Boshy 1 Napisano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Wracając do mnie to jeszcze kilka pytań: 1. Ten monitor który został wymieniony na początku (http://www.morele.net/monitor-led-benq-xl2411z-24-fhd-tn-12mln-1-1ms-631226/) ma w końcu 120Hz czy 144Hz? Praktycznie na żadnej stronie w opisie nie jest napisane. 2. Co sądzicie o tym monitorze: http://www.komputronik.pl/product/182892/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/24_Asus_VG248QE.html I jak wypada w porównaniu do tego drugiego? Cytuj Link to post Share on other sites
Me3M7I 18 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Ja biorę XL2411Z lub XL2420Z bo Asus ma to: Edytowane 6 Maja 2014 przez Michal86 Cytuj Link to post Share on other sites
broodeeck 527 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 W takim razie wez 2411Z bo moim zdaniem nie warto doplacac do 2420Z. Cytuj Link to post Share on other sites
Me3M7I 18 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) W takim razie wez 2411Z bo moim zdaniem nie warto doplacac do 2420Z. Ale poczekaj aż na dniach trafią do sklepu BenQ z firmware v2.... powinny byc niedługo. Albo kup wersję T. Pamiętaj też, ze BenQ mają bardzo wysoką jasność minimalną... przy ustawieniu "0" ok 160 cd/m2. To naprawdę dużo Edytowane 6 Maja 2014 przez Michal86 Cytuj Link to post Share on other sites
broodeeck 527 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Ale kupno wersji T mija sie z celem bo ona nie ma i tak Reductio Motion Blur a z jego karta za pomoca Lightboosta i tak tego nie zrobi "0 motion blur", gdzy potrzeba co najmniej gtx680 lub lepszej (tylko nvidia). Cytuj Link to post Share on other sites
Me3M7I 18 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Reduction Motion Blur nie wyłączysz w wersji Z. To działa cały czas i albo kupisz V2 monitor, którego jeszcze nie ma albo masz dużą szanse trafić na zbugowany monitor... poza tym czytałem na zagranicznych forach, że niektórym nie pomoło wgranienowego firmware'u... o ironio Cytuj Link to post Share on other sites
broodeeck 527 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 W takim razie skoro wersja Z jest zbugowana to rozumiem ze w 2420Z rowniez? To najlepszym wyborem w tym momencie jest 2411T, ktorego posiadam. Cytuj Link to post Share on other sites
Me3M7I 18 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) A jak CI sie sprawuje wersja T? nie za wysoka minimalna jasność jest? Edytowane 6 Maja 2014 przez Michal86 Cytuj Link to post Share on other sites
broodeeck 527 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Ja jestem bardzo zadowolony. Mam jasnosc uistawiona na maxa . Korzystam z "trybu" Film a do grania fps z trybu "fps1". Do grania w inne gry korzystam z trybu film. Generalnie jasnosc jest rozna w tych trybach, jak tez ustawienia kolorow itp itd, w niektorych to wydaje mi sie przy jasnosci 0 wrecz za ciemno. Edytowane 6 Maja 2014 przez broodeeck Cytuj Link to post Share on other sites
rybak19922 0 Napisano 7 Maja 2014 Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 a panowie mam pytanko bo wylicytowalem 2 tygodnie temu samunga S22A100N led fullhd na ebay za 54 futy ZEBY GRAĆ też w CS:GO i nie wiem czego ale na monitorze w laptopie CS działa na full detalach rozdzielczosci 1600-900 bo taka jest rozdzieczosc optymalna a na monitorze w rozdzielczosci 1920x1080 działa tylko na srednich czego jest wina ze chodzi tylko na srednich ?? CZY laptopa bo za słaby, czy kable do monitora bo używam KABLA SVGA ponieważ innych wejść ten monitor nie posiada ;/ laptop SONY VAIO PRO : INTEL I7 2,20 GHZ RAM : 8GB GRA : GEFORCE GT540 MX Cytuj Link to post Share on other sites
