TheSpeed 2105 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Jest taki wiersz "Osiołkowi w żłoby dano...". Większy wybór nie zawsze oznacza, że jest lepiej Poza tym wiele portali stosuje system plus/minus i tam nikt nie narzeka. Najbardziej mnie śmieszą propozycje obowiązkowych komentarzy przy niższej ocenie czy banowanie za oceny.Jeszcze zacytuje to. Różnica tkwi w tym, że 5 bez myślenia najczęściej daje się z głupoty. 1 zaś przeważnie ze złośliwości lub w celu zawładnięcia nad światem Sęk też w tym, że jak pisałem za wyjściową ocenę uważasz 3. Tutaj jednak większość ludzi bierze system na zasadach ocen w szkole: wyjściowa to 5. Poza tym są użytkownicy, którzy mają wystawione setki ocen i żadnej większej niż 1 Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ale nie rozumiecie jednego... spójrzcie na liczbę odsłon i liczbę ocen Recka która nie ma onetowego tytułu nie przyciągnie osób nie zainteresowanych tematem, przez co nie dostanie oceny... A taka która ma chwytliwy tytuł, a mierny temat, przyciągnie userów i dostanie oceny. Przykład: Recka A: 1000 odsłon, 10 ocen, 9+, 1-... wychodzi, że dostaje 8. Recka B: 5000 odsłon, 50 ocen, 30+, 20-.... wychodzi na to, że jest lepsza bo ma 10. I jak tu wybrać m-r miesiąca :> Link to post Share on other sites
Gość bulbulek Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 TheSpeed, głupota czy złośliwość - dla mnie na jedno wychodzi. Osoba wystawiająca same 1 jest dla mnie równie szkodliwa jak wystawiająca same 5. Owszem, na takich portalach ludzie zawsze będą jako ocenę wyjściową wybierać najwyższą. Dlatego uważam, że system +/- jest dobry. System 1-5 czy 1-10 nadaje się na serwisy specjalistyczne, nie przeznaczone dla przeciętnego czytelnika. Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Powoli Cię rozumiem bulbulek :ciekawy: Link to post Share on other sites
gootek 0 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Dlatego MR moim skromnym zdaniem nie powinny być wybierane na podstawie ocen. Redakcja to ludzie znający się na rzeczy, więc recenzja powinna być oceniona pod względem merytorycznym i stylistycznym przez redaktorów. Ktoś mi napisał w komentarzu, że recenzja jest bardzo dobra, ale ma niską średnią, bo z nimi jest tak, że choćbym napisał genialny tekst na niechwytliwy temat (bo umówmy się, każdy dysponuje innym sprzętem i już na początku gra jest nierówna) to i tak będę miał gorsze oceny niż beznadziejny tekst o najnowszej grze ze świetną grafiką. Link to post Share on other sites
TheSpeed 2105 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Dokładnie w tym rzecz bulbulek. Bo i czy wyobraża sobie ktoś, żeby na przykład na Demotywatorach oceniać: Mocne, Całkiem mocne, Prawie mocne, średnie... ? Ktoś mi napisał w komentarzu, że recenzja jest bardzo dobra, ale ma niską średnią, bo z nimi jest tak, że choćbym napisał genialny tekst na niechwytliwy temat (bo umówmy się, każdy dysponuje innym sprzętem i już na początku gra jest nierówna) to i tak będę miał gorsze oceny niż beznadziejny tekst o najnowszej grze ze świetną grafiką.Podobnie jest z odsłonami. Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ja sam nie wiem jaki system jest najlepszy... Jak bym miał wybierać to może ten procentowy (a la GryOnline) Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 jawne głosowanie + ocena wymaga komentarza + skala 1-6 + wyświetlanie średniej x.xx (dwa miejsca po przecinku) Link to post Share on other sites
szymon_j14 11 Napisano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Świetny pomysł Majkel Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 jawne głosowanie + ocena wymaga komentarza + skala 1-6 + wyświetlanie średniej x.xx (dwa miejsca po przecinku) Chyba też jestem za Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Uwzględniając oceny połówkowe jak 3,5 i 4,5 Link to post Share on other sites
szymon_j14 11 Napisano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 A 1,5 i 2,5 to już nie? Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ale znając życie to Pan Wojciech wdroży swoją metodę oceniania - tzw. kciuków Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 To już lepsza by była skala 1-10, a nie oceny połówkowe Albo zrobić to w systemie gwiazdek (ocenianie), np. zaznaczasz 3,5 gwiazdki Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Jawne glosowanie 1-10 i wymagany komentarz - dla mnie wystarczająco - zawsze bedzie mozna jakies zmiany zrobic aha i bany dla osob ktore daly 1-2 z glupiego powodu : nie podoba mi sie , nie lubie cie itp. Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Jawne glosowanie 1-10 i wymagany komentarz - dla mnie wystarczająco - zawsze bedzie mozna jakies zmiany zrobic ZA! Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Wszyscy tak chcieli, było ustalone, ale po co się słuchać użytkowników, chcieli nowy to mają Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Zapewne zobaczymy z biegiem czasu co i jak będzie Link to post Share on other sites
PeJot 11 Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Jawne glosowanie 1-10 i wymagany komentarz - dla mnie wystarczająco - zawsze bedzie mozna jakies zmiany zrobic aha i bany dla osob ktore daly 1-2 z glupiego powodu : nie podoba mi sie , nie lubie cie itp. Jawne głosowanie to najgorszy pomysł z możliwych. Zdecydowanej większości nie podejrzewam o wystarczającą dojrzałość, wymaganą do przyjęcia krytyki z godnością. Wynikiem takiego rozwiązania będzie tylko i wyłącznie zemsta 'jaśnie wielmożnych' na osobie, która wyraziła swoje osobiste, subiektywne zdanie. Mini-recenzja bubelka jest tego chyba najlepszym przykładem. Głupi powód dania 1-2 to dokładnie jaki? Jeśli ktoś przyzna ci taką ocenę i to uzasadni to będzie OK? Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Głupi powód dania 1-2 to dokładnie jaki? Jeśli ktoś przyzna ci taką ocenę i to uzasadni to będzie OK?"1, bo Cię nie lubię" Link to post Share on other sites
Gość bulbulek Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 A dlaczego nie dawać banów tym którzy dali 5 z głupiego powodu? Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 A dlaczego nie dawać banów tym którzy dali 5 z głupiego powodu? jeżeli ktoś napisze "5 dla Ciebie, zapraszam do mojej m-r" to tak, ale jeśli "Podobało mi się, masz zasłużoną 5'kę" (brak wymienionych trzech tysięcy argumentów uzasadniających ocenę) to już nie Link to post Share on other sites
Gość bulbulek Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Skoro tak, to wg waszego systemu "Nie podobało mi się, masz zasłużoną 1" też jest ok? Link to post Share on other sites
PrzemasK 1 Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 nie, jeśli się nie podało, to chociaż wymienić co jest złe i na co zwrócić uwagę. Link to post Share on other sites
Gość bulbulek Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Dla mnie to co najmniej nielogiczne. A kto miałby decydować, jak idiotyczne jest uzasadnienie? "5 dla Ciebie, zapraszam do mojej m-r" to jest źle "Podobało mi się, masz zasłużoną 5'kę" to jest dobrze "Podobało mi się, 5 dla Ciebie, zapraszam do mojej m-r" a to jest dobrze czy źle? Dla mnie jest to zupełnie nielogiczne. Link to post Share on other sites
Recommended Posts