Skocz do zawartości

VRAM w kartach graficznych oraz zwiazek z SLI

Recommended Posts

Witam!

Chcialem zadac pytanie dotyczace ramu w karcie graficznej i sli.

Posiadam 2gb karte grafiki obecne gry do ultra zaczynaja potrzebowac 3gb dlatego chcialem zapytac czy jesli dodam druga taka sama karte grafiki czyli bede posiadaczem 2 kart po 2gb ram to bedzie sie to liczylo jakbym posiadal te potrzebne 3-4 gb ram czy nie?

Skad moje pytanie? Zamierzalem dokupic druga karte z 2gb ram gdyz kosztowaloby mnie to mniej niz np 780 czy 780ti ale przeczytalem komentarz ze dwie karty po 2gb to nie jedna z 4 i nie skorzystam z 4gb ram tylko z 2. Zrozumialem to tak ze jesli dokupie druga karte z 2 gb to wcale nie bede mogl odpalic np BF 4 z teksturami na 200% gdyz moje obie karty beda wykorzystywane tak ze dla gry bede posiadal tylko 2gb....

Obecnie moge w bf4 ustawic wszystko na ultra poza teksturami ktore sa na 100% mimo mozliwosci przestawienia na 200% nie moge z niego korzystac gdyz po wlaczeniu tej opcji gra zaczyna chodzic strasznie wolno az dokonuje crashu...

Jest to dla mnie nie zrozumiale i chcialem prosic o objasnienie czy musze kupic karte z  3-4gb czy dokupienie 2 karty z  2gb bedzie przez gry widziane jakbym posiadal te 4 giga czy jednak 2?

Witam! Obecnie posiadam gtx 680 directCUII ToP 1201mhz...

Czyli nawet dokupienie drugiej tak mocnej karty nic nie da? To strasznie glupie kiedys mozna bylo dokupic ram do karty graficznej i latwo ja ulepszysc.. Widac teraz chca z czlowieka kase sciagnac :P

Niezależnie jaka karta, pamięci się nie sumują. Jednak w przypadku braku VRAM, gra korzysta z pamięci RAM ale wtedy można odczuć dyskomfort (dropy fps, doczytujące się tekstury itd.).

Na twoim miejscu sprzedałbym ową kartę i myślał nad inną z 4GB a nawet z 6GB jeśli chcesz potem zrobić SLI albo XFire.

Napisano (edytowane)

Czyli gdybym mial powiedzmy 8 gigabajtow ddr3 cl7 1600mhz mimo braku ramu na karcie grafiki powinienem byc w stanie ustawiac w grach all na ultra tak? Czyli taniej byloby dokupic wiecej ramu... A czy ten dyskomfort to cos naprawde duzego czy jakies minimalne rzeczy? Wolalbym nie dokupowac nowej karty ale jesli to jedyna mozliwosc...

Od razu zapytam przy okazji na jaka karte warto wymienic gtx 680 ?

Edytowane przez Sylfa

na tego gtx 680 wydalem 2059 zl zatem chyba tyle samo trzeba wydac na nastepce...  Karty nvidia maja mozliwosc dostosowania wielkosci ekranu do potrzeb i tak moge np grac w gre na 17' ekranie gdy gram w cos starego co jest dla mnie wygodniejsze zatem jesli radeony nie maja takiej opcji to musi byc nvidia a one sa drozsze.

Czy 770 by nie wystarczyla? taka z 4gb?

Moze i tak wpadlem w  pulapke... najpierw chodzilo o kupno szybszej karty bo do tej pory to wystarczalo ale teraz znow wracamy do dawniejszych czasow kiedy ilosc ramu tez trzeba bylo zwiekszac... Stad zastanawialem sie jak to pogodzic.. Zatem jaka jest najtansza i najsensowniejsza karta do zastapienia gtx 680 poza radeonem 290 i spolka ?