kowdipapo 42 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 i wyjdzie zamiast systemu ocen 1-5 system 1-3 tylko zamiast cyferek mamy kciuki. Nie prościej jednak bylo dodać przymus komentarza dla oceny 1-3 przy systemie 1-5? Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Większoś była za dodaniem możliwości oceny tylko przy komentarzu , ale oczywiście po co słuchać użytkowników? Lepiej zrobić po swojemu i ma się podobać Link to post Share on other sites
gootek 0 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ciiiiiiii, przynajmniej będziemy mieli na co narzekać :> Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Spoko, jak bedzie źle to zrobimy to samo co robilismy jak była ta fajna reklama. Będzie bunt Link to post Share on other sites
TheSpeed 2105 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 A mi się to podoba. Prosta decyzja - podoba się lub nie. Nie będzie wyścigu szczurów z ocenami i łatwiej będzie ocenić Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 A co jesli recka jest taka sobie i nie zasługuje na + ani na - ? Link to post Share on other sites
TheSpeed 2105 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Wtedy nie oceniasz wcale. Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ale to nie jest dobre, bo teraz jak dam 3 to odpowiednio zmienia się średnia, a nie oceniając w ogóle nie zmieniam oceny recki. Link to post Share on other sites
TheSpeed 2105 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Niekoniecznie. Idąc tokiem rozumowanie bulbulka wyjściową oceną jest 3, dając 5 podwyższasz ocenę, dając 1 obniżasz. 3 jest neutralne :-> Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Dla mnie 3 to po prostu średnia recka, 4 dobra, 5 bardzo dobra, 2 to słaba, a 1 beznadziejna. Link to post Share on other sites
TheSpeed 2105 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Dlatego będzie trzeba się przestawić na nowy system. Może mniej obiektywny, ale i tak duża część oceniających recenzji raczej nawet nie czyta, a jedynie patrzy na wygląd Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 ale zauważ, ze danie paru pal odrazu z dobrej recjki robi przecietna albo slabo i uwazam ze to trzeba zmienic od razu. +/- nie jest zle. No i mysle ze tylko przy podaniu komentarza obok powinien sie pojawic jaki znaczek /ocene sie dalo. Przy 4/5 mozna by pominac nawet komentarz ale jak ktos chce dac >=3 to koment obowiazkowy. Jesli nie to zrobic taki patent, ze pod komentarzami dac liste kto dal jaka ocene, i np jakis czlek dal w 5 reckach 1 warn albo ban ? lub ewentualnie banowanie jesli ktos da 1/2 bez uzasadnienia Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Najlepiej na forum oceniany był właśnie pomysł, żeby przy ocenie poniżej 4 był obowiązkowy komentarz, a problemy by chyba z dodaniem takiego czegos nie bylo. Niestety moje maile do redakcji o dyskusje na ten temat i w ogole wypowiedzenie sie w tym temacie wiele nie daly. Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Przy tym systemie tak na prawdę będziesz miał do wyboru: dać 1 albo 5. Szkoda, że zamiast zwiększać precyzję ocen, drastycznie się ją zmniejsza... Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Zawsze mozna zrobic cos w stylu prawie + ; takie przekrzywiony pionowy kciuk Oczywiscie zartuje. Moze zrobic jak np gryonline. - procenty. Skala od 0-10 a wynik podawany jest w %, ale tu tez wtedy potrzebne by bylo komentowanie dlaczego niska ocena ;/ Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ja bym właśnie dał nawet oceny 1-100 jako % To by było idealne. Link to post Share on other sites
szymon_j14 11 Napisano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 I jak bedzie wyglądać ten system? Mam nadzieję, że nie +/- Dokładnie tak http://www.benchmark.pl/uploads/backend_img/nowy%20system%20oceniania.PNG Dodatkowo przy każdej ocenie będzie link do logów, w którym można podejrzeć kto i jak ocenił. To najlepszy sposób z punktu widzenia wydajności serwisu i ograniczenia ewentualnych bugów umożliwiających "naginanie" ocen. Średni ten nowy system oceniania Link to post Share on other sites
Wojciech Kulik 4 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Mam dwa pytania: 1. "link do logów, w którym można podejrzeć kto i jak ocenił." To będzie widoczne tylko dla autora recki, czy dla wszystkich? 2. nowy system oceniania będzie tyczył się wszystkich działów? Link to post Share on other sites
Gość bulbulek Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Zawsze wam się coś nie podoba. Po prostu redakcja poszła na rękę czytelnikom. Większość stawa 1 albo 5. Redakcja po prostu upraszcza wybór. Czy będzie to sprawiedliwe? Nie. Tak samo, jak każdy system powszechnego oceniania. Po co dawać procenty, skoro przy pierwszej lepszej recenzji będą na bank oceny 100% i 0%? Najbardziej mnie śmieszą propozycje obowiązkowych komentarzy przy niższej ocenie czy banowanie za oceny. Zamiast marudzić, przyjmijcie nowy system na klatę i tyle. Link to post Share on other sites
Wojciech Kulik 4 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Zawsze wam się coś nie podoba. Po prostu redakcja poszła na rękę czytelnikom. Większość stawa 1 albo 5. Redakcja po prostu upraszcza wybór. Czy będzie to sprawiedliwe? Nie. Tak samo, jak każdy system powszechnego oceniania. Po co dawać procenty, skoro przy pierwszej lepszej recenzji będą na bank oceny 100% i 0%? Najbardziej mnie śmieszą propozycje obowiązkowych komentarzy przy niższej ocenie czy banowanie za oceny. Zamiast marudzić, przyjmijcie nowy system na klatę i tyle. Mam bardzo podobne zdanie na ten temat. I jak zresztą już pisałem. Mi ten system odpowiada. Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ocen 100% pewnie będzie niewiele, jak będzie recka bardzo dobra, ale coś jej brakuje to pewnie by dostawała między 90, a 99% - a przynajmniej tak powinno być Link to post Share on other sites
Wojciech Kulik 4 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 "a przynajmniej tak powinno być" no i właśnie tu problem. W skali 1-5 też powinno być sprawiedliwie, a nie jest. Czemu inaczej miała by wyglądać sprawa procentowa? Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 lepiej by było, bo: czasami recka nie jest ani na 4, ani na 5 - przydałyby się conajmniej oceny połówkowe - 4,5. Procentowo natomiast możesz idealnie ocenić jakąś recenzję. Link to post Share on other sites
Wojciech Kulik 4 Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 I znowu: "możesz idealnie ocenić". Problem w tym, że i tak większość (nie ja i wydaje mi się, że Ty również nie) ocenia albo na 1 albo na 5. To plagi... Link to post Share on other sites
Gość bulbulek Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Owszem, lecz w skali promilowej możesz ocenić jeszcze dokładniej. Problem polega na tym, że to jest portal dla mas. A masy rozumują binarnie. Bez względu jaka będzie rozpiętość skali. Link to post Share on other sites
Recommended Posts