Dether 1 Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam Poszukuję monitora do codziennego użytku, który służyłby jako dodatkowy ekran podłączony do laptopa. Zastanawiam się nad przekątną ekranu. W grę wchodzi 24 lub 27''. Ekran byłby ustawiony tak, że patrzyłbym na niego z odległości ~80-90cm. Monitora na pewno w dużym stopniu będę używał do programowania i pracy z dokumentami w Wordzie i Excelu. Oprócz tego oczywiście internet oraz gry. Gry w jakie gram to Dota2 oraz fps'y takie jak CS:GO oraz TF2. Zastanawiam się też nad wyborem matrycy. Wg mnie najlepsza dla mnie byłaby matryca AMVA jednak nie miałem styczności z tego typu matrycą więc trochę obawiam się o czasy reakcji np. w grach. Z drugiej strony kilku moich znajomych kupiło monitory LG z matrycami IPS (modeli nie pamiętam) i nie zauważyłem żadnych problemów z jakością wyświetlanego obrazu, ale może się nie znam Zależy mi, żeby monitor miał możliwość dużej regulacji w pionie, złącze HDMI jest wymagane, znalazłbym też zastosowanie dla PIVOT'u ale nie jest on konieczny. Na koniec kilka modeli, które ewentualnie brałem pod uwagę podczas poszukiwań: - iiyama ProLite XUB2790HS - iiyama ProLite XB2783HSU - Dell U2414H - iiyama ProLite XB2483HSU Z wymienionych modeli najbardziej podoba mi się chyba Dell. Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje. Będę wdzięczny za ewentualne sugestie i pomoc w wyborze. Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Do grania zdecydowanie IPS i któryś z Delli, U2414H albo P2414H. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PanSzpila 7 Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Z wymienionych modeli najbardziej podoba mi się chyba Dell. I tego się trzymaj. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez PanSzpila 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dether 1 Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Czy w przedziale cenowym do ok 1000zł są jeszcze jakieś inne monitory godne uwagi czy mogę założyć, że U2414H jest najlepszą propozycją? Cytuj Link to post Share on other sites
PanSzpila 7 Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Tak, lub p2414h to już kwestia twojego wyboru. AMVA ma wolniejsze czasy reakcji, więc jeśli docelowym przeznaczeniem są gry takie jak Counter-Strike, to IPS będzie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Tym bardziej, że widziałeś już monitor na tej matrycy i jak rozumiem jaj wady specjalnie Ci nie przeszkadzały. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez PanSzpila Cytuj Link to post Share on other sites
Dether 1 Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Tak, lub p2414h to już kwestia twojego wyboru. AMVA ma wolniejsze czasy reakcji, więc jeśli docelowym przeznaczeniem są gry takie jak Counter-Strike, to IPS będzie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Tym bardziej, że widziałeś już monitor na tej matrycy i jak rozumiem jaj wady specjalnie Ci nie przeszkadzały. Prawdę powiedziawszy oprócz tego, że czerń w IPS'ach nie jest jakoś specjalnie czarna to nie zauważyłem niczego co odstraszałoby mnie od matryc tego typu. Co do P2414H to odpada ze względu na brak HDMI. W takim razie chyba nie pozostaje mi nic innego jak kupić U2414H. Dziękuję za pomoc osobom wypowiadającym się w tym temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Na co Ci złącze HDMI jak masz Display Port i DVI? Zwłaszcza Display Port jest zdecydowanie bardziej nowoczesnym i przyszłościowym złączem, pozwalającym na przesyłanie sygnału wyżej rozdzielczości i częstotliwości. Dodatkowo pozwala także na przesyłanie sygnału audio. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez gregotsw Cytuj Link to post Share on other sites
Dether 1 Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Na co Ci złącze HDMI jak masz Display Port i DVI? Zwłaszcza Display Port jest zdecydowanie bardziej nowoczesnym i przyszłościowym złączem, pozwalającym na przesyłanie sygnału wyżej rozdzielczości i częstotliwości. Dodatkowo pozwala także na przesyłanie sygnału audio. Monitor będzie podłączony do laptopa, który nie ma złącza Display Port. Za jakiś czas planuje zamienić laptopa na stacjonarkę. Wtedy monitor będzie podłączony przez Display Port Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez Dether Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Można zawsze połączyć monitor albo za pomocą przejściówki albo nawet kabla HDMI - DP Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts