Skocz do zawartości

Przesiadka z GTX 760 MSI TF na R9 280x

Recommended Posts

... tylko trochę za wcześnie.

Premiera W3 przesunięta, a do tego czasu gtx780 będzie pewnie już tylko średnią kartą.

Edzia:

W2 chodzi bardzo dobrze zarówno na nV, jak AMD. Różnice są widoczne co najwyżej przy włączonym Uber i więcej niż jednej karcie w PC.

Premiera W3 przesunięta, a do tego czasu gtx780 będzie pewnie już tylko średnią kartą

No to patrz uważnie, gdyż jak pojawią się nowe karty z nowej serii :P, wstawię mój przyszły zakup w "Co ostatnio kupiliście" :D

• Popieram 1

akurat mam 6 rdzeniowego Phenoma x6 ktory sie kreci do 4.2 i mam rowniez R9 280X (dual X od Sapphire) i roznicy miedzy 4.2 GHZ a 4.0 praktycznie nie widac (nalezy jednak wziac pod uwage ze najpierw uzywalem frapsa a pozniej MSI afterburner z dodatkami i tez nie jestem zadnym profesjonalnym testerem - sprawdzalem wydajnosc w Titanfallu, ESO, SWTOR bo w nic innego oprocz LOLa nie gram, a LOL pojdzie nawet na pralce frani wiec nie ma nawet sensu go sprawdzac)

W skrocie do R9 280X jak phenom to +4 GHZ, ponizej 3.8 zdarzaja czesm sie male dropy (tez nie jestem pewien czy to nie byla wina serwera, ale powyzej 3.8 te dropy sie nie zdarzaly wiec raczej nie)

edit: w ESO przy phenomie na 4.0 GHZ obciazenie GPU w MSI Afterbrner podczas gry dochodzilo do 91% (nie mowie tutaj o logowaniu sie itp bo wtedy przez moment karta osiaga 100%) czyli pewnien zapas jest , Radeon nie jest krecony - standardowe 1020 na rdzeniu 1500 na pamieci.

Edytowane przez bossk

bossk jakiego dokładnie masz Phenoma x6 jakie mobo do tego, ile V twój potrzebuje na 4.0?

Mój VAPOR-X lata na taktowaniu 1070/1550 czyli stock, OC Phenoma 3.75Ghz na 1.42V, 3.8Ghz mam stabilne na 1.45V, na 3.9Ghz potrzebuje V juz powyżej 1.45V a ja boję się o sekcje ;/

W bf4 na mantle mam 98% obciążenia GPU przy zadymie obciązenie oczywiście spada, W C3 mam 99%, ale przy zadymie też spada.

Ceny phenomów x6 mnie rozbrajają : http://allegro.pl/amd-phenom-ii-x6-1090t-black-edition-i4225045224.html

Gdzie fx 6300 nówka sztuka : http://techplanet.pl/produkty/procesory/amd-fx-6300-socket-am3-box,35100.html

Edytowane przez neo88

mam Phenoma 960T odblokowanego do 6 rdzeni, mobo to Asus M5A99x evo (jak znajde Asusa Sabertootha w dobrej cenie to wymienie), do stabilnego 4.0 potrzebuje 1.425 - przy nizszym zdarzly sie BSODy, niby Phenomy moga 1.5 V przyjac ale ja nie chce 1.45 przekroczyc, a wlasnie na takim mam 4.2 (ale temperatury sa juz dosyc wysokie a przyrost mocy niewielki).

temperatury pod obciazeniem przy 4.0 GHZ w prime to jakies 55 stopni, podczas gry ok 45 (corsair h 75 i obudowa corsair 230T)

boosk masz dobrą sztukę mój jest stabilny na 3,8 na 1.45V i tak go zostawię. Na fortisie mam max 57 stopni po godzinie OCCT.

Panowie myślicie że fx 6300 po oc na 4.2 będzie lepiej obciazac 280x?

Edytowane przez neo88

boosk masz dobrą sztukę mój jest stabilny na 3,8 na 1.45V i tak go zostawię. Na fortisie mam max 57 stopni po godzinie OCCT.

jak myślisz o zmianie to kup Core i5 , zobaczysz co to jest płynna gra :) nie ma sensu wymieniać phenoma x6 na fx 6300 w nie których grach phenom x6  będzię szybszy od tego FX więc jeszcze stracisz na wydajności . 

Gość Niuniek7

Bedzie to samo .To procesory zdecydowanie za słabe do R9 280x .Zresztą masz to wiesz :P Tu trzeba i5 choćby 4440 aby gpu był wykorzystany w 100%

fx 6300 sie kreci do 5 GHZ, realne jest 4.7-4.8 i przy takim OC to bedzie juz dobrze, wezcie pod uwage ze fx 6300 na 4.7 GHZ ma praktycznie taka sama wydajnosc w wiekszosci gier jak i5 (stockowe)

Gość Niuniek7

wezcie pod uwage ze fx 6300 na 4.7 GHZ ma praktycznie taka sama wydajnosc w wiekszosci gier jak i5 (stockowe)

Tylko w tesatach gdzie tester zapoda wysokie detale i wysoką rozdzielczosc .Czyli gpu nie wyrabia i nie wyrobi choćby był tam cpu z NASA ,Pentagonu i sołtysa razem wziete :P

@up

w sumie wiekszosc ludzi gra na wysokich detalach w wysokiej rozdzielczosci, bo to czy gra w 1024x768 na low ma 250 klatek czy "tylko" 150 to mnie specjalnie nie interesuje

Ale czy na fx 8320 ma 40 czy na I 5 4670K 100 to tak.

Wpisz obie w google "fx 8320 bf 4 low fps" i to samo z i5 choćby bez K a nawet I3 .

Wynik  :P

nie wiem z jakiej tajemnej wiedzy korzystasz i chyba nie chce wiedziec ale mijasz sie z prawda,

BF4 jest jedna z gier ktore na FXach dzialaja bardzo dobrze:

http://www.bf4blog.com/battlefield-4-retail-gpu-cpu-benchmarks/

• Popieram 1

w jednych grach może być lepiej w innych gorzej , generalnie ludzie nie polecają nowych FX do gier , w większości tytułów lepiej sprawdzi się phenom x4 lub x6 podkręcony do 4,0 ghz 

Jak już wymieniać to na Core i5 3470k , bez problemu podkręciłem procesor do 4,6ghz na mojej płycie głównej i chłodzeniu Silentium PC Fera Pro , temp max 67C 

Edytowane przez Hunter18

Wymiana jest bez wkładu finansowego.

na twoim miejscu lepiej byś wyszedł jakbyś zainstalował Windowsa 8.1 ,w najnowszych grach dobrze się sprawdzi z wielowątkowymi procesorami patrz. Battlefield 4 gdzie multiplayer na 8.1 chodzi bardzo płynnie . Podczas gdy na Win 7 są spadki FPS .

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...