lebenschmerz 17 Napisano 7 Maja 2014 Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) 144 hz jest zawsze lepsze od 60 hz. Na wlaczonym v sync jesli sprzet nawet ledwo wyrabia 50-75 fps to ciagle przy 144hz dostajemy nowa ramke co 2-3 cykle czyli kazda kolejna klatka bedzie co 13-20 ms (48/72 fps) a nie co 33/17 ms (30/60) jak na 60 hz. Jak ktos nie widzial roznicy to nie ma prawa w ogole sie wypowiadac. Jednym wszystko jedno, dla innych jest to nowa jakosc. Wlasciwie to przy wlaczonym v sync na 120/144 hz monitorze to dopiero przy dropach kiedy frame times rosnie czuc dopiero potworna roznice. W znakomitej wiekszosci gier mozna sobie spokojnie ustawic vsync/2 i miec 72 fps z mniej odczuwalnymi dropami. Druga wazna kwestia to smuzenie takiej matrycy - ponownie jest to inna jakosc nawet przy znacznie nizszej generowanej ilosci klatek, po prostu piksele sa czesciej odswiezane i to da sie odczuc w strzelankach, chocby nawet ktos gral w 40 fps. Pelne 120/144 hz nie jest wcale konieczne, bo nie we wszystkich grach bedzie widac istotna poprawe plynnosci animacji w porownaniu ze zblokowanymi 60/72 na takim monitorze. To po prostu trzeba samemu przetestowac i sprawdzic jak to dziala w praktyce, raczej kazdy kto duzo gra bedzie mile zaskoczony zaletami szybkich matryc z wysokim natywnym odswiezaniem. Edytowane 7 Maja 2014 przez lebenschmerz Cytuj Link to post Share on other sites
Boshy 1 Napisano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Jestem znowu. Trochę mi teraz namieszaliście w głowie, ale po kolei: 1. Rozumiem, że na tego asusa nie ma nawet co patrzeć? 2. Jeśli miałbym się decydować na tego BenQ, to w końcu na którą wersję? O co chodzi z tym, że Z jest zbugowane? Jestem znowu. Trochę mi teraz namieszaliście w głowie, ale po kolei: 1. Rozumiem, że na tego asusa nie ma nawet co patrzeć? 2. Jeśli miałbym się decydować na tego BenQ, to w końcu na którą wersję? O co chodzi z tym, że Z jest zbugowane? Odświeżam Cytuj Link to post Share on other sites
f4rm3r19831 3 Napisano 11 Maja 2014 Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Lepiej to zobaczyć na własne oczy... ( bug w wersji V1 oprogramowania monitora)http://www.blurbuste...e-crosstalk.jpghttp://www.blurbuste...robe_Timing.jpghttp://www.blurbuste...k-described.jpg Sam chce kupić Benq XL2411Z i czekam na pewniaka z wgranym FWv2 . Cytuj Link to post Share on other sites
Boshy 1 Napisano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Sam chce kupić Benq XL2411Z i czekam na pewniaka z wgranym FWv2 . A wiadomo coś kiedy ma wyjść ten "pewniak"? I co z wersją T? Cytuj Link to post Share on other sites
kacperoo29 0 Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Na żadne v2 nie trzeba czekać - masz Linuxa to możesz zainstalować z poziomu systemu, bez żadnego dodatkowego sprzętu : http://www.blurbusters.com/upgrade-benq-z-series-to-v2-without-mstar-isp/ . Sam prawdopodobnie będę w tym tygodniu zamawiał XL2411Z. A co do wersji z T - one są starsze i podobno te z Z po wgraniu FWv2 mają mniejszy blur niż na LB. Cytuj Link to post Share on other sites
Boshy 1 Napisano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) Na żadne v2 nie trzeba czekać - masz Linuxa to możesz zainstalować z poziomu systemu, bez żadnego dodatkowego sprzętu : http://www.blurbusters.com/upgrade-benq-z-series-to-v2-without-mstar-isp/ . Sam prawdopodobnie będę w tym tygodniu zamawiał XL2411Z. A co do wersji z T - one są starsze i podobno te z Z po wgraniu FWv2 mają mniejszy blur niż na LB. No akurat linuxa nie mam. Dodatkowo ktoś pisał (nie wiem czy czasem nie w tym temacie), że czasami są z tym problemy i nie można tego samemu "naprawić". Mógłby mi ktoś ogarnięty w końcu odpowiedzieć? Bo jak na razie to dalej się niestety nie dowiedziałem: 1. Co z tym Asusem którego wcześniej wymieniłem. 2. Jak z tym BenQ w końcu, wersja Z czy T (biorąc pod uwagę jeszcze moją kartę, bo to też chyba ma znaczenie). I jakie one mają Hz, 120 czy 144, bo trudno znaleźć jakąś pewną informację. Pomocy Edytowane 15 Maja 2014 przez Boshy Cytuj Link to post Share on other sites
john_doee 0 Napisano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Słuchajcie nie ma co filozofować, ja bym brał tego Asusa: Jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie cena/jakość. Ma czas reakcji 1ms i odświeżanie 144Hz... Może być rozbudowany o G-sync (ale moim zdaniem to niepotrzebne). Sam mam, moim zdaniem jest super. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez worm Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 xd.pozdro dla kolegi wyżej Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Może być rozbudowany o G-sync (ale moim zdaniem to niepotrzebne). G-SYNC niepotrzebny? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts