Skocz do zawartości

Wycena GTX 770 SC ACX 2gb EVGA i doradzenie jakiejs lepszej.

Recommended Posts

Witam.

Otoz bardzo sie zawiodlem na karcie GTX770 EVGA SC ACX 2GB ktora posiadam od jakis 9 miesiecy dlaczego? Otoz od poczatku sa straszne problemy, mikro scinki, czasem to i nawet potworne. Problem z fpsami w wielu grach i generalnie nie jestem zadowolony. Karta jest na gwarancji ale nie chce mi sie bawic w zadne wysylanie itd. Chcialbym ja po prostu sprzedac i kupic cos tym razem raczej Radeona. Stracilem troche zaufanie do NVidii teraz wiec czemu by nie sprobowac jak jest z konkurencja. Moje pytanie brzmi ile bym za nia spokojnie dostal (gwarancja od EVGA chyba 5 letnia). Pudelko w srednim stanie karta wizualnie bez zarzutow i teoretycznie dziala. Nastepnie chcialbym kupic jakas karte Radka tak za 1500-2000 +/- ktora bedzie cicha pod obciazeniem, bedzie sobie radzila znakomicie w najnowszych tytulach na maksymalnych przy tych zalozmy 60 klatkach i wlasciwie tyle.

Moja platforma to:

Plyta MSI Z77 GD55

2x4gb RAM

i7 3770K + Macho BW

Buda Fractal ARC MID 2 czy cos takiego z 3 wentylatorami w zestawie.

Zasilacz XFX CORE 650W

Przepraszam za brak polskich znakow, pisane z tel. Z gory dzieki i pozdrawiam.

Jeżeli jesteś pewien, że to wina GPU to może jednak warto się zastanowić nad wysłaniem na gwarancję.
Wyślij ją prosto do EVGA, bo z tego, co wiem to średnio zajmuje im cała procedura od 2 do 3 tygodni maksymalnie. Kto wie, może dostaniesz nową, a wtedy jej wartość będzie znacznie większa, niż tej, którą możesz teraz zaoferować (należałoby zaznaczyć podczas sprzedaży, że karta jest uszkodzona).
Taka luźna propozycja ;)
Pozdrawiam!

• Popieram 1

Hmm no wlasnie nie jestem pewien czy to wina karty ale chyba wszystko na to wskazuje. Wolno doczytujaca sie grafika, problem z renderowaniem niektorych obiektow, glosne chlodzenie. Te przyciecia i spadki fps'ow.

A jak temperatury? Podczas obciążenia, gdy mają miejsce te przycięcia użycie karty spada?
Masz możliwość włożenia innego GPU i sprawdzenia jak się zachowuje w Twoim komputerze (czy występują te problemy, czy nie)?
W jakimś konkretnym, jednym tytule masz te problemy, czy we wszystkich?

Pozdrawiam! ;)

Napisano (edytowane)
A jak temperatury? Podczas obciążenia, gdy mają miejsce te przycięcia użycie karty spada?

Masz możliwość włożenia innego GPU i sprawdzenia jak się zachowuje w Twoim komputerze (czy występują te problemy, czy nie)?

W jakimś konkretnym, jednym tytule masz te problemy, czy we wszystkich?

Pozdrawiam! ;)

Rozne bo od 50 czasem do 80 wiec generalnie chyba nie ma to znaczenia. Mozliwosci wymiany na inne GPU nie mam tzn mam ale nie na tej klasy co to. Problemy mam raczej we wszystkich grach, albo mikro scinki jak w CS GO, albo potworne scinki ze spadkami do 20 fpsow w Guild Wars 2 przy poruszaniu myszka, albo problem z renderowaniem grafiki DayZ, BF4. Problem z fpsami w CoD Ghost, problem z fpsami w Planetside 2, w lolu. Wiec tak to wyglada. Generalnie w kazdej grze ktora obciaza dosyc uklad graficzny troche bardziej. Bo taki wow na ultra chodzi bez zarzutu no ale wow to wow.

Edytowane przez JustG

Z tego, co wyczytałem to GW2 to tytuł "CPUżerny" (fu*k me... jest wena ;) ) i niewiele trzeba, aby grać na w miarę wysokich ustawieniach (mówię o GPU), więc wydaje mi się, że spadek do 20 klatek niekoniecznie może być winą karty graficznej...
Może spróbuj zjechać we wszystkich grach z ustawieniami na jak najniższe i wtedy sprawdź, czy są ścinki/mikrościnki itd.
Też nie wiem, jak wygląda u Ciebie problem z renderowaniem grafiki, lecz w BF4 jest to dość częsta przypadłość (również u mnie się to zdarza).
Co do temperatur to rozumiem, że grasz bez synchronizacji pionowej?
Tak, czy inaczej 80 stopni to trochę sporo (ale tragedii nie ma). Jeżeli wyślesz kartę do EVGA to dostaniesz pewnie nową/dokręconą/w inny sposób naprawioną, bo obudowę masz bardzo przyzwoitą i w tym przypadku takich temperatur być nie powinno.

Jak możesz to najpierw spróbuj zjechać z ustawieniami, włącz vsync i zobacz jak się zachowuje aplikacja i karta graficzna (czy są ścinki i jakie użycie karty oraz temperatury).

Pozdrawiam!

Napisano (edytowane)
Z tego, co wyczytałem to GW2 to tytuł "CPUżerny" (fu*k me... jest wena ;) ) i niewiele trzeba, aby grać na w miarę wysokich ustawieniach (mówię o GPU), więc wydaje mi się, że spadek do 20 klatek niekoniecznie może być winą karty graficznej...Może spróbuj zjechać we wszystkich grach z ustawieniami na jak najniższe i wtedy sprawdź, czy są ścinki/mikrościnki itd.
No wlasnie z tego co pamietam jak w GW2 obnizylem ustawienia graficzne na najnizsze to bylo juz ok. W innych grach w sumie nie testowalem az tak tego. Dzis wieczorem bede mial dostep do komputera to jeszcze dokladniej sie temu przyjze.

Też nie wiem, jak wygląda u Ciebie problem z renderowaniem grafiki, lecz w BF4 jest to dość częsta przypadłość (również u mnie się to zdarza).
Tzn objawia sie to w rozne sposoby, czesto jakas grafika zastepowana jest czarna plama, raz w hearthstone wyskoczyla mi z du*y doslownie rozowa plamka wielkosci z 3 cm pomogl restart gry. Migoczace tekstury lub ziemia i obiekty typu trawa gory, drzewa sprawiaja wrazenie jak by sie nie doczytaly tekstury, mialem przypadek jak w bf4 mapa po wzbiciu sie helikopterem na pewna wysokosc byla dzielona na takie niewyrazne kwadraty jak by sie niedoczytywala. Generalnie BF4 cial sie dosyc ostro na kazdych ustawieniach chociaz na najnizszych powiedzmy ze dalo sie grac.Problem tez pojawial sie po wejsciu w granat dymny zalozmy. Wtedy klatki potrafily tez niezle spasc. Natomiast BF3 dziala dosyc plynnie nie liczac mniejszych/wiekszych bledow graficznych

Co do temperatur to rozumiem, że grasz bez synchronizacji pionowej?
Roznie, karta powyzej tych 70 stopni jest po prostu nie do zniesienia jesli chodzi o halas generowany przez wiatraki. Na vsync w cs go wiadomo ze gra sie beznadziejnie ale nie zwracalem uwagi czy tnie na vsync. Natomiast BF4 i LoL np. Na synchronizacji ciely jak pamietam.

Tak, czy inaczej 80 stopni to trochę sporo (ale tragedii nie ma). Jeżeli wyślesz kartę do EVGA to dostaniesz pewnie nową/dokręconą/w inny sposób naprawioną, bo obudowę masz bardzo przyzwoitą i w tym przypadku takich temperatur być nie powinno.
No wlasnie tez sie troche z ta temperatura zdziwilem. W takim razie chyba im podesle.Jak mowie, jutro spraawdze jak sie ma obnizanie grafiki do scin, fpsow jeszcze dokladniej. Tez kupilem kompa z mysla o streamowaniu stad i7 a u mnie przy wlaczeniu programu nagrywajacego jak fraps czy action taak sie potwornie wtedy tnie i gry dzialaja niestabilnie, ze chyba bede mogl pacmana nagrywac. Nie wiem czy to wina proca czy moze grafika wtedy nie wyrabia, ale w jaki sposob ten program by ja obciazal. Wiem ze z frapsem wiele ludzi ma problemy ale bez przesady zeby na takim sprzecie po wlaczeniu cielo jak na komodorku.@EditDostep do komputera bede mial dopiero w srode wieczorem, delegacja sie niestety przedluzyla :P Edytowane przez JustG