Skocz do zawartości

Monitor do gier, 1920x1080, 144Hz

Recommended Posts

Wracając do mnie to jeszcze kilka pytań:

1. Ten monitor który został wymieniony na początku (http://www.morele.net/monitor-led-benq-xl2411z-24-fhd-tn-12mln-1-1ms-631226/) ma w końcu 120Hz czy 144Hz? Praktycznie na żadnej stronie w opisie nie jest napisane.

2. Co sądzicie o tym monitorze: http://www.komputronik.pl/product/182892/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/24_Asus_VG248QE.html

I jak wypada w porównaniu do tego drugiego?

W takim razie wez 2411Z bo moim zdaniem nie warto doplacac do 2420Z. 

Ale poczekaj aż na dniach trafią do sklepu BenQ z firmware v2.... powinny byc niedługo. Albo kup wersję T.

Pamiętaj też, ze BenQ mają bardzo wysoką jasność minimalną... przy ustawieniu "0" ok 160 cd/m2. To naprawdę dużo ;)

Edytowane przez Michal86

Reduction Motion Blur nie wyłączysz w wersji Z. To działa cały czas i albo kupisz V2 monitor, którego jeszcze nie ma albo masz dużą szanse trafić na zbugowany monitor... poza tym czytałem na zagranicznych forach, że niektórym nie pomoło wgranienowego firmware'u... o ironio ;)

Ja jestem bardzo zadowolony. Mam jasnosc uistawiona na maxa :). Korzystam z "trybu" Film a do grania fps z trybu "fps1". Do grania w inne gry korzystam z trybu film. Generalnie jasnosc jest rozna w tych trybach, jak tez ustawienia kolorow itp itd, w niektorych to wydaje mi sie przy jasnosci 0 wrecz za ciemno.

Edytowane przez broodeeck

a panowie mam pytanko bo wylicytowalem 2 tygodnie temu samunga S22A100N led fullhd na ebay za 54 futy ZEBY GRAĆ  też w CS:GO 

i nie wiem czego ale na monitorze w laptopie  CS działa na full detalach rozdzielczosci 1600-900 bo taka jest rozdzieczosc optymalna  a na monitorze w rozdzielczosci 1920x1080 działa tylko na srednich czego jest wina ze chodzi tylko na srednich ??  CZY laptopa bo za słaby, czy kable do monitora bo używam KABLA SVGA ponieważ innych wejść ten monitor nie posiada  ;/  

laptop SONY VAIO

PRO : INTEL I7  2,20 GHZ

RAM : 8GB

GRA : GEFORCE GT540 MX

144 hz jest zawsze lepsze od 60 hz. Na wlaczonym v sync jesli sprzet nawet ledwo wyrabia 50-75 fps to ciagle przy 144hz dostajemy nowa ramke co 2-3 cykle czyli kazda kolejna klatka bedzie co 13-20 ms (48/72 fps) a nie co 33/17 ms (30/60) jak na 60 hz. Jak ktos nie widzial roznicy to nie ma prawa w ogole sie wypowiadac. Jednym wszystko jedno, dla innych jest to nowa jakosc. Wlasciwie to przy wlaczonym v sync na 120/144 hz monitorze to dopiero przy dropach kiedy frame times rosnie czuc dopiero potworna roznice. W znakomitej wiekszosci gier mozna sobie spokojnie ustawic vsync/2 i miec 72 fps z mniej odczuwalnymi dropami. Druga wazna kwestia to smuzenie takiej matrycy - ponownie jest to inna jakosc nawet przy znacznie nizszej generowanej ilosci klatek, po prostu piksele sa czesciej odswiezane i to da sie odczuc w strzelankach, chocby nawet ktos gral w 40 fps. Pelne 120/144 hz nie jest wcale konieczne, bo nie we wszystkich grach bedzie widac istotna poprawe plynnosci animacji w porownaniu ze zblokowanymi 60/72 na takim monitorze. To po prostu trzeba samemu przetestowac i sprawdzic jak to dziala w praktyce, raczej kazdy kto duzo gra bedzie mile zaskoczony zaletami szybkich matryc z wysokim natywnym odswiezaniem.

Edytowane przez lebenschmerz

Jestem znowu.

Trochę mi teraz namieszaliście w głowie, ale po kolei:

1. Rozumiem, że na tego asusa nie ma nawet co patrzeć?

2. Jeśli miałbym się decydować na tego BenQ, to w końcu na którą wersję? O co chodzi z tym, że Z jest zbugowane?

Jestem znowu.

Trochę mi teraz namieszaliście w głowie, ale po kolei:

1. Rozumiem, że na tego asusa nie ma nawet co patrzeć?

2. Jeśli miałbym się decydować na tego BenQ, to w końcu na którą wersję? O co chodzi z tym, że Z jest zbugowane?

Odświeżam :(

Na żadne v2 nie trzeba czekać - masz Linuxa to możesz zainstalować z poziomu systemu, bez żadnego dodatkowego sprzętu : http://www.blurbusters.com/upgrade-benq-z-series-to-v2-without-mstar-isp/ . Sam prawdopodobnie będę w tym tygodniu zamawiał XL2411Z. A co do wersji z T - one są starsze i podobno te z Z po wgraniu FWv2 mają mniejszy blur niż na LB.

Na żadne v2 nie trzeba czekać - masz Linuxa to możesz zainstalować z poziomu systemu, bez żadnego dodatkowego sprzętu : http://www.blurbusters.com/upgrade-benq-z-series-to-v2-without-mstar-isp/ . Sam prawdopodobnie będę w tym tygodniu zamawiał XL2411Z. A co do wersji z T - one są starsze i podobno te z Z po wgraniu FWv2 mają mniejszy blur niż na LB.

No akurat linuxa nie mam. Dodatkowo ktoś pisał (nie wiem czy czasem nie w tym temacie), że czasami są z tym problemy i nie można tego samemu "naprawić".

Mógłby mi ktoś ogarnięty w końcu odpowiedzieć? Bo jak na razie to dalej się niestety nie dowiedziałem:

1. Co z tym Asusem którego wcześniej wymieniłem.

2. Jak z tym BenQ w końcu, wersja Z czy T (biorąc pod uwagę jeszcze moją kartę, bo to też chyba ma znaczenie).

I jakie one mają Hz, 120 czy 144, bo trudno znaleźć jakąś pewną informację.

Pomocy :(

Edytowane przez Boshy
  • 1 rok później...

Słuchajcie nie ma co filozofować, ja bym brał tego Asusa:

Jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie cena/jakość. Ma czas reakcji 1ms i odświeżanie 144Hz... Może być rozbudowany o G-sync (ale moim zdaniem to niepotrzebne). Sam mam, moim zdaniem jest super.

Edytowane przez worm