Skocz do zawartości

Radeon 5770 vs GeForce 285

Recommended Posts

Tak, te testy są jakieś dziwaczne, podczas testów Metro 2033 w rozdzielczości 1920:1080 i DX11 testerzy wyciagneli 18-20 klatek, ja 25-29, sprzęt był podobny.

Ja bym kierował się tez późniejsza sprzedażą. Gdy wejdą karty 28\32 nm to 55 nie będą nic warte ;], tak mi się przynajmniej wydaje. W tedy 40nm technologia nie będzie jeszcze aż tak stara, a jest to jedna z głównych kart przetargowych. Wazne jest również okres w któym karte się kupiło. W styczniu można było wyrwać 5770 1 GB za 550zl... obecnie to ok 650...

Już nie trzymam kroku z obecnymi trendami, nie widzę tego całego bełkotu technicznego.

Interesuje mnie wydajność i cena.

@ Valus

To co piszesz nie ma sensu.

Jeżeli w momencie wyjścia nowego niższego wymiaru technologicznego obecne grafiki będą do d ;) to nieważne jaki będą miały wymiar.

Jak zobaczysz taki opis przedmiotu czy Ciebie to przekona do zakupu:

"Sprzedaje, bo ni c :P nie można nic na tym pograć, ale pobiera (niewiele) mniej prądu i nie grzeje bardzo dzięki zatrważającej technologii 40 nm (w stosunku do starszej 55 nm) i uwaga, MA DX11!"

Poza tym komputer z czasem nie nabiera wartości, traci ją bardzo szybko.

To o czym piszesz to efekt zmiennych takich jak kursy walutowe, a nie zasługa wszelkich chu :) brzdęków.

Tak swoją drogą, to trochę pomyliłeś wymiary technologiczne dla CPU/GPU. :P

GTX 285 jest lepszy i nie mówcie mi tu o DX11 jak ta karta nic w nim nie znaczy ... znaczyć w przyszłości coś może dopiero 5870 ale też w to wątpie DX11 to jest teraz taki malutki nikomu nie potrzebny detalik tej karty...

alfarome: Nie wiem gdzie pomyliłem? 5770 jest produkowane w technologi 40nm...

zastanawia mnie ile osób które tu się wypowiadają miały przyejmność grania na 5770 w DX11. miałem mieszane uczucia gdy ustalałem w Metro 2033 detale na high/medium (1920:1080) i DX11, a tu miła niespodzianka nastąpiła :-)

GTX285 robi miazgę z 5770... ba, nawet GTX275 przemieli 5770 na sucho...

Miałem ten sam wybór, wybrałem GTX275, kręci się praktycznie na GTX285 i jest cacy - żaden 5770, nawet kręcony nie podskoczy.

A DX11? Na 5770? Chyba na średnich detalach...pomijając fakt, że DX11 to porażka.

Powiem tak...

Jeśli masz monitor HD to radze brać kartę jak najbardziej wydajną. Czyli w tym wypadku GTX'a. Jeśli powiedzmy 20" bez HD to nie ma potrzeby inwestować w GeForce'a. Ten ATi na rozdziałce do 1680x1050 będzie na DX11 śmigał na full detalach. No może tylko nie w Metro... Eeee tam zmienisz na 1440x900 i będziesz jechał.

Hah nie OffTopować. xD Ale piko jest mniejszy od nano. :D