dimaxx 2 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam. Mam problem z laptopem i nie wiem jak go usunąć. Problem tkwi w tym że laptop czasami włącza się dłużej niż zwykle, przy przeglądaniu stron na przeglądarce firefox często się zawiesza i wywala błąd flash playera (wcześniej używałem google chrome i było to samo) Nie wiem co zrobić, proszę o pomoc bo jest to bardzo uciążliwe.Pozdrawiam,DiMaXX Jest ktoś kto mógłby pomóc ? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) Nie ma nikogo Święta. Możliwe, że masz błędy logiczne dysku. Uruchom wiersz poleceń z Menu Start-Narzędzia-Wiersz poleceń albo wpisz w Menu Start-Uruchom.. CMD. W konsole wpisz polecenie chkdsk C: /r i poczekaj na rezultaty skanu lub jeśli konieczny będzie skan przy uruchomieniu systemu wybierz tak. Potem uruchom ponownie pc i poczekaj aż skanowanie w poszukiwaniu błędów się zakończy. Po naprawie błędów system powinien lepiej pracować ale trzeba o niego zadbać. Ccleaner i wywalasz śmiecie z dysku i rejestru. Do tego skan ADWCleaner i Malwarebytes. Edytowane 3 Maja 2014 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
dimaxx 2 Napisano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Przepraszam nie napisałem jeszcze że działam na systemie Windows 8. Za chwile zrobię to co napisałeś Po wpisaniu tego polecenia w konsoli wyskoczyło mi coś takiego "access denied as you do not have sufficient privileges. You have to invoke this utility running in elevated mode. Udało mi się uruchomic chkdsk po ponownym uruchomieniu laptopa. Ale sotoi na 27% od 20 min i nie chce iść dalej. Nic nie wskazuje na to żeby sie coś zawiesiło. Czy to normalne? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 To normalne zachowanie jeśli błąd jest rozległy i trzeba odzyskać dużo danych proces może trwać kilka godzin. Nie denerwuj się. Zostaw proces aż skończy po 5-6 godzinach gdyby nie szedł dalej i utkwił w tym samym momencie wtedy trzeba będzie zastanowić się co dalej. Będzie to jednak oznaczało poważne problemy z dyskiem. W takiej sytuacji trzeba zrobić kopie zapasową ważnych danych. Ale dopiero po skanowaniu oprogramowaniem usuwającym szkodliwe soft. Cytuj Link to post Share on other sites
dimaxx 2 Napisano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Wszystko poszło ok. Zeskanowałem tymi programami laptopa ale dalej jest jak było. Czyli przeglądarka dalej się zacina a system uruchamia się długo Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 4 Maja 2014 Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Wciskając Ctrl+Alt+Del i uruchom Menadżera zadań. W nim sprawdź czy jakieś procesy nie zajmują przypadkiem zbyt dużo zasobów procesora albo pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
dimaxx 2 Napisano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Tam jest wszystko ok, nie ma nic powyżej 10% Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Jest kilka przyczyn powolnego startu systemu Windows. Pierwsza prawdopodobna to mocno uszkodzony już system i za wiele się nie da już zrobić. Pomoże tylko format i instalacja świeżego systemu. Druga to nadal obecne w systemie szkodliwe oprogramowanie można spróbować użyć jeszcze programu Combofix i skanera z płyty uruchamianego jak dystrybucja linuxa do poszukiwania szkodników. Ściągamy obraz iso(Kaspersky Rescue CD) wypalamy na czystej płycie CD i uruchamiamy skaner antywirusowy z wypalonej płyty. Obraz pobieramy z tego linku http://www.dobreprogramy.pl/Kaspersky-Rescue-Disk,Program,Windows,12771.html . To bardzo skuteczne rozwiązanie antywirusowe pomogło mi wiele razy. Trzecia opcja to problemy z dyskiem twardym. Trzeba wykonać skan błędów programem HD Tune. Informacje smart z tego programu też pomogą ocenić stan dysku. Wrzuć je tu na forum. Sprawdzimy w jakim stanie jest Twój dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamillus 63 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Wywal niepotrzebnie uruchamiające się programy podczas startu! Panel Sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Konfiguracja systemu -> Uruchamianie. Jeśli nie wiesz co wyłączyć, wklej nam screen'a, to zobaczymy co się uruchamia podczas startu. A flasha zaktualizuj Cytuj Link to post Share on other sites
dimaxx 2 Napisano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 (edytowane) Z systemem nic takiego się nie dzieje żeby robić formata po za tym chce tego uniknąć. Na razie wykonam skan HD tune, informację wrzuce po zakończeniu.Dodaje zdjęcie z uruchamiania. Adobe reader też jest już wyłączony . Coś jeszcze można ?http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a8c4b4a85533d298.html Posiadam najnowszą wersje flasha. Skan błędów HD tune:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e21ce588d850fe04.htmlZ tego co tu widać to wszystko jest ok.Health Status: OKHD Tune: ATA TOSHIBA MQ01ABD0 BenchmarkTransfer Rate Minimum : 27.2 MB/secTransfer Rate Maximum : 103.0 MB/secTransfer Rate Average : 77.8 MB/secAccess Time : 19.8 msBurst Rate : 167.6 MB/secCPU Usage : 12.3% Posiadam najnowszą wersje flasha. Skan błędów HD tune:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e21ce588d850fe04.htmlZ tego co tu widać to wszystko jest ok.Health Status: OKHD Tune: ATA TOSHIBA MQ01ABD0 BenchmarkTransfer Rate Minimum : 27.2 MB/secTransfer Rate Maximum : 103.0 MB/secTransfer Rate Average : 77.8 MB/secAccess Time : 19.8 msBurst Rate : 167.6 MB/secCPU Usage : 12.3% Edytowane 7 Maja 2014 przez dimaxx Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts