Skocz do zawartości

czy w sumie sie opyla ?

Recommended Posts

siemacie wszyscy ;) mam dylemat z powodu obawy o wydajność mojego GTS-a 250 niebawem wtorek -środa będę posiadaczem 27 cal monitora (samsung p2770h) za grosze to sie pyliło i tu powstawało pytanie czy grafa podoła w ciekawych rozdzielczościach 512 mb jakie posiada wydaje sie małą ilością hmm.. i pytania z mojej strony

1 - na co opylało by sie wymienić gts-a

2 - widziałem ciekawą propozucję radeon 5830 od MSI za 760 zł i sapphire-a za 750 zł pyliło by sie ?

3 - przeczekać na ciekawsze kursy walut (...) by ceny były normalniejsze ?

4 - a może 5770 albo GTX 260 275 ? ;)

AD.1 GTS-a 512mb na 1gb na pewno nie, bo to by dało marne różnicę wydajnościowe, rzędu 2% nawet nie. Ja myślę, że możesz wychaczyć dobrego GTX 260 55nm na allegro.

AD.2 nie opłaca się się brać tej karty, ponieważ jest pomiędzy HD5770, a HD5850 ale bliżej mu do tego pierwszego, a jest dosyć droższy od HD5770

AD.3 jak kupujesz ze sklepu to przeczekaj, a jak możesz kupić gdzie indziej kartę to nie czekaj tylko złap jakąś okazje z allegro.

AD.4 HD5770 bym odrzucił bo na allegro można dostać używanego gtx260 w cenie nowego HD5770, ale GTX260 jest wydajniejszy od HD5770.

Ta karta jest super http://www.allegro.pl/item1104011546_gt ... kazja.html też bardzo wydajna karta, chyba do tego twojego monitora lepiej GTX280 bo ma więcej ramu na karcie.

Pozdrawiam ;)

Gość DANNY_79

Do FHD dobrze by było jakby karta graficzna miała ~1GB VRAM.

Do grania w takiej rozdzielczości wystarczy jeszcze gts250 1GB, ale rozsądniej będzie zmienić na coś pokroju gtx. Zależy jeszcze w co grasz, ile grasz itd.

Hmm.. no i tu włąśnie jest to udziwnienie z 5830 .. w testach jest dziwacznie z nia raz pokazują że jest wydajna jak jej odpowiednik 4890 .. i ze nieznacznie wyprzedza 5770 a niekiedy daje fory obu kartom i bliżej jej do 5850 hmm jednak cena nie ejst w ranicy 1000 zł a tyl gdzieś chodza te karciochy 280 wcina prad 240 w i wiecej gdzie radki znacznie mniej hmm... monitor sprawdzi sie jeszcze na 5770 jak przyjdzie u znajomego bo ma te karte a jest znacznie lepsza od gts-a

jak narazie nic nowego do okoła podobne odpowiedzi i wnioski

ale rozsądniej będzie zmienić na coś pokroju gtx. Zależy jeszcze w co grasz, ile grasz itd.

aktualnie w nic bo jeszcze nie mam urlopiku 16 albo 17 i wtedy zamierzam nadrobić zaległości w tytułach ;) a w co gram ostatnio męcze szczelanki typu Cod MW2 B2-BC hmm cos sportowego pokroju fifa hmm siostra pogrywa mi w dragon Age-a sam lubie teżw pochłonac się w podobne gierki reasumujac gram we wszystko co wydae mi sie cikawe i nie patrze na recenzje bo niekiedy są G.. warte :0 każdy gracz ma swoa opinie

no i filmy i anime i myszkowanie po sieci teraz nasilone z powodu tej karciochy ;)]

Gość DANNY_79

To nawet na tej co masz da się spokojnie grać. Szkoda w takim razie kaski na zmianę. Lepiej poczekać, dozbierać i kupić od razu coś pokroju hd5850 lub gtx470.

pozdrawiam

E:

Nie pisz post/post - masz 6h na edycję ;)

severn co ty za bajki opowiadasz dzieciom na dobranoc.

Akurat to z tym GTX285 vs HD5850 bym się zgodził, ale GTX275vs HD5830 to nie ma szans GTX260 , żeby Ati było lepsze http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... /9908.html tu go wyprzedza GTX260 , a GTX260 (216sp 55nm) vs HD5770 to już w ogóle. (to idzie się domyśleć)

Zamiast gtx285 HD5850, zamiast 275 HD5830, zamiast 260 hd5770 (choć może być ten 260). Każdy z radków będzie wydajniejszy od porównywalnych cenowo GF.

Pisałem o kartach z allegro - używanych miesiąc- 3, z gwarą na 2-3 lata.

Za 5850 trzeba zapłacić tysiaka a nie jest dużo wydajniejszy od GTX275, o wyższości nV (PhysX, działające sterowniki) nie wspomnę przez litość.

5830 to również beznadziejny zakup, GTX275 a nawet 260 jest lepszym wyborem.

5770 < GTX260, ponownie o wyższości nV nie wspomnę.

Bierz GTXa - nie pożałujesz.

Pozamiatane.

Gość DANNY_79

lub gtx470.

Danny co tu polecasz? ;)

470 to bardzo fajna karta. Miałem ostatnio sposobność bawić się taką. Bardzo przypadła mi do gustu jej wydajność CUDA, a i w gierkach działa bardzo przyjemnie. Nie wiem czemu większość z Was jest tak negatywnie nastawiona do nowych kart nV. 470 jest lepsza w cuda od gtx285 (którą mam u siebie w blaszaku). Do tego, co większość z Was uzna za nieprawdopodobne - kultura pracy systemu chłodzenia jest od 285 lepsza, poza tym karta na referencie ma niższe temp, niż referencyjna 285. Jedyny jej minus - to cena i tyle. Jakby kosztowała 300zł - 350zł mniej to byłaby w kompie co drogiego z obecnych wielbicieli HD5xxx.

Nie będziemy wywoływać kolejnej wojenki czerwono - zielonej. Dlatego nie ciągnijcie sporu.

pozdrawiam

lub gtx470.

Danny co tu polecasz? ;)

470 to bardzo fajna karta. Miałem ostatnio sposobność bawić się taką. Bardzo przypadła mi do gustu jej wydajność CUDA, a i w gierkach działa bardzo przyjemnie. Nie wiem czemu większość z Was jest tak negatywnie nastawiona do nowych kart nV. 470 jest lepsza w cuda od gtx285 (którą mam u siebie w blaszaku). Do tego, co większość z Was uzna za nieprawdopodobne - kultura pracy systemu chłodzenia jest od 285 lepsza, poza tym karta na referencie ma niższe temp, niż referencyjna 285. Jedyny jej minus - to cena i tyle. Jakby kosztowała 300zł - 350zł mniej to byłaby w kompie co drogiego z obecnych wielbicieli HD5xxx.

Nie będziemy wywoływać kolejnej wojenki czerwono - zielonej. Dlatego nie ciągnijcie sporu.

pozdrawiam

W tej nowej generacji wydajność CUDA wzrosła i rdzenie są lepiej wykorzystywane - to fakt.

jeszcze pytanie ile kasy wykladasz na karte. Ale widze że masz troche środków. W takim razie szukaj juz 275, jeżeli bym miał wybierać pomiędzy 260 a inna kartą to bym wziął 5770, chociażby dlatego że im wyższa rozdziałka i wiekszy monitor tym ten radeon radzi sobie lepiej :-)