Skocz do zawartości

Obudowa z zasilaczem (Phenom II x4 + GTX 660) i drugi zasilacz do starszego kompa. Co wybrac?

Recommended Posts

Witam

Mam maly dylemat, musze zakupic jakas tania obudowe + zasilacz pod Phenoma II x4 960 i karte GTX 660. Standardowo 4GB pamieci, jeden dysk twardy i nagrywarka DVD. Sprzet nie bedzie podkrecany.

Obudowe wybralem Zalman Z3 i nie wiem czy to dobry wybor? Podobnie jak zasilacz Corsair VS 450. Mam taki w jednym komputerze ale z procesorem Core 2 Duo i sprawdza sie, pytanie czy to dobry komplet pod podany wyzej sprzet? Ewentualnie co innego mozecie zaproponowac?

I druga sprawa, potrzebuje jakiegos taniego ale dobrego zasilacza pod Core 2 Duo 2,6GHz + karta graficzna GTX 460. (zasilacz musi miec 2 wtyczki PCI-E 6 pin) Pomyslalem najpierw o tanich Chieftecach ale one maja tylko jedna wtyczke do karty graficznej.Czy ktos moze podac jakis dobry i tani zasilacz?

Aha, zakupow na 99% dokonam na agito.pl dlatego ceny porownywac bede z tym sklepem.

Pzd.

Obudowe wybralem Zalman Z3 i nie wiem czy to dobry wybor? Podobnie jak zasilacz Corsair VS 450.

Jest to najtańszy sensowny zasilacz i najtańsza sensowna obudowa. Jakbyś miał możliwość dołożyć 20 zł do XFX Core 450 byłoby jeszcze lepiej:)

I druga sprawa, potrzebuje jakiegos taniego ale dobrego zasilacza pod Core 2 Duo 2,6GHz + karta graficzna GTX 460. (zasilacz musi miec 2 wtyczki PCI-E 6 pin)

Najtańszym zasilaczem z dwoma wtyczkami jest Corsair VS450 :P 

• Popieram 1

Jest to najtańszy sensowny zasilacz i najtańsza sensowna obudowa. Jakbyś miał możliwość dołożyć 20 zł do XFX Core 450 byłoby jeszcze lepiej:)

Najtańszym zasilaczem z dwoma wtyczkami jest Corsair VS450 :P

A co powiecie o zasilaczu: Thermaltake Litepower Black 400W OEM 

Jest tanszy od tego Corsair VS450 i tez ma 2 wtyczki pod PCI-E 6-pin

Stare śmiecie ale Acz i tak lepiej by było Corsaira VS450, który może ma te same bebechy, ale przynajmniej okablowanie sensowne

no w sumie takie same. Osobiście łykałbym Chieftec 500W GPA-500S8 (80+) ,ALBO WSPOMNIANY xfx450W sam go posiadam jak narazie ponad 1,5rok bezz zarzutu :)

Jako ze w drugim komputerze w domu jest Corsair VS 450 a siedzi tam tylko Core 2 Duo i grafa zintegrowana postanowilem kupic tam taniego Chieftec'a GPA-450S8 450W 80+ OEM a tego Corsair VS 450 dac pod grafe Gtx 460.

A co powiecie o zasilaczu SilentiumPC Vero L1 500W 80Plus? Bedzie lepszy od Corsair VS 450? (mowa o kompie z grafa GTX 660 i Phenom)

To może porównajmy go z rywalem z tej samej półki cenowej - XFX Core 450

XFX - linia +12V(408W), producent OEM - Seasonic, sprawność udokumentowana certyfikatem 80+Bronze, japońskie kondensatory Nippon Chemi-Con 105*, 5 lat gwarancji producenta, brak obsługi stanów C6/C7

SPC - linia +12V(432W), producent OEM - SAMA, sprawność udokumentowana standardowym certyfikatem 80+, tajwańskie kondensatory Teapo LH 85*, 2 lata gwarancji, obsługa stanów C6/C7.

Warto wspomnieć, że SPC Vero L1 jest stosunkowo świeżym produktem na rynku, więc nie wiadomo jakie bolączki może mieć ten zasilacz po dłuższym okresie użytkowania. XFX Core jest zasilaczem, który zawojował na rynku tańszych PSU, będąc przez długi okres niemal bezkonkurencyjnym. Brak wsparcia stanów energetycznych C6/C7 nie jest wadą wykluczającą go, gdyż łatwo je(stany C6/C7) wyłączyć w BIOS'ie. Przy SPC Vero można wspomnieć o jakości lutów - pod tym względem zdecydowanie przegrywa z XFX.

Moim zdaniem wybór jest prosty.

• Popieram 2

Dobra ale tu nie chodziło o porównanie :) tu chodzi oto że byle jaki produkt z firmy spc ktoś zaproponuje to od razu odradzam a większość z was go w rękach nie trzymała. Głównie tyczy się to zasilaczy. To nie są zasilacze z jakiejś najniższej półki spełniają jakieś normy prawda. I żeby było jasne nie bronie tu żadnej firmy czy coś w tym stylu po prostu przewinęło mi się trochę zasilaczy w życiu.

No i pisze co o nich sądzę:).  

Jako osoba powiązana finansowo z SPC z pewnością doradzasz bardzo neutralnie.

Ile razy już prosiłem o argumenty, dlaczego rzekomo moje testy i recenzje nie są neutralne i ile razy nikt nie potrafił znaleźć innego "argumentu" niż to co właśnie Ty stwierdzasz? Naprawdę dziwię się, że tak ciężko zaakceptować "znaffcom" kilka prostych faktów...

• Popieram 1