c0lin. 19 Napisano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Witam, mam pewien problem, otóż od paru dni zauważyłem, że jeden komputer który jest podłączony do WiFi z jakichś przyczyn pobiera troszkę zbyt dużo łącza przez co u mnie niesamowicie wszystko się zacina, a czasem nawet "wybija" całkowicie WiFi - rozłącza mnie, nie potrafi połączyć przez parę minut a potem wszystko działa w miarę normalnie, czyli dalej zawyżone pingi i zaniżona prędkość przesyłu. Czy mógłbym jakoś ten komputer ograniczyć? Na 100% gdy tego komputera nie ma podłączonego do sieci, u mnie działa wszystko idealnie, nie ma nawet najmniejszych przycinek, wybijania, nic. Co do rozwiązania problemu, to chciałbym, żebyście albo w jakikolwiek sposób pomogli mi ustawić mój router tak, żeby bardziej skupiał się na moim laptopie, niż na innych podłączonych do sieci (zwykle jest to komputer, laptop, telefony, telewizor, konsola, tablet), lub też w jakiś sposób ograniczyć przesył dla danego klienta WiFi, albo chociażby żeby na komputerze wpisać gdzieś w konsoli (nie znam się na tym, nie wiem czy to możliwe wgl), żeby ograniczyło to przesył danych bezpośrednio na komputerze, albo jakimś programem, cokolwiek. Byle by po prostu zadziałało, nie ważne w jaki sposób, bo wszystko jestem w stanie zrobić. (chodzi mi po prostu o fakt, że mam dostęp do tego komputera, ale nie jestem w stanie tego wszystkiego ogarnąć w nim na tyle, żeby nie "ciągnął" mi aż tyle mocy mojego łącza) Dodam, że prędkość internetu wynosi około 40mb/s. Router to Dlink DIR-635, Firmware Version: 2.34EU, Hardware Version: B3. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
TheRedGuy 8 Napisano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 W ustawieniach Routera, zakładka Advanced QOS engine. Ustaw regóły do priorytetyzowania łacza. Priorytety ustawiasz po IP protokole i porcie. Wczesniej Setup / Network settings na samym dole zarezerwuj adresy IP (dla siebie oraz tego drugiego laptopa - co by zostały niezmienne ) Cytuj Link to post Share on other sites
c0lin. 19 Napisano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Widzę to QOS, zarezerwowałem IP dla siebie i dla drugiego komputera, ale jest problem, bo nie wiem jak to ustawić... Mógłbyś co nieco pomóc? Dałem sobie priorytet 1, we wszystkich czterech polach wpisałem IP zarezerwowane dla mnie (192.168.0.100), a dla komputera który mi przeszkadza dałem priorytet 255 i we wszystkich czterech polach wpisałem jego zarezerwowane IP (192.168.0.199), czy tak będzie wszystko dobrze? Oczywiście oznaczyłem z lewej strony przy obu tych zasadach. Cytuj Link to post Share on other sites
TheRedGuy 8 Napisano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Protocol na ANY Source Port Range zostaw jak jest czyli od 0 do 65535 Source IP Range = zakres źródła czyli zakres ip kompow po twojej stronie (u ciebie na sieci) w obu polach mozesz wpisac IP kompa twojego lub przeszkadzajacego. oraz Destination IP Range Czyli adresy docelowe z ktorymi ten komp sie łaczy zostaw 0.0.0.0 do 255.255.255.255 (caly zakres adresow ipv4 = wszystko) Destination Port Range Tak jak Source port range 0 do 65535 To że cie rozłącza to juz inny problem. Ale po koleii . Jak ustawisz sprawdz czy cos dało http://imageshack.com/a/img836/1488/jaw5.png Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez TheRedGuy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts