Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Przymierzam się do zakupu nowej klawiatury, bo moja aktualna Logitech Comfort Wave 450 po około trzech latach użytkowania ledwie działa. Klawisze stawiają dość spory opór i kolejne próby czyszczenia jej w ogóle nie pomagają. Dlatego też zwracam się do Was z prośbą o polecenie "porządnej" klawiatury.

Zależy mi na dużym lub średnim skoku w klawiszach takim samym, jak w przypadku Wave, bo po prostu lubię "czuć" klawisze pod palcami. Opcjonalnie chciałbym, aby klawiatura miała podpórkę pod nadgarstek oraz podświetlenie. Jeśli chodzi o wygląd, to chciałbym jeśli jest to możliwe, aby klawiatura nie wygląda jak panel sterowania z statku kosmicznego. Klawiatury używam głównie do pisania i zależy również mi na, jak najwyższym komforcie użytkowania. Nie jestem w ogóle zainteresowany jakimikolwiek klawiaturami mechanicznymi.

jeśli szukasz czegoś porządnego to możesz rozważyć to http://allegro.pl/steelseries-6gv2-stan-idealny-przesylka-gratis-i4156448395.html - 30 zł trzeba dołożyć ale to jest porządna klawiatura bez wodotrysków. Lepsza do gier niż do pisania ale da się przyzwyczaić i jak lubisz duży skok klawiszy to Ci przypasuje.

Użytkuję klawiaturę Genius http://www.skapiec.pl/site/cat/52/comp/7631849#from35101 ponad tydzień. Sprostała moim oczekiwaniom w 100%. Chodziło mi o klawiaturę podświetlaną solidnie wykonaną a dodatkowo dostałem możliwość zmiany podświetlenia na różne barwy i zapis trzy zupełnie odrębne profile oraz usb na wyciągnięcie dłoni w mało inwazyjnym miejscu ( prawy góry róg przy wyjściu przewodu. Pisze się na niej rewelacyjnie. Wystarczy delikatnie naciskać klawisze, coś pomiędzy tradycyjna klawiatura a laptopem.Ciekawy pomysł jest opcja programowania makr. Pod klawisze G1-G8 można przypisać sekwencje klawiszy. Z czystym sumieniem polecam, za nie stosunkowo niedużą cenę w porównaniu do konkurencji. W cenie do 200 zł trudno o coś lepszego.

posiadam Gigabyte Aivia K8100 od 3(?) lat, klawiszy makro w ogole nie uzywam bo są w beznadziejnym miejscu, multimedialne działają tylko 3, nie sugeruj sie tym ze tych > > > > > > jest 6 sztuk, działa pierwsza i ostatnia ;>

klawiatura jest ładna, nowa jest dosyć cicha, no moja niestety juz się "trochę" wyrobiła i co mogę powiedzieć, trochę hałasuje, nie wszystkie przyciski lekko działają, podczas uzywania WASD + Shift przy dłuzszych sesjach, palec moze się zmęczyć od Shift-owania.

Dodatkowo, no może tylko mi, a może nie - podstawka pod nadgarski łatwo absorbuje ciepło od dłoni i jest to neizbyt przyjemne.

W komplecie masz 4 wymienne klawisze WASD pokryte delikatnym antypoślizgowym tworzywem - super sprawa, w ogólę się nie ściera, tak samo jak i reszta klawiszy. Podświetlenie działa bezproblemowo, zawsze go używałem, co prawda jest troszkę nierównomierne, ale w nocy się tego kompletnie nie odczuwa.

Ogromną wadą tej klawiatury sa nóżki, jak je rozstawisz, no to neistety klawiatura będzię się uginała kiedy będziesz pisał.

Co mogę jeszcze dodać do wad - może to kwestia zużycia, ale obudowa troche skrzypi :P

Jak masz jakieś pytania to wal, postaram się coś dopowiedzieć ;)

Edytowane przez ayahuasca
  • 2 tygodnie później...

Udało mi się zakupić Sidewindera X4. Po pierwszych chwilach użytkowania widzę, że będę się musiał przyzwyczaić do przydługawej spacji, bo ciągle gdy chce wcisnąć lewy alt, to przypadkowo trafiam na spacje. Jednakże jestem bardzo zadowolony z zakupu, dzięki wszystkim za propozycje.