Skocz do zawartości

Zmiana platformy do 2000zł bez budy i gpu

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera: obciążenie, gry, przeglądanie internetu

• Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 2000zł(chodź i tak wątpię że się zmieszczę, ale chłamu nie zamierzam kupić) 

Których części potrzebujesz?: mobo, ramy, cpu

Czy będziesz podkręcać sprzęt? Tak

Specjalne wymagania: (SATA 6gb/s dobrze gdyby były chociaż 2 porty dostępne, PCI(pod muzyke),  i7-4770k, 16gb ramu, nie wiem czy wejdzie moje gpu pod pcie 3.0, jeżeli nie, to pcie 2.0 będzie potrzebne, dobrze gdyby była obsługa crossfire)

Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? (PSU: Corsair CX600M bronze, x1 SSD, x1 HDD, GT 220, buda, Xonar DG(muzyka), macho 120(chlodzenie))

Własna propozycja zestawu: i7-4770k, asrock pro4 z87(lub extreme 4), goodram x2 8gb 1333mhz(z początku jedną kość, potem dokupić następną)

Inne:

Ramy 8gb czy 16gb? Aktualnie mam 4gb i nie mogę otworzyć nawet 2 przeglądarek, aby się pamięć nie przepychała. I mam dylemat, czy kupić x2 8gb(po jednej kości) czy x2 4gb(ale sądzę że 8gb to może być za mało. Chodź nie wiem, bo wlicza się jeszcze do tego windows) http://screenshooter.net/6231610/nlconlu

Pamięci 1333mhz czy może od razu kupić 1600mhz?

Mój zasilacz jest non-haswell-ready, coś czytałem że można wyłączyć tryb c6 i c7 itd. Mogę poprosić o więcej informacji na ten temat?

Czy mój gt 220 na pcie 2.0, wejdzie w pcie 3.0? 

Asrock z87 pro4 czy może extreme 4? A może coś innego?

Edytowane przez jackraymund

jackraymund  jaka obudowa? i7 do Gier zbędny wydatek tu sprawdzi się i5 i zaoszczedzisz sporo pieniązków. Co do ramu 8GB wystarczy, lepiej 1600 MHZ. C6 C7 wyłączasz w BIOSIE. GT 220 wejdzie, ale moim zdaniem do Gier też czeka Cie jej wymiana na wydajniejszy układ graficzny. Reszta po uzupełnieniu. Pozdrawiam :)

• Popieram 1

Po co tak drogą płytę bierzesz? Masz zamiar robić w przyszłości SLI?

Co masz na myśli obciążenie, które napisałeś w zastosowaniu komputera?

Do gier i normalnych zastosowań nie ma co dopłaczać do i7. Jeżeli nie będziesz renderował lub coś w tym stylu to wystarczy, że kupisz 8gb, bo 12gb całkowicie powinno ci starczyć.

Podkręcać masz zamiar odrazu?

Moja propozycja:

Procesor (838zł): http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4670k-3-4ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i54670k-546530/

Płyta główna (345zł): http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-fatal1ty-h87-performance-h87-dualddr3-1600-sata3-gblan-raid-atx-h87-performance-582748/

Pamięci ram (255zł): http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-9-9-9-24-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

Razem:1438zł

Trochę dołożysz do tego co zostało i możesz kupić nowe gpu, np. R9 280x, który ma wydajność zbliżoną do gtx-a 770, a jest często tańszy. Tutaj przykładowy link: http://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-r9-280x-1000m-dd-boost-edition-3072-mb-ddr5-r9-280x-tdfd-611378/ fajny design, niska cena (najtaniej w całej grupie r9 280x), podobno cicha i wydajność chłodzenia na dobrym poziomie, popatrz sobie recenzje.

Edytowane przez genisuken
  • Popieram 1

jackraymund  jaka obudowa? i7 do Gier zbędny wydatek tu sprawdzi się i5 i zaoszczedzisz sporo pieniązków. Co do ramu 8GB wystarczy, lepiej 1600 MHZ. C6 C7 wyłączasz w BIOSIE. GT 220 wejdzie, ale moim zdaniem do Gier też czeka Cie jej wymiana na wydajniejszy układ graficzny. Reszta po uzupełnieniu. Pozdrawiam  :)

Tak, jak pisałem w tytule, zmieniam platforme, ale na raz całej nie wymienię ze względu na budżet.

Czyli w kolejce zostanie buda potem GPU( 280x albo 290. albo 770, ale chyba bardziej pod radeona, może się pobawie w krypto waluty ;D)

Oczywiście myślałem dużo nad i5 4670k, a i7 4770k. Jednak wole zainwestować pomimo małej różnicy w wydajności. Ale jeszcze się zastanowię.

@up

Obiążenie: praca komputera to 24/7, robi jako za serwer, do grania, programowania itd. Czasami muszę włączyć aplikacje która działa non-stop 2dni albo i więcej.

Z początku podkręcę procka by sprawdzić jaką sztuke trafiłem. OC w połączeniu z aktualnym gpu będzie bezsensowne. Chodź może zostawie :D

Minimum. z87 zapomniałem napisać. Aktualnie wykukałem Asus z87 A. Ale jeszcze pomyślę nad tym h87

Gpu o którym myślałem to r9 280x Vapor-x, ale dużo się może jeszcze zmienić do czasu zakupu gpu.

jackraymund  ponawiam pytanie jaka masz w tej chwili obudowę podaj najlepiej model. Masz już sporo części

(PSU: Corsair CX600M bronze, x1 SSD, x1 HDD, GT 220, buda, Xonar DG(muzyka), macho 120(chlodzenie))

Zatem 2000 zł na pozostałe części to też nie mało, więc można sie tez pokusić o całościową wymianę. Następne pytanie w jakim okresie czasu będziesz miał dodatkowe dochody na zakupienie pozostałych częsci gdybyś zamierzał kupować je osobno. Osobiście doradzam wstrzymać się z zakupem i kupić cały zestaw od razu. Pozdrawiam :)

• Popieram 1

Możesz uzasadnić dlaczego Z87? Płyty Asusa z chipsetami serii 8 tyłka nie urywają...

Asrocki bynajmniej też nie urywają, nie chce sprzętu z wadami! Po takich recenzjach, nie chce nawet na nie patrzeć. Ten sprzęt kupuje dla siebie, i nie zamierzam na nim oszczędzać. Ma być kozak i być niezawodny.

Może i to głównie zależy od sztuki jak wykręcę, ale jak w 10 recenzjach, 2 osoby na 4.8ghz wbiło 4770k i 4670k to aż podziw.(4770k 4.3ghz bez zmiany napięcia, przez automatyczne OC płyty)

@up

Budy nie znam, naprawdę jakiś unnamed. Ale poszukam jeszcze, 

No pozostanie mi karta graficzna, model o którym pisałem 1000zł. Może z miesiąc lub 2.

Możliwe że zasilacz jak będzie niestabilnie na obciążeniu to już wtedy bardziej wydajniejszy się kupi.

Części z budą wychodzą mnie teraz 2500zł http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=60967

Lub 2800 z diodkami na ramach http://screenshooter.net/6231610/ahoswbc

Płyty i procka jestem w 100% pewien. Chyba że macie inną porządną propozycje

Buda chyba też 100%..

Ramy, ale chyba skuszę się na dodatkowe diodki na radiatorach.

http://allegro.pl/goodram-ddr3-led-16gb-1600-2-8gb-cl10-10-10-28-i4116301540.html

W płytce pisali że sporo miejsca jest na ramy i cooler powinny mi chyba wejść?

Komputer na 18 mam dostać, tak czy inaczej osoba kupująca go odczuje zakup i5 2x4gb h87 bo reszte zamierzam ze swoich dopłacić.

procek 400zł (za markę)

ramy 500zł (diody + 8gb)

mobo 200zł (bez wad)

1100zł dopłaty

@up

troszke dziwne, nawet u mnie AM2 boost(asrock) nie zmienia napięcia przy kręceniu.

2 osoba wyciągnęła 4.2ghz 4670k. Napisali że bez zmiany napięcia, także chyba coś w tym jest.

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-z87-a-3xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-sli-crossfire-581287/

http://www.ceneo.pl/24205474#tab=reviews (tutaj też jedna osoba 4.2ghz 4670k ale o napięciu nie wspomniała)

Ale jak znasz lepszą płytkę bez wad, poprosiłbym.

Może i to głównie zależy od sztuki jak wykręcę, ale jak w 10 recenzjach, 2 osoby na 4.8ghz wbiło 4770k i 4670k to aż podziw.(4770k 4.3ghz bez zmiany napięcia, przez automatyczne OC płyty)

Wszystko zależy od danej sztuki procesora.  OC pod 4.2 GHz na chłodzeniu boxowym z komentarza na morele.net jest bardzo interesujące. Nastawiasz się za bardzo na to "celowanie w 4.8 GHz". Po co ? Różnica wydajności  przy taktowaniu 4.5 GHz a 4.8 GHz w normalnym codziennym użytkowaniu będzie nie do zauważenia, jedynie w smarkach będziesz mógł się nacieszyć. Sam zakup i7 ja już tutaj mocno kwestionuje. Kup lepiej i5 4670K i zaoszczędzone 400 zł odłóż już na GPU żeby zamiast R9 280X kupić R9 290 / GTX 780. Jeżeli do tych Twoich założeń dorzucić fakt wybrania przez Ciebie pamięci 16 GB DDR3 za 700 zł (sick!) to wydaje mi się że chcesz bardziej kupić "nową zabawkę" niż opłacalny i sensowny sprzęt. 

Skoro nie przemawiając do Ciebie argumenty ze strony zdecydowanie bardziej doświadczonych userów to ja sam osobiście odpuszczam sobie Twój temat, wiesz dlaczego ? 

Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 2000zł(chodź i tak wątpię że się zmieszczę, ale chłamu nie zamierzam kupić)

.... a ja przepłaconego i nieopłacalnego sprzętu też nie mam zamiaru polecać 

• Popieram 5
wydaje mi się że chcesz bardziej kupić "nową zabawkę" niż opłacalny i sensowny sprzęt. 

Napisałem przecież że "do zabawki" sam wykładam, bo chce i wiem za co przepłacam(post #8). Czemu grupo moderatorska, zamiast pomóc z aktualnym problemem(doborem ramu) szukacie dziury w całym, na silę oczerniacie mnie i dobieracie mi podzespoły które zostały już dobrane albo o nie, nie prosiłem. Wasze 4 posty nic nie wniosły nowego do tematu. Poza 780(nie prosiłem o gpu) , które i tak zostało wyparte przez crypto waluty.

Nastawiasz się za bardzo na to "celowanie w 4.8 GHz". Po co ? Różnica wydajności  przy taktowaniu 4.5 GHz a 4.8 GHz w normalnym codziennym użytkowaniu będzie nie do zauważenia, jedynie w smarkach będziesz mógł się nacieszyć

Wiem o tym? I co? Ja będę bardzo szczęśliwy kiedy będzie taka możliwość, to wszystko. A jak do wody się dorobię, podłączę i zostawię 4.8Ghz. I będę się wtedy cieszył tymi niewykorzystanymi "smarkami".

Skoro nie przemawiając do Ciebie argumenty ze strony zdecydowanie bardziej doświadczonych userów to ja sam osobiście odpuszczam sobie Twój temat, wiesz dlaczego ? 

Wiem, bo nie potrafisz przeczytać całego tematu? Twoje myślenie:

Koleś chce mieć jak najbardziej idealny komputer i chce troszkę więcej zainwestować? Olać go bo się nie opłaca.

Dajesz dobry przykład jako moderator.

.... a ja przepłaconego i nieopłacalnego sprzętu też nie mam zamiaru polecać 

A ja nie zamierzam zaoszczędzić i skleić kompa na gumę, która będzie mnie irytować i budzić wątpliwości, ten like na pewno ci się nie należy ode mnie. (nie mówie o procku bo wiadomo, są prawie identyczne, a większość dopłacam za marke)

@up

7 powinien się chyba na 4.5ghz wbić bezproblemowo

Tak czy inaczej mam co do tego lekkie wątpliwości, no chyba że to taki zbieg okoliczności(z opiniami nt. 4.8ghz). Miło by było osiągnąć taki rezultat, a do niego dążę. Tak czy inaczej najtańsza bez problemowa płyta której się doszukałem.

Aktualne ramy które mi na oku siedzą to http://allegro.pl/goodram-ddr3-play-16gb-pc1600-2x8gb-black-cl10-i4176551528.html

jak najbardziej idealny komputer i chce troszkę więcej zainwestować?

Komputer, który na siebie nie zarabia, nie jest inwestycją. Ty chcesz najzwyczajniej w świecie kupić przepłacone podzespoły i mimo braku wiedzy zachowujesz się, jakbyś pozjadał wszystkie rozumy. 

Moja sztuka również szału nie robi i gdyby nie H220 to nawet i 4,2 GHz stanowiłoby problem.

Tylko celuje w 4.8ghz

Celować to możesz od razu nawet i w 6 GHz. Jak kochać to księcia, jak kraść to miliony ;)  

Komputer, który na siebie nie zarabia, nie jest inwestycją

Odwołuje do postu #8...

Ja zarabiam na komputerze, który będzie się pewnie wiązał z moja przyszłością, sam haruje 2 tygodnie za markę.

A wy nadal nie potraficie tego uszanować, i mi ubliżacie.

Także tak jak już wcześniej pisałem bez gpu dam sobie rade, bo gry mi nie są aż tak potrzebne.

Ty chcesz najzwyczajniej w świecie kupić przepłacone podzespoły i mimo braku wiedzy zachowujesz się, jakbyś pozjadał wszystkie rozumy. 

Nie pozjadałem, tylko czy tak ciężko zaakceptować mój wybór, i pomóc z resztą podzespołów?

Aktualnie ty się zachowujesz szczeniak. Sam masz 4770k, a odradzasz? Powiedz teraz szczerze, po kiego ty kupiłeś tą i7? No po co?

Przecież się nie opłaca? Proszę odpowiedz mi na to pytanie.

Dla mnie to czysta hipokryzja.

@up & @up2

hehe, no życie takie że macie takie sztuki ;p Ja oczekuje dobrego OC, i może mi się poszczęści :)

W takim razie, skoro już wszystko wiesz to po jaką cholerę nas pytasz? Bierz najdroższego proca Maximus Hero VI, 32 GB dominatorów i masz po sprawie. 

Chciałeś poznać nasze zdanie wyraziliśmy je. Wiesz lepiej kupuj co chcesz a nie zawracaj gitary.

• Popieram 2
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...