Pfourul 0 Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Witam, grałem sobie w Disciples III z kumplem, Co jakiś czas przygasał monitor, wiec postanowiłem sprawdzić jaka temperaturę ma grafa , okazało się ze ma 91*, otwarłem boczek i temperatura trochę spadła, a żeby przyspieszyć efekt postanowiłem przyłożyć wentylator NB XLM. Żeby przyłożyć ten wentylator musiałem go pierw odłączyć od coolera od CPU (mam dwa wentyle na mega shadow). Odpiąłem jeden drucik i go wyciągałem , czas przyszedł na drugi ten bliżej GPU. Jak już go wyciągałem to zahaczyłem o kartę Nie muszę pisać co się stało ;p, komp się wyłączył. Uruchomiłem go ponownie ale na karcie zaczęło się coś żarzyć. Wyłączyłem kompa wypiąłem kartę i okazało się ze jeden z rezystorów jest spalony. http://img7.imageshack.us/img7/7581/gf9600.jpg Chciałbym się dowiedzieć jaki jest to dokładnie element żeby go wymienić, jeżeli mi odmówią naprawy ma gwarancji Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Znajdź drugi tak samo wyglądający na karcie. Zrób pomiar i masz spore prawdopodobieństwo, że ten jest taki sam. Stawiam na 99.9%, że jest to kondensator, a nie rezystor. pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Tak to kondensator PS. Co to za drutmod? Cytuj Link to post Share on other sites
Pfourul 0 Napisano 3 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Tak to kondensator PS. Co to za drutmod? To jest pomocnicze zdjęcie z Google ;P, karta już powędrowała do komputronika i teraz tylko pozostało czekać na "naiwność" serwisantów, ze to zrobiło się samo Cytuj Link to post Share on other sites
9800gx2 0 Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Grzebać we włączonym kompie - szczyt inteligencji. Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Grzebać we włączonym kompie - szczyt inteligencji. Albo początek kariery następcy hipro5 Cytuj Link to post Share on other sites
Pfourul 0 Napisano 3 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Grzebać we włączonym kompie - szczyt inteligencji.Raczej chęć na zaoszczędzenia czasu na wyłączaniu/włączaniu komputera Już drugi raz spaliłem ta kartę przez "lenistwo" Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 4 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 To widać że przysłowie "mądry Polak po szkodzie" do Ciebie nie pasuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts