Skocz do zawartości

Radeon 5770 vs GeForce 285

Recommended Posts

GTX285 bije na głowę 5770 w każdym teście czy grze.Jak na razie wszystko na tej grafice śmiga w FullHD bez zająknięcia.Najnowsze radeony HD 5800 czasem mają z nim bardzo dużo problemów.Jedynie przebija go 5870 i 5970.Ale jak chcesz mieć cicho, chłodno, i małe zużycie prądu to bierz 5770 ale jak chcesz ''brutalną'' moc to GTX285 jest dobrym wyborem.Na allegro jest dość sporo okazji więc to tylko kwestia wyboru między Citroenem C1 a McLarenem F1 ;)

Pewno i torchę lepszy ,ale z tego co widzę po swoim 5850, karta dużo traci przez skopaną optymalizację gier... bo niektóre lepiej działały poprzednio na 8800gt a radek jest sporo mocniejszy przecież. Sypię się command conquer3 (błąd dx na win7) i red alert3, wiedźmin tragicznie skoki fps zalicza z 150 nagle do 15 i pokaz slajdów ;)

Witam, posiadam Radeona 5770 firmy PowerColor i nie mogę złego słowa o nim powiedzieć, aktualnie podkręcony na 920\1420 (trochę pamięć się grzeje, jajko bym ugotował :P), ale Metro 2033 na DX11 pociągnąłem na detalach powyżej średniej i miałem płynną grę. Poza tym do tego dochodzi cena która jest po stronie radeona (610-620 za Radeona i gdzieś 950 albo więcej za GTX'). Do tego po pewnym czasie cena radeona spadnie mniej niż GTX'a a gier na DX11 będzie coraz więcej. Ja bym się nie zastanawiał tylko brał Radeona.

Moja opinia:

Radeona:

+ Ciszej (jeśli obie karty nie będą referencyjne)

+ Chlodniej (40nm technologia)

+Taniej (zarówno za karte jak i w wydatkach na prąd, GTX pobiera chyba 280 W stresie w Radeon 110)

+DX11 chociaż nie jest to demon prędkości to można pograć nawet na wyższych detalach

+Dbamy o środowisko ;)

+Może chodzić na słabszych zasilaczach, a podczas kupna można pomyśleć o dobrej klasie 450-500w zasilaczach :-)

- Mniej wydajny niż GTX, jak już pisano wcześniej tych 2 kart nie można porównywać, to po prostu inna pólka (bardziej 260 GTX)

- Nie wspiera NVIDIA PhysX i CUDA...

Witam, posiadam Radeona 5770 firmy PowerColor i nie mogę złego słowa o nim powiedzieć, aktualnie podkręcony na 920\1420 (trochę pamięć się grzeje, jajko bym ugotował :)), ale Metro 2033 na DX11 pociągnąłem na detalach powyżej średniej i miałem płynną grę. Poza tym do tego dochodzi cena która jest po stronie radeona (610-620 za Radeona i gdzieś 950 albo więcej za GTX'). Do tego po pewnym czasie cena radeona spadnie mniej niż GTX'a a gier na DX11 będzie coraz więcej. Ja bym się nie zastanawiał tylko brał Radeona.

Moja opinia:

Radeona:

+ Ciszej (jeśli obie karty nie będą referencyjne)

+ Chlodniej (40nm technologia)

+Taniej (zarówno za karte jak i w wydatkach na prąd, GTX pobiera chyba 280 W stresie w Radeon 110)

+DX11 chociaż nie jest to demon prędkości to można pograć nawet na wyższych detalach

+Dbamy o środowisko ;)

+Może chodzić na słabszych zasilaczach, a podczas kupna można pomyśleć o dobrej klasie 450-500w zasilaczach :-)

- Mniej wydajny niż GTX, jak już pisano wcześniej tych 2 kart nie można porównywać, to po prostu inna pólka (bardziej 260 GTX)

- Nie wspiera NVIDIA PhysX i CUDA...

Mam identyczne zdanie na temat tych kart :P

Dajcie już spokój z dx11, obecne topowe karty mają problem by sobie poradzić, tym bardziej obecne mid-endowe nie dadzą rady w przyszłości...

Kartę bierze się by była wydajna w OBECNYCH grach, wszelkie technologie jutra są miłym dodatkiem o ile za nie dodatkowo się nie dopłaca.

Porównanie 5770 vs GTX 285...

Porażka, nie ma co porównywać.

GTX 260 podkręcisz zegarami do 285, ale 285 też można podkręcić, różnice nie są powalające, ale trzeba o tym pamiętać.

Poza tym zegar w zegar to GTX 285 jest szybszy, niewiele, ale wciąż...

Zaraz pewnie się rzuci armia ludzi z tekstem że nie mam racji, ale to chłodzenie od Zotaka to chyba taki zwykłe referencyjne (albo bardzo podobne). Niestety ceny ostatnio skoczyły bardzo, ja takiego radeona brałem za 609 zł. Sapphire robi rewelacyjną serie Vapor-X, a to może byc troszke hałaśliwe, trzeba poszukać testów tej karty. Wydajnościowo GTX troche z przodu, ale tego Radeonka można troszke kręcic ;]. Tylko że owy GTX może osiągać kosmiczne temperatury z takim chodzeniem, i zadne OC nie wchodzi w rachube...

GTX niby lepszy niby nie :ciekawy:

GTX nie ma DX11

GTX jest głośny

GTX jest goroący

GTX jest szybszy niż 5770 w DX9

GTX to nvidia.... dwojakie znaczenie ;)

HD5770

DX11

Mniej wydajny niż gtx lecz i tak pograsz na full detalach

HD mniej prądu

HD mniej ciepły

HD mniej głośny

HD to ati.... dwojakie znaczenie :P

Każdy ostatni podpunkt zostawiam dla was. Każdy woli produkty jakiejś firmy :)

Ten test to o kant du*y roz ;) można...

Tam się radzio potrafił skalować na ponad 100% :P

Nie gtx 285 nie posiada dx11.

Ja osobiście brał bym to co oferuje portfel tzn kiedy stać mnie na radzia to go biorę ale jak stać mnie też na gtx to mój wybór kieruje w tą stronę :)