi idealnie, a takich ustawień używam. Wcześniej odblokowywałem (ACC - auto) do B55 x4 3,2Ghz (1,285-1,3V) i też wszystko działało jak trzeba!! Testy OCCT przechodził stabilnie itp.

Tak jak piszę, obecnie do pracy używam PII x2, czasem małe OC do 3,4Ghz i wszystko działa, ale jak chcę teraz pojechać na B55 x4 to resetuje się komputer ;) Już różnych napięć próbowałem na procku i nic... Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ jeszcze niedawno (ledwie 2 tygodnie temu) grałem w gta4 na x4 z OC na 3,5GHz...

Może to zasilacz? Ale z ciekawości podniosłem napięcie na grafie i OC na 900Mhz, no i OC x2 do 3,5GHz przy 1,32V i komputer działa stabilnie... Temperatury są okey, ale nawet z zimnego startu mi resetuje jak jade na x4...

Komputer to:

PII x2 555 BE

AsRock m3a785gmh/128 (grafika integra)

goodram 2GB

modecom mc-350

Witam ;)

Sprawdz jakie masz temperatury na procesorze po odblokowaniu, bo może się przegrzewać.

Jak nic nie pomogło podnoszenie napięć i temperatury procesora są w porządku to najwidoczniej trafiłeś na procesor , który po odblokowaniu jest niestabilny i nic z tym nie zrobisz, czasami się tak po prostu zdarza.

Bios ten sam co 2 miesiące temu, kiedy złożyłem kompa i wszystko chodziło jak należy...

Po co dawać mam 1.4V skoro jeszcze 2 tygodnie temu chodził stabilnie na 1.32V przy 4x 3,5GHz? Stabilnie bo testowałem OCCT przez godzinę i zero błędów, poza tym męczyłem w GTA4 troche, więc obciążenie było. Nie resetował się ni nic z tych rzeczy... Gdyby to było takie proste to bym nie pisał tu o. Na codzień używam x2, ale chcę dojść co jest przyczyną tych restartów poprostu. Może być zasilacz? Albo coś z płytą się stało (tylko czemu)?

Byłem w sklepie komputerowym i się pytałem co może być przyczyną, a gdy wspomiałem jaki mam zasilacz - że mocecom mc-350 to gość się zdziwił, że wogóle mi poszedł ten mój zestaw pod nim. Dłużej nie było sensu rozmawiać z kolesiem, bo wiedzą nie zabłysną :P

Działa już. Rozebrałem na części pierwsze...znaczy ram wyjąłem, procek też no i wszystkie kable od zasilacza, po czym podłączyłem z powrotem jak było i wszystko, potem w biosie ACC na auto i..... działa jak powinno :] B55 x4 3,2GHz przy napięciu 1.3V ...

:lol:

A Modecom to nie jest czasem na tej czarnej liście? Jak nie to sorki :lol:

Modecom jest ale wersja "feel". Wersja "mc-350" z tego co czytałem przed zakupem to bardzo dobra mocna zasiłka, wypadająca w testach lepiej nić nie jeden chiftec 400W :rudolph:

Przed zakupem sugerowałem się opiniami z internetu i praktycznie same pochwały były...

Hmmm może miałeś za duże obciążenie sprzętami któreś lini 12v (choć w tej klasie i tak wszystko na jednym kondensatorze leci, ale kto wie,może jakieś systema zabezpieczające) a jak podłączyłeś ponownie to poszło bardziej równomiernie ze sprzętem.

Pod x2 chodziło - bo tylko 2 rdzenie były OCnięte, przy x4 już 4 i nie wyrabiało...

Hmmm może miałeś za duże obciążenie sprzętami któreś lini 12v (choć w tej klasie i tak wszystko na jednym kondensatorze leci, ale kto wie,może jakieś systema zabezpieczające) a jak podłączyłeś ponownie to poszło bardziej równomiernie ze sprzętem.

Pod x2 chodziło - bo tylko 2 rdzenie były OCnięte, przy x4 już 4 i nie wyrabiało...

No tak, ale w pewnym momencie odłączyłem napęd DVD, drugi dysk HDD oraz dodatkowe sprzęty, żeby sprawdzić czy mocy starcza zasilaczowi...i co? dalej resetował po załadowaniu systemu po 5-10 sekundach pracy... Wina nie leżała po stronie systemu, bo wgrałem na czysty dysk nowy czysty system i dalej resetował na x4.

Teraz działał z pełnym obciążeniem pod x4 i dalej nie wiem dlaczego to się stało jak się stało...

Ba dzisiaj znowu to samo - znowu resetuje na x4 ;) Kurde co jest?

Wczoraj działało stabilnie przez cały dzień. Parę razy włączany/wyłączany komputer. Wieczorem miałem do nocy pracę napisać i załączyłem x2... Dzisiaj chciałem w GTA4 pograć na x4 i szok! Znowu resetuje ;)

Jestem w szoku, GTA IV na integrze, chylę czoła.

Ja na swoim sprzęcie z wszystkim na full (ale w marnej rozdzielczości) miałem FPS drop na tyle niefajny, że pole widzenia musiałem "ograniczyć" do połowy.

Zresztą gierka jest dosyć marna i srodze się na niej zawiodłem.

Mój procek podkręcał się na początku bajecznie, obecnie jest tak sobie.

Sprawdź przy obniżonych wartościach HT i NB, w przypadku HT spadek wydajności równy prawie zeru, w przypadku NB może być spadek do ~5% przy intensywnym użytkowaniu pamięci.

Masz DDR2, zadbaj by działały w swojej specyfikacji.

Ustaw na sztywno cl (pamięć) jak i napięcia (dla pamięci, mostka, procesora i kontrolera pamięci).

Spróbuj odblokować jako x3 i testuj.

Może uda się ustalić czy winą jest rdzeń...

U mnie ujowy jest core 2, u Ciebie może być inny.

Miłego macania!

Jestem w szoku, GTA IV na integrze, chylę czoła...

A co w tym dziwnego? Integra HD4200 to bardzo dobra integra szczególnie po podciągnięciu zegarów na 900MHz ...można ponoć na 1100MHz ale bez dodatkowego chłodzenia lepiej nie testować ... Poczytaj sobie opisy na necie to zobaczysz, że GTA 4 idzie ładnie nawet na średnich detalach na niej :x

Czy procesor działa już stabilnie?

Mam ten sam model, jak już chyba zdążyłeś zobaczyć z niedługim czasem jego użytkowania możliwości OC zmarniały (nie przez temperaturę, napięcia nie wyższe od 1.35, więc zostają defekty).

Jeszcze nie narzekam, ale jak to będzie postępować to zbędę się go bez żalu.

Jestem w szoku, GTA IV na integrze, chylę czoła...

A co w tym dziwnego? Integra HD4200 to bardzo dobra integra szczególnie po podciągnięciu zegarów na 900MHz ...można ponoć na 1100MHz ale bez dodatkowego chłodzenia lepiej nie testować ... Poczytaj sobie opisy na necie to zobaczysz, że GTA 4 idzie ładnie nawet na średnich detalach na niej :rotfl:

No dokładnie u mnie na płycie włączyłem tylko overdrive i do 860 podkręca, choć muszę jakieś chłodzonko dokombinować, bo mi się "custom" radiatorek od stockowego odkleił i musi na domyślnych póki co chodzić, bo zero nawiewu na NB. W wiedźmina na Low idzie na domyślnych zegarach bez zacięć - tak btw niezłe low detale są domyślnie - tekstury na najniższy, szczegłóły też, trawa wyłączona, a anizo etc na full LOL.

A co do odblokowanych rdzeni na phenomach czy athlonach - to może tych odblokowanych nie podkręcać? I czy L3 siada w athlonach? bo się o swojego zaczynam bać :lol:

Jestem w szoku, GTA IV na integrze, chylę czoła.

Ja na swoim sprzęcie z wszystkim na full (ale w marnej rozdzielczości) miałem FPS drop na tyle niefajny, że pole widzenia musiałem "ograniczyć" do połowy.

Zresztą gierka jest dosyć marna i srodze się na niej zawiodłem.

A słyszałeś o karcie hd3870? to ja ci się pochwalę osiągniętymi na niej ~20 fps'ami i wszystko nie było wyobniżane na najmniejsze. Wmiarę to wyglądało.

Zaczynam powoli żałować, że nie wziąłem M4A785TD-V EVO. :rotfl:

Nie miałbym marnego 4890 (obecnego), bo sprzedałbym go bez żalu, gra na niskich detalach wystarczałaby mi w zupełności.

A tak nie mam innej grafiki, a wydawać pieniądze na chłam szkoda. :lol:

Ale jaki sens odblokowywać wolne dodatkowe rdzenie do gier?

Podkręcanie to mus.

O ile dopisało Tobie szczęście, to pełnoprawny Phenom II został okaleczony, żeby zaspokoić zapotrzebowanie na Athlon'y II.

Ja niestety tyle szczęścia nie miałem.

Ciekaw jestem opinii innych użytkowników tych "kastratów